ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

8 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Ben jij weleens angstig de dag na alcohol drinken? Hangxiety, een samentrekking van woorden, is een opkomend fenomeen dat steeds meer aandacht krijgt in de moderne samenleving. Het verwijst naar het gevoel van angst en ongemak dat sommige mensen ervaren na het nuttigen van alcohol, vooral tijdens een kater. Hoewel het drinken van alcohol vaak wordt geassocieerd met ontspanning en plezier, kunnen de negatieve psychologische effecten ervan niet worden onderschat.

Het fenomeen heeft niet alleen invloed op individuen met een reeds bestaande angststoornis, maar kan ook bij anderen voorkomen. Dit artikel onderzoekt de mogelijke oorzaken van hangxiety, de impact ervan op het welzijn van individuen en mogelijke strategieën om ermee om te gaan.

Hangxiety is een samentrekking van de Engelse woorden “hangover” (kater) en “anxiety” (angst), en verwijst naar het fenomeen waarbij mensen na het consumeren van alcohol last hebben van verhoogde angstgevoelens tijdens of na een kater. Deze term wordt steeds meer gebruikt om dit specifieke psychologische verschijnsel te beschrijven.

Na een avondje stevig drinken, ervaren sommige individuen de volgende dag niet alleen de fysieke symptomen van een kater, zoals hoofdpijn en misselijkheid, maar ook intense gevoelens van angst, onrust en nervositeit. Deze emotionele toestand wordt verondersteld te worden veroorzaakt door verstoringen in de neurotransmitters in de hersenen als gevolg van alcoholgebruik.

Hangxiety kan een vicieuze cirkel creëren, waarbij mensen alcohol blijven gebruiken om hun angstgevoelens te verminderen, maar uiteindelijk kan dit juist leiden tot meer angst en depressie.

Het begrijpen van hangxiety is van belang voor het bevorderen van verantwoordelijk alcoholgebruik en het identificeren van personen die mogelijk gevoeliger zijn voor dergelijke negatieve psychologische effecten na het drinken van alcohol. Het aanpakken van hangxiety vraagt om bewustwording, matiging in alcoholconsumptie en het zoeken van gezonde manieren om met stress en angst om te gaan.

Hoewel alcohol in eerste instantie een ontspannend effect kan hebben, kan het ook een ontregelend effect hebben op het zenuwstelsel en de chemische balans in de hersenen verstoren.

Tijdens het drinken van alcohol wordt de neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA) gestimuleerd, wat een kalmerend effect heeft en angst kan verminderen. Maar naarmate het lichaam de alcohol afbreekt, daalt het GABA-niveau, terwijl de neurotransmitters glutamaat en adrenaline toenemen, wat kan leiden tot gevoelens van angst en nervositeit.

Daarnaast kan alcohol uitdroging veroorzaken, wat ook kan bijdragen aan gevoelens van angst. Bovendien beïnvloedt alcohol de slaapkwaliteit, waardoor men na een avondje drinken vaak niet goed uitrust. Dit kan leiden tot een gevoel van vermoeidheid en prikkelbaarheid, wat de angstgevoelens versterkt.

Wanneer je veel alcohol hebt gedronken kun je de dag erna last hebben van angstgevoelens en zelfs een paniekaanval van de alcohol. Maar hangiety is aan meer symptomen te kennen.

Angstig gevoel

Een van de meest voorkomende symptomen van hangxiety is een onrustig gevoel na alcohol drinken. Het kenmerkt zich door een verhoogde staat van angst of paniek. Dit kan zich uiten in gevoelens van nervositeit, rusteloosheid en een constant gevoel van ongemak. Iemand kan zich zorgen maken over mogelijke negatieve gevolgen van hun gedrag tijdens het drinken, zoals gênante situaties, ongepast gedrag of herinneringsverlies. Deze angsten kunnen intens zijn en kunnen zelfs tot paniekaanvallen leiden.

Schaamte

Daarnaast kunnen mensen die last hebben van hangxiety ook te maken krijgen met schuldgevoelens en schaamte. Ze kunnen zich schuldig voelen over hun alcoholgebruik en spijt hebben van hun gedrag. Deze gevoelens van schaamte kunnen het zelfvertrouwen en de eigenwaarde aantasten, waardoor de angstsymptomen nog verder worden versterkt.

Negatief zelfbeeld

Een ander veelvoorkomend symptoom van hangxiety is negatieve zelfevaluatie. Personen kunnen zichzelf bekritiseren en zich richten op hun vermeende tekortkomingen. Ze kunnen zichzelf de schuld geven van hun drankgebruik en zichzelf als zwak of mislukt beschouwen vanwege hun onvermogen om hun alcoholinname te beheersen.

Fysieke symptomen

Fysieke symptomen zijn ook gebruikelijk bij hangxiety. Hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en een algemeen gevoel van lichamelijk ongemak kunnen zich voordoen, waardoor de emotionele toestand van een persoon verder verslechtert.

Sociale isolatie

Daarnaast kan hangxiety ook leiden tot sociale terugtrekking. Iemand kan ervoor kiezen om sociale situaties te vermijden vanwege de angst om geconfronteerd te worden met anderen na hun gedrag tijdens het drinken. Sociale isolatie kan de gevoelens van eenzaamheid en depressie verergeren, wat op zijn beurt weer bijdraagt aan de algehele angstige toestand.

Kortom, hangxiety is een reëel en veelvoorkomend fenomeen dat optreedt na overmatig alcoholgebruik. De symptomen variëren van angst en paniek tot schaamte, schuldgevoelens en negatieve zelfevaluatie. Hoewel het moeilijk kan zijn om ermee om te gaan, is het belangrijk om te onthouden dat er ondersteuning beschikbaar is en dat het verminderen van alcoholgebruik en het zorgen voor een gezonde levensstijl kunnen helpen bij het verminderen van deze symptomen.

Hangxiety, ook wel bekend als de katerangst, is een term die wordt gebruikt om het gevoel van angst en ongemak te beschrijven dat sommige mensen ervaren na een avondje stevig drinken. Deze vorm van angst kan zich de dag na het drinken voordoen en kan behoorlijk vervelend zijn. Gelukkig zijn er enkele tips die kunnen helpen om met hangxiety om te gaan.

  • Hydrateer: Alcohol kan uitdroging veroorzaken, wat kan bijdragen aan het gevoel van angst. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven, zowel tijdens het drinken als de dag erna.
  • Voeding: Eet voedzaam voedsel om je lichaam te ondersteunen bij het herstel. Kies voor licht verteerbare maaltijden met veel groenten en fruit. Vermijd vet en zwaar voedsel, omdat dit de spijsvertering kan belasten.
  • Beweging: Hoewel je misschien weinig energie hebt, kan lichte lichaamsbeweging zoals wandelen of yoga je stemming verbeteren en angst verminderen.
  • Ontspanning: Zoek manieren om te ontspannen, zoals meditatie, diepe ademhalingsoefeningen of luisteren naar rustgevende muziek. Dit kan je helpen om je geest te kalmeren.
  • Vermijd cafeïne: Het kan verleidelijk zijn om je dag te beginnen met een sterke kop koffie, maar cafeïne kan je angstniveau verhogen. Kies in plaats daarvan voor kruidenthee of cafeïnevrije dranken.
  • Praat erover: Als je je angstig voelt, praat dan met vrienden of familie over je gevoelens. Soms kan het delen van je gedachten je helpen om je beter te voelen.
  • Wees mild voor jezelf: Het is normaal om je wat slechter te voelen na een avondje drinken. Geef jezelf de tijd en ruimte om te herstellen zonder jezelf te veroordelen.
  • Zoek afleiding: Probeer je gedachten af te leiden door iets te doen wat je leuk vindt, zoals een hobby of een film kijken.
  • Slaap: Zorg voor voldoende slaap, omdat vermoeidheid de angst kan vergroten. Probeer op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, zelfs in het weekend.
  • Beperk alcoholgebruik: Het beste middel om hangxiety te voorkomen is natuurlijk door matig te drinken of helemaal te stoppen met alcohol.

Het is belangrijk op te merken dat hangxiety meestal vanzelf verdwijnt naarmate het lichaam herstelt. Als je echter regelmatig last hebt van ernstige angst na het drinken, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken bij een therapeut of counselor. Zij kunnen je helpen om met deze gevoelens om te gaan en gezondere manieren te vinden om stress te verminderen zonder alcohol te gebruiken.

Om hangxiety te voorkomen, is het beheersen van alcoholgebruik van cruciaal belang.

Ten eerste moeten we de redenen achter onze drankgewoonten onder de loep nemen. Vaak gebruiken mensen alcohol als middel om stress, sociale angst of andere emotionele problemen te verlichten. Door te leren omgaan met deze gevoelens op een meer constructieve manier, zoals praten met vrienden, meditatie of sporten, kunnen we de behoefte aan overmatig drinken verminderen.

Daarnaast is het belangrijk om verantwoordelijkheid te nemen voor ons alcoholgebruik en onze grenzen te kennen. Het bijhouden van het aantal consumpties kan ons helpen om niet overboord te gaan. Het afwisselen van alcoholische dranken met water kan ook helpen om gehydrateerd te blijven en de alcoholvergiftiging te verminderen die bijdraagt aan hangxiety.

Het is belangrijk om openlijk over hangxiety te praten en het stigma rond alcoholgerelateerde angstgevoelens te doorbreken. Praten met vrienden, familie of een professional kan enorm helpen. Als je merkt dat hangxiety regelmatig voorkomt en je dagelijkse leven negatief beïnvloedt, overweeg dan professionele hulp te zoeken. Therapeuten en counselors kunnen je leren omgaan met angst, stress en mogelijke onderliggende problemen aanpakken die bijdragen aan hangxiety.

Daarnaast is het belangrijk om bewust om te gaan met alcoholgebruik en je grenzen te kennen. Probeer niet te drinken om stress te verminderen of negatieve emoties te onderdrukken. Zoek in plaats daarvan gezonde manieren om met stress om te gaan, zoals lichaamsbeweging, meditatie, creatieve bezigheden of het onderhouden van sociale contacten.

Het verminderen van hangxiety vereist ook aandacht voor een gezonde levensstijl. Zorg voor voldoende slaap, eet gezond en vermijd overmatig alcohol- en cafeïnegebruik.

Onthoud dat het zoeken naar hulp bij hangxiety een teken van kracht is, geen zwakte. Het is een stap in de richting van een gezonder, gelukkiger leven. Er is altijd ondersteuning beschikbaar, of het nu van vrienden, familie of professionals is. Angstgevoelens hoeven niet te worden genegeerd of vermeden; met de juiste hulp en inzet kun je leren om ze op een positieve manier te beheren en een evenwichtiger leven te leiden.

Wil jij jouw alcoholgebruik onder controle krijgen met professionele hulp? Bij de Balance kliniek staat hoogwaardige behandeling centraal om mensen te helpen hun alcoholgebruik te minderen. We begrijpen dat het verminderen van alcoholgebruik een uitdaging kan zijn en bieden daarom een professioneel en gepersonaliseerd behandelplan aan voor elke individuele patiënt. Ons ervaren team van artsen, therapeuten en counselors staat klaar om de juiste begeleiding en ondersteuning te bieden.

Wat ons onderscheidt, is de focus op privacy en discretie. Wij begrijpen dat het omgaan met alcohol gerelateerde problemen een gevoelige kwestie kan zijn, en we zorgen ervoor dat alle behandelingen in een vertrouwelijke omgeving plaatsvinden. Patiënten kunnen erop vertrouwen dat hun privacy volledig wordt gerespecteerd tijdens hun verblijf bij Balance kliniek.

Een unieke aanpak die wij bieden, is de mogelijkheid om de behandeling in het buitenland te ondergaan. Hierdoor kunnen patiënten even weg zijn uit hun dagelijkse omgeving, wat kan bijdragen aan een succesvollere behandeling. 

Bij de Balance kliniek geloven we dat iedereen de mogelijkheid verdient om een gezonder en gebalanceerder leven te leiden. Daarom zetten we ons in om de beste behandeling en zorg te bieden aan diegenen die hun alcoholgebruik willen verminderen. Ons doel is om elke patiënt te ondersteunen op hun reis naar herstel en een toekomst vol mogelijkheden. Neem snel contact op voor meer informatie.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Verslaving

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Verslaving

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Verslaving BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Verslaving Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Verslaving
Ketamine’s bijwerkingen
De gevolgen van Ketamine: Aangename effecten of verslavend?

Afkickverschijnselen van recreatief ketaminegebruik kunnen een uitdagende en ongemakkelijke ervaring zijn

Lees verder
Risperidon bijwerkingen
Risperidon bijwerkingen op korte en lange termijn

Deze risperdal bijwerkingen variëren van mild tot ernstig en de risperidon ervaringen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Lees verder
Concerta bijwerkingen
Gebruik van Concerta: alles over de werking, dosering, en bijwerkingen

Een overdosis Concerta, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van ADHD, kan ernstige complicaties veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn

Lees verder
PCP
De wereld van PCP: Ontdek de impact van Angel Dust

Afkicken van Angeldust drugs vereist gespecialiseerde zorg en een omgeving vrij van dagelijkse triggers.

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes