ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

7 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Wanneer iemand last heeft van een chronische depressie zijn sombere gevoelens voortdurend aanwezig. De symptomen houden langer dan 2 jaar aan, en hebben een significant effect op de kwaliteit van leven van de patiënt. 

De langdurige depressie, die ook wel een dysthyme stoornis genoemd wordt, komt voor onder 2% van de Nederlandse bevolking. Kenmerkend is dat de stoornis vaker bij vrouwen wordt gediagnosticeerd. 

Vaak is er sprake van comorbiditeit. Het is niet ongewoon dat iemand met een chronische depressie ook lijdt aan een angststoornis, persoonlijkheidsstoornis of een eetstoornis.

Een chronische depressie, ook wel een persisterende depressieve stoornis of dysthymie genoemd, is een mildere depressie die lange tijd aanhoudt. Er wordt van een chronische depressie gesproken wanneer symptomen meer dan 2 jaar aanwezig zijn, en men nooit langer dan 2 maanden verlichting van symptomen ervaart. Bij jongeren en kinderen is de minimum depressie periode een jaar om als chronische depressie te kunnen worden gediagnosticeerd. Een langdurige depressie kan vervolgens  een aantal jaren aanhouden, echter is het ook mogelijk dat de chronische depressie een leven lang bij iemand blijft.

Iemand met chronische depressie heeft dezelfde symptomen van een reguliere depressie, maar vaak in een lichtere mate. Het individu met een chronische depressie kan meestal nog wel normaal functioneren. Maar hij of zij voelt zich continu somber en kampt vaak met negatieve gedachten over zichzelf en zijn of haar omgeving. Ook is kenmerkend dat hij of zij weinig energie of ‘zin’ heeft om afspraken of activiteiten te ondernemen. Het individu voert dan ook alleen de noodzakelijke taken uit, zoals werken en het doen van boodschappen. Ook kan het zijn dat je door de verminderde energie en sombere gevoelens je  niet goed kunt concentreren en minder behoefte hebt aan eten. Dit alles heeft een enorm effect op de kwaliteit van leven die je ervaart.

Heb je wel last van ernstige depressie symptomen? Dan kan het zo zijn dat je een’ dubbele depressie’ hebt. Een dubbele depressie houdt in dat iemand langdurig lichtere depressie symptomen heeft die bij dysthymie voorkomen, en daarnaast ook in vlagen hevige depressie symptomen ervaart die bij een reguliere depressie stoornis aanwezig zijn.

Hoe een chronische depressie wordt veroorzaakt is tot nog toe onduidelijk. Wel wordt gedacht dat hier een aantal factoren aan ten grondslag liggen. Zo wordt een depressie mogelijk veroorzaakt door een combinatie van de volgende factoren: erfelijkheid, het meemaken van een traumatische gebeurtenis, slaapafwijkingen, lichamelijke ziekte, of een persoonlijkheidsstoornis.

Is een chronische depressie te genezen? Ja je kunt na een lange tijd van de symptomen genezen. Wel blijf je na het genezen van een depressie altijd risico lopen op een terugval, zoals bij een recidiverende depressie het geval is. Terugvalpreventie is dan ook erg belangrijk.

De symptomen die bij een chronische depressie voorkomen zijn vergelijkbaar met de symptomen van een reguliere depressie. De chronische depressie symptomen zijn vaak echter milder bij een chronische depressie. Wel houden deze symptomen lange tijd aan, waardoor leven met een chronische depressie een hele opgave is.

De volgende chronisch depressief kenmerken komen voor:

 • Sombere gevoelens en neerslachtigheid
 • Niet kunnen genieten van activiteiten en situaties die je voorheen wel leuk vond.
 • Angstigheid
 • Veranderde eetlust.
 • Een gebrek aan energie
 • Concentratieproblemen
 • Verstoorde nachtrust.
 • Suicidale gedachten. Mensen met een chronische depressie hebben een hoger zelfmoordpercentage.
 • Een negatief zelfbeeld
 • Schuldgevoelens

Een chronische depressie kan moeilijk te herkennen zijn. Aangezien een chronische depressie zo lang aanhoudt, kunnen de symptomen worden gezien als onderdeel van iemands persoonlijkheid.

Als iemand toch met depressie klachten naar de huisarts gaat, zullen er verschillende onderzoeken worden uitgevoerd. Er wordt zowel lichamelijk als psychisch onderzoek uitgevoerd. De ernst en duur van de klachten is ontzettend belangrijk bij het diagnosticeren van chronische depressie. Ook wordt nagegaan of de gevonden symptomen niet toe te schrijven zijn aan overmatig middelengebruik of een andere medische oorzaak.

Wanneer de diagnose chronische depressie is gesteld, kan een behandelplan worden gekozen die passend is bij de huidige klachten.

Wanneer een chronische depressie niet wordt opgemerkt, of iemand ervoor kiest geen behandeling te volgen, kunnen de symptomen een leven lang aanhouden. Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar die bewezen effectief zijn bij het tegengaan van depressie en depressieve klachten. De behandelingen die bij chronische depressie worden aangeboden zijn vergelijkbaar met behandelingen die voor reguliere depressies worden gebruikt.

Psycho educatie

Psycho educatie wordt over het algemeen aangeboden bij elke psychische stoornis, zo ook bij een chronische depressie. Psycho educatie zorgt ervoor dat de patiënt en zijn of haar familie volledig begrijpt wat de diagnose inhoudt, wat de symptomen zijn, en op welke manier de chronische depressie behandeld kan worden. 

Door deze therapie wordt veel opgehelderd wat betreft de aandoening waardoor er meer begrip is van de patiënt naar zichzelf toe, en van de familie naar de patiënt toe.

Bovendien worden er bij psycho educatie verschillende tips gegeven die de omgang met de stoornis bevorderen.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een behandeling die vaak wordt gekozen om zowel reguliere depressie als een chronische depressie te behandelen. Deze therapie helpt om jouw negatieve en sombere gedachten te analyseren. Je kijkt in detail naar jouw gedachten en achterhaalt met de psycholoog waarom je op deze manier denkt. De huidige gedachtepatronen kunnen door verschillende oorzaken zijn ontstaan, zoals een trauma. Belangrijk is dat je door deze therapie in gaat zien dat deze manier van denken de realiteit niet weergeeft. Als deze realisatie heeft plaatsgevonden stel je met de psycholoog nieuwe, gezonde denk patronen op.

Interpersoonlijke therapie (IPT)

Interpersoonlijke therapie, ook wel IPT genoemd, is een behandeling die focust op relaties tussen de patiënt en zijn of haar omgeving. Bij deze therapie wordt ervanuit gegaan dat relaties kunnen bijdragen aan de depressieve gevoelens van de patiënt. IPT kijkt hoe gebeurtenissen in relaties die belangrijk voor de patiënt zijn bijdragen aan zijn of haar chronische depressie.

Naast het leren van verschillende sociale vaardigheden, worden bij IPT  belangrijke relaties gestabiliseerd, waardoor er minder druk wordt gelegd op de patiënt zelf en zijn of haar neerslachtige gevoelens.

rTMS

rTMS staat voor Repetitive Transcraniele Magnetische Stimulatie. Dit is een ietwat minder bekende techniek, waarbij de activiteit in de hersenen wordt aangepast door magnetische schokken. Dit kan de werking van bepaalde zenuwcellen en neurotransmitters veranderen waardoor deze minder neerslachtige gevoelens produceren.

Bij chronische depressie wordt vaak ook medicatie ingezet om symptomen onder controle te krijgen. Medicatie wordt meestal in combinatie met therapie toegepast wanneer therapie alleen onvoldoende werkt.

Antidepressiva werken in op de stoffen in de hersenen, neurotransmitters, die neerslachtige gevoelens produceren. Hierdoor kan iemand zich minder somber of negatief voelen. Wel kan het enkele weken duren voordat de positieve werking van de antidepressiva op te merken is. De bijwerkingen zijn wel al eerder aanwezig. Elk type antidepressiva heeft zijn eigen bijwerkingen. Welke antidepressiva het beste zullen werken bij jouw symptomen, en welke antidepressiva jou de minste bijwerkingen geven, zal samen met de arts of psycholoog worden bepaald.

Wanneer je last hebt van een chronische depressie, kan een adequate behandeling de meeste verlichting van symptomen bieden. Toch zijn er een aantal andere aanpassingen die je zelf kunt doen om de chronische depressie zo veel mogelijk de baas te blijven:

 • Blijf actief. Ga naar een sportclub of spreek regelmatig af met vrienden of familie. Gezonde sociale contacten dragen bij aan het verminderen van depressieve gevoelens.
 • Praat over jouw symptomen met vrienden of familie. Dit lucht op en zorgt dat frustratie wat betreft de stoornis afneemt.
 • Volg de aangeboden behandeling zo veel mogelijk op.
 • Zorg voor structuur in jouw leven. Creëer hierbij een vast dag en nacht ritme en zorg voor voldoende slaap.
 • Praat met lotgenoten over de chronische depressie. Het gevoel dat je niet de enige bent kan bijdragen aan jouw herstel.
 • Doe ontspanningsoefeningen om stress te verminderen. Stress heeft een negatief effect op de symptomen van een depressie.
 • Blijf zo veel mogelijk werken. Chronische depressie arbeidsongeschiktheid heeft meer negatieve gevolgen voor de gezondheid. Dit wil je waar mogelijk voorkomen.

Er zijn talloze klinieken die de bovenstaande behandelingen voor chronische depressie aanbieden. Toch is elke kliniek anders. Iedere kliniek biedt andere soort behandelingen aan, bijvoorbeeld opname behandeling of ambulante behandeling. Ook kun je kiezen voor behandeling binnen Nederland en buiten Nederland.

Wanneer je kiest voor opname is het voornamelijk belangrijk dat je je op je gemak voelt binnen de kliniek. Je wilt dan graag dat de kliniek de faciliteiten en comforts biedt die jij gewend bent.

Balance is een kliniek die naast hoogwaardige behandelingen, ook de meest luxe faciliteiten aanbiedt in verschillende Balance klinieken in het buitenland. Zo kun je je helemaal afsluiten van de prikkels in jouw dagelijks leven, en de negatieve invloeden die je ervaart. Balance klinieken vind je in Spanje, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Mentale Gezondheid

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Mentale Gezondheid

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Mentale Gezondheid BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Mentale Gezondheid Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Mentale Gezondheid
stemmingswisselingen vrouw
Stemmingswisselingen: Begrijpen, Omgaan en Beheersen

Stemmingswisselingen zijn een veelvoorkomend fenomeen in het menselijk leven, maar ze kunnen soms behoorlijk verstorend zijn, zowel voor de persoon die ze doormaakt als voor hun omgeving

Lees verder
Hoogsensitief kenmerken
Ben jij hoog sensitief? Begrijpen, herkennen en behandelen

Hoogsensitiviteit, ook wel bekend als hooggevoeligheid, is een persoonlijkheidskenmerk dat zowel positieve als negatieve gevolgen kan hebben voor het leven van een individu

Lees verder
liefdesverdriet
Wat helpt tegen liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is een emotionele reactie op het einde van een romantische relatie. Het kan worden veroorzaakt door verschillende omstandigheden, zoals een scheiding

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes