ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

7 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Heb je opgemerkt dat jijzelf of iemand in jouw omgeving een alcoholverslaving heeft, dan houdt dit in dat degene afhankelijk is geworden van het innemen van alcohol. Het individu is zowel lichamelijk als psychisch afhankelijk van het middel, en heeft de alcohol nodig om te kunnen functioneren.

Over het algemeen wordt er van een alcoholverslaving gesproken wanneer iemand dagelijks drinkt en niet meer zonder kan. Het kan een hevige negatieve invloed op het leven van het individu uitoefenen. Zo kunnen relaties kapot gaan, en het zelfvertrouwen van het individu kan worden verminderd.

Veel mensen die aan alcohol verslaafd zijn, besluiten dan  ook af te kicken. Dit houdt in dat je gaat stoppen met het drinken van alcohol, of het alcohol gebruik zal minderen. Dit kun je zowel thuis als in een afkickkliniek doen.

Wanneer je stopt met het drinken van alcohol, of het gebruik sterk mindert, kunnen er vervelende symptomen opkomen. Deze symptomen worden afkickverschijnselen of ontwenningsverschijnselen genoemd.

Als u verslaafd bent aan alcohol wil dat zeggen dat uw lichaam rekent op een dagelijkse hoeveelheid van het middel. Het lichaam is dus gewend een bepaalde hoeveelheid alcohol toegediend te krijgen. Het lichaam is in zijn functioneren geheel aangepast op de alcoholinname.

Wanneer u van uw alcoholverslaving af wilt, en dus stopt met het drinken van alcohol, dan krijgt het lichaam opeens niet de dosis binnen waaraan het gewend is. Het functioneren van het lichaam kan dan tijdelijk verstoord worden. De symptomen die bij deze verstoring van het functioneren opkomen worden ontwenningsverschijnselen genoemd.

Hoe kun je een alcoholist helpen?

Hoe lang deze symptomen aanhouden en hoe hevig deze worden ervaren zijn afhankelijk van de ernst van de verslaving. Dit verschilt ook per persoon. Daarnaast nemen de symptomen toe wanneer je slaapmiddelen gebruikt.

De symptomen zijn over het algemeen te verduren, echter kunnen ontwenningsverschijnselen in ernstige gevallen levensbedreigend zijn, zoals bij delirium tremens. Het is dus raadzaam om lichamelijk af te kicken van alcohol onder toezicht van een arts of specialist. Dit kan 3 tot 7 dagen duren.

De ontwenningsverschijnselen treden op zodra er geen alcohol meer wordt ingenomen zoals het lichaam verwacht. Hoe hevig de symptomen zijn, ligt aan de hoeveelheid alcohol dat het lichaam normaliter toegediend krijgt.

De symptomen zijn het hevigst in de eerste drie dagen na het stoppen met het drinken van alcohol. Daarna nemen de symptomen geleidelijk af en is het lichamelijk afkicken voltooid. In de meeste gevallen worden na de 7e dag van afkicken geen fysieke ontwenningsverschijnselen meer ervaren.

De meeste ontwenningsverschijnselen zijn erg vervelend, maar doen het lichaam geen schade aan. Er zijn echter enkele symptomen die wel een gevaar voor het lichaam vormen. Deze moeten onder nauw toezicht van een ats worden behandeld.

 • U voelt zich angstig, nerveus of somber. Dit zijn klachten die vrijwel direct opkomen bij het afkicken en nog lange tijd na het fysiek afkicken kunnen aanhouden.
 • U kunt zich niet goed concentreren en voelt zich continu rusteloos.
 • U heeft last van een verstoord slaappatroon. U kunt slecht slapen zonder alcohol. Aangezien het functioneren van uw lichaam wat verandert bij het afkicken, verandert ook jouw slaappatroon. Na het stoppen met alcohol slecht slapen komt vaak voor.
 • Door de verstoring in het functioneren en vaak de angstige gevoelens, wordt ook het eetpatroon verstoord. U eet bijvoorbeeld veel meer of minder dan voorheen.
 • Trillen of beven. Dit is vooral een symptoom dat in de eerste paar dagen van het ontwennen aanwezig zal zijn.
 • Last van hoofdpijn of hartkloppingen. Ontwenningsverschijnselen alcohol hoofdpijn zijn heel normaal.
 • U zweet meer dan normaal. Ook dit symptoom is vaak alleen aanwezig in de eerste paar dagen na het afkicken. Alcohol zweten gaat vanzelf weg.

Wanneer iemand al een lange tijd verslaafd is, of gewend is dagelijks grote hoeveelheden alcohol te drinken, dan is er sprake van een ernstige ontwenning alcohol. Er kunnen dan in sommige gevallen ernstige afkickverschijnselen alcohol optreden.

Pre Delirium

Pre Delirium is het eerste verergerde stadium van onttrekkingsverschijnselen alcohol. Bij pre delirium heeft het individu last van de reguliere ontwenningsverschijnselen, zoals hoofdpijn en angst gevoelens, alsook hevinge tremoren. De tremoren kunnen zelf zo hevig zijn dat het individu niet goed kan functioneren. Iets schrijven, of pakken is dan er moeilijk door het ongecontroleerd beven. Ook praten gaat niet gemakkelijk meer.

In de pre delirium fase kunnen ook hallucinaties optreden. Het individu beeld zich dingen in die er in werkelijkheid niet zijn. Echter kan het individu niet meer het onderscheid maken tussen waan en werkelijkheid.

Epileptische aanvallen

Een verder verergerd stadium van ontwenningsverschijnselen, zijn het optreden van epileptische aanvallen. Deze doen zich alleen voor bij een klein percentage alcoholverslaafden. De kans hierop wordt vergroot wanneer iemand al eerder epileptische aanvallen heeft gehad of slaapmiddelen gebruikt.

Tijdens een epileptische aanval verliest het individu bewustzijn en verkrampt het lichaam van het individu meerdere keren.

Alcohol Hallucinosis

Bij alcoholhallucinose treden er hevige hallucinaties op. Vaak gaat het in dit stadium om hallucinaties van het gehoor die veel angst oproepen bij het individu. Deze heftige hallucinaties die meerdere keren opkomen tijdens het afkicken, zijn het meest aanwezig in de eerste 3 dagen geen alcohol inname.

Delirium tremens

Delirium tremens is de meest ernstige vorm van alcohol ontwenning. Door de actuele behandelingen en medicaties kan er worden ingegrepen bij deze vorm van ontwenning. Het kan echter nog wel voorkomen dat dit stadium iemand fataal kan worden.

Delirium tremens is eigenlijk een combinatie van meerdere extreem hevige symptomen. Er vinden hevige tremoren plaats waardoor het individu niet kan functioneren. Ook treden er zeer ernstige hallucinaties op, die een grote mate van angst oproepen in het individu. Het individu ziet continu dingen die er niet echt zijn. Daarnaast is het individu erg verward. Hij of zij lijkt zich niet bewust te zijn van wat er in zijn of haar omgeving plaatsvindt.

De meeste verschijnselen zijn niet zo ernstig. Het lichaam kan hier vaak zelf van herstellen. Pas wanneer zich ernstige symptomen voordoen, moet er medisch worden ingegrepen.

Alle onthoudingsverschijnselen treden bij een alcohol verslaafde op na 24 uur van onthouding. Tussen 24 uur en 3 dagen van het afkicken zijn de onttrekkingsverschijnselen alcohol het hevigst. Wanneer verschijnselen niet ernstig zijn, verdwijnen deze vanzelf na 7 dagen.

Ontwenningsverschijnselen alcohol na een maand zijn geheel psychisch. Deze kunnen een langere tijd aanhouden. Een voorbeeld hiervan is een angststoornis.

De ontwenning die bij het stoppen met alcohol opkomt kan niet worden weggenomen door behandeling. Wel kan het nare effect van de alcohol afkickverschijnselen door medicatie worden verlaagd.

Bij milde ontwenningsverschijnselen wordt meestal geen behandeling toegepast. Deze symptomen gaan vanzelf na een aantal dagen over en hebben geen langdurig negatief effect op het lichaam.

Wanneer het om hevige symptomen gaat, zoals bijvoorbeeld hevige tremoren en angst gevoelens, kunt u enkele dagen medicatie toegediend krijgen om deze symptomen te minderen. Een voorbeeld van zulke medicatie is Lorazepam. Deze medicatie is echter zeer verslavend dus kan maar voor een korte tijd worden gebruikt.

Als u te maken krijgt met de meeste hevige vormen van ontwenning, zoals delirium tremens en epileptische aanvallen, dan is het zelfs noodzakelijk om een medische behandeling uit te voeren. Wanneer delirium tremens niet wordt behandeld kan dit levensgevaarlijk zijn voor de patiënt.

Cold-turkey afkicken is het ineens helemaal stoppen met het innemen van alcohol. Hoewel dit bij de meeste alcohol verslaafden een goede manier van afkicken is, kan dit bij een ernstige alcoholverslaving gevaarlijk zijn.

Heeft u last van een ernstige alcohol verslaving, dan treden er vaak hevige ontwenningssymptomen op wanneer u stopt met drinken. Om gevaarlijke ontwenningssymptomen te voorkomen, kan het raadzaam zijn om geleidelijk af te kicken door alcohol afbouwen. Dit houdt in dat het alcohol gebruik niet in een keer wordt gestopt, maar dat het geleidelijk wordt verminderd. Zo zullen minder hevige ontwenningsverschijnselen optreden.

Om erachter te komen hoe jij het beste kunt afkicken kun je het beste contact opnemen met uw arts of specialist.

Bent u aan het afkicken van alcohol en wilt u weten wat u zelf kunt doen om de ontwenningsperiode gemakkelijker te verduren? De onderstaande tips geven u een aantal verschillende manieren waarop u om kunt gaan met ontwenningsverschijnselen:

 • Zoek steun bij uw familie en vrienden. Doordat uw omgeving weet waarmee u te maken heeft zullen zij u door de moeilijke periode heen kunnen helpen.
 • Bespreek al uw symptomen met uw specialist. Wanneer symptomen te hevig worden kan het zijn dat de arts medicatie voorschrijft.
 • Probeer zo veel mogelijk afleiding te zoeken zodat u met uw gedachten ergens anders bent. U denkt dan niet continu aan de ontwenningsverschijnselen en de drang naar een glas alcohol.
 • Drink veel water. U blijft dan voldoende gehydrateerd waardoor u zo goed mogelijk kunt blijven functioneren en hevige hoofdpijn uit de weg gaat.
 • Blijf bewegen. U zult sneller detoxen wanneer de stofwisseling van uw lichaam op gang blijft. Deze wordt gestimuleerd door beweging. U kunt bijvoorbeeld een stuk fietsen of wandelen.

De vervelende symptomen die bij het afkicken van alcohol komen kijken kunnen erg zwaar zijn. Het kost u veel energie en moeite om u door de moeilijke tijd heen te slepen. Een plek waar u dat in een comfortabele omgeving kan doen, en waar u voorzien bent van de nodige faciliteiten kan hierbij helpen. 

Balance biedt alcaholverslaafden verschillende behandelcentra aan door Europa waar men op een unieke plek zowel lichamelijk en psychisch kan afkicken van alcohol. Met de beste hoogwaardige zorg en specialisten bent u hier in goede handen. Het centrum beschikt over alle voorzieningen, medicaties en expertise om u te helpen zo snel mogelijk te herstellen van de afkickverschijnselen van alcohol.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Verslaving

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Verslaving

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Verslaving BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Verslaving Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Verslaving
Risperidon bijwerkingen
Risperidon bijwerkingen op korte en lange termijn

Deze risperdal bijwerkingen variëren van mild tot ernstig en de risperidon ervaringen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Lees verder
Concerta bijwerkingen
Gebruik van Concerta: alles over de werking, dosering, en bijwerkingen

Een overdosis Concerta, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van ADHD, kan ernstige complicaties veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn

Lees verder
PCP
De wereld van PCP: Ontdek de impact van Angel Dust

Afkicken van Angeldust drugs vereist gespecialiseerde zorg en een omgeving vrij van dagelijkse triggers.

Lees verder
Flakka bijwerkingen
Flakka: de nieuwe drug die voor ophef zorgt

Ja, flakka heeft het potentieel om verslavend te zijn. De stimulerende effecten en intense euforie die het teweegbrengt, kunnen leiden tot herhaaldelijk gebruik in een streven naar het behouden van deze sensaties

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes