ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

7 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Alcoholverslavingen behoren tot de meest prevalente verslavingen binnen Nederland. Alcohol is makkelijk te verkrijgen en een verslaving aan alcohol kan lang onopgemerkt gaan. Wanneer iemand daadwerkelijk verslaafd is aan alcohol, houdt dit in dat degene alcohol nodig heeft om te kunnen functioneren. Omdat overmatig alcohol gebruik een negatief effect kan hebben op de gezondheid, is het raadzaam om zo snel mogelijk af te kicken en de verslaving te laten behandelen. Dit wordt allereerst gedaan door een detox.

Aangezien jouw lichaam afhankelijk is van de alcohol, kan detoxen, oftewel ontgiften, erg zwaar zijn. Zowel mentaal als fysiek kunnen er verschillende symptomen naar voren komen. Lees hier wat een alcohol detox precies inhoudt, hoe de detox behandeling eruit ziet, en waar je kunt detoxen.

Detox is een ander woord voor ontgiften. Door continu alcohol in te nemen, vergiftig je jouw lichaam. In kleine mate kan het lichaam hier snel van herstellen. Wanneer de hoeveelheden echter groter zijn, en het alcoholgebruik frequenter is, zoals bij een verslaving, kan het lichaam zichzelf niet steeds genoeg herstellen en ontgiften.

Wanneer iemand een detox behandeling ondergaat wordt het lichaam dus ontdaan van alle giftige stoffen. Jouw lichaam is dan lichamelijk niet meer afhankelijk van alcohol. Geestelijke detoxificatie is een proces dat vaak na lichamelijke ontgifting wordt gestart.

Wanneer het nodig is om te ontgiften van alcohol verschilt per persoon. Heb je een avond te veel gedronken? Dan zul je de dag erna een kater hebben. Drink je de komende uren niet, dan ben je al ontgift. De meeste mensen hebben hier geen moeite mee.

Heeft iemand echter last van een alcoholverslaving, dan ziet het detox proces er iets anders uit. De alcohol beheerst dan jou leven. Je bent ervan afhankelijk. Het ontgiften van alcohol, en het lichamelijk onafhankelijk worden van alcohol kan dan een zware opgave zijn.

Wel is het zaak om zo snel mogelijk te ontgiften en dit niet te lang uit te stellen. Alcohol kan namelijk bijdragen aan vervelende gevolgen voor je maag, lever en hersenen.

Uw lichaam bevat talloze lichaamseigen stoffen. Wanneer nieuwe stoffen het lichaam binnen komen, kunnen deze lichaamsprocessen bevorderen of tegen staan. Wanneer de stoffen lichaamsprocessen tegenstaan kan het gaan om een giftige stof.

Lever ontgiften alcohol

Alcohol is zo’n giftige stof. Wanneer met mate wordt gedronken heeft deze giftige stof geen langdurige effecten voor het individu. Bij verslaving is dit echter wel het geval. Steeds wanneer jij alcohol drinkt, moet jouw lever hard werken om deze giftige stof het lichaam uit te krijgen. Wanneer er veel en vaak wordt gedronken, kan de lever dit niet langer voor elkaar krijgen. Hierdoor blijven de giftige stoffen in jouw lichaam zitten. Je lever is dan overbelast. Gaat de alcoholverslaving verder, dan kan jouw lever op een gegeven moment niet meer goed functioneren. Een lever detox is dan nodig.

Wanneer je kiest voor detox en jouw lichaam wilt ontgiften, kan jouw overbelaste lever herstellen. Wanneer de lever zich heeft hersteld, kunnen alle giftige stoffen uit het lichaam worden gehaald. Wanneer dit proces is voltooid ben je lichamelijk ontgift.

Hoe lang duurt herstel lever?

De tijdsduur van het herstel van de lever is geheel afhankelijk van de ernst van de alcoholverslaving en in hoeverre de lever is aangetast. De aangewezen arts zal jouw situatie nauwkeurig bekijken en jou meer informatie over bieden over jouw lever reinigen van alcohol.

Er zijn verschillende manieren waarop u kunt ontgiften van alcohol. Welke manier het beste voor u is wordt in overleg met jou door de kliniek bepaald. Enerzijds kunt in een keer stoppen met het drinken van alcohol. Deze detox techniek wordt door de meeste afkickklinieken gebruikt. De reden hiervoor is dat het detox proces korter duurt wanneer het individu totaal geen alcohol meer drinkt. Ook betekent dit dat de psychische behandeling, die pas na de detox wordt toegepast, sneller van start kan gaan. Het voordeel is dat je dan sneller zowel lichamelijk als psychisch onafhankelijk wordt van alcohol. Bovendien gaan bij abstinentie ook de ontwenningsverschijnselen sneller voorbij.

In enkele gevallen wordt er echter toch voor gekozen om de alcohol af te bouwen. Dit is het geval wanneer er aanleiding is voor ernstige ontwenningsverschijnselen of detox bijwerkingen. Het langzaam afbouwen van het alcoholgebruik kan dan een delirium tremens voorkomen.

Wel is het belangrijk om beide vormen van detox onder begeleiding te doen wanneer je te maken hebt met een alcohol verslaving. Zo voorkom je dat de wijze van detoxen een gevaar vormt voor jouw lichaam.

Wanneer je opeens stopt met het drinken van alcohol, is dit een grote shock voor het lichaam. Omdat het lichaam in zijn functioneren afhankelijk is geworden van de alcohol, laat het lichaam, na het stoppen met drinken, enkele symptomen zien als gevolg. Dit zijn detox bijwerkingen. Het lichaam moet namelijk opnieuw een balans in zijn functioneren vinden. De verschijnselen verschillen sterk per individu. Ze zijn sterk afhankelijk van de duur en de ernst van de alcoholverslaving. Enkele detox bijwerkingen worden hieronder genoemd.

Symptomen ontgiften lichaam:

  • Meer zweten dan gewoonlijk. Ook bij geen of weinig inspanning.
  • Trillen of beven. Hoe heviger de symptomen, hoe heviger de tremoren kunnen zijn. Dit kan het dagelijks functioneren tijdelijk beperken.
  • Verstoord slaappatroon. U komt moeilijk in slaap of slaapt op gekke momenten. Probeer zoveel mogelijk een dag en nacht patroon aan te houden, ondanks de verstoorde nachtrust.
  • Verhoogde bloeddruk. Mede veroorzaakt door de shock die het lichaam ervaart wanneer er geen alcohol wordt gedronken.
  • Hartkloppingen. Uit het niets kunnen hartkloppingen opkomen die na een aantal tellen weer verdwijnen.

Het gehele detoxen duurt in de meeste gevallen zo’n 7-10 dagen. Vanaf het moment dat iemand stopt met het drinken van alcohol start het detoxificatieproces. Het lichaam is dan aan het ontgiften. Vanaf dat moment kunnen ook al ontwenningsverschijnselen zich voordoen.

In de eerste 24 uur ervaart men de hevigste afkickverschijnselen. Na 3 dagen nemen deze sterk af en na 7 tot 10 dagen zijn de symptomen geheel verdwenen.

Het gehele afkickproces voor lichaam en psyche samen duurt echter langer. Met detox wordt namelijk alleen het lichamelijk afkicken bedoeld. De behandeling voor het psychisch afkicken wordt pas toegepast na de detox. Psychisch afkicken kan, afhankelijk van het individu, rond de 20 weken duren.

U kunt op verschillende manieren en plaatsen detoxen. Dit kan thuis, of bij een kliniek, onder begeleiding, of juist alleen. We bespreken hier wat de voor- en nadelen zijn van het afkicken thuis en het afkicken bij een speciale afkickkliniek.

Thuis detoxen

Thuis detoxen is mogelijk wanneer de verwachting is dat de ontwenningsverschijnselen niet ernstig zullen zijn. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer het om een zeer milde alcoholverslaving gaat. Ook is het belangrijk dat het individu veel steun heeft vanuit huis en zijn of haar omgeving. Dit vergroot de slagingskans van de thuis detox. Wanneer iemand bijkomende psychische stoornissen heeft wordt thuis detox afgeraden

Besluit je geheel op eigen houtje te detoxen, dan wordt wel vaak gezien dat verslaafden terugvallen in hun oude alcohol patroon. Ook kan zonder hulp detoxen in enkele gevallen zelfs gevaarlijk zijn, zoals bij hevige ontwenningsverschijnselen.

Het is aan te raden te detoxen onder enig toezicht en begeleiding. De begeleider of therapeut kan eventuele valkuilen opmerken, ingrijpen wanneer onthoudingssymptomen erger worden, en de juiste nazorg bieden Thuis afkicken onder begeleiding van een specialist wordt een ambulant detoxen genoemd.

Kliniek detoxen

Als het gaat om een ernstige of langdurige verslaving, wordt meestal aangeraden om in een kliniek te detoxen. Ook wanneer iemand last heeft van bijkomende psychische stoornissen, of ook te maken heeft met andere verslavingen, is een klinische detox raadzaam. Ook wanneer het individu beperkte steun krijgt aangeboden vanuit zijn of haar omgeving, kan een klinische detox een oplossing zijn.

In de kliniek zul je lichamelijk ontgiften onder begeleiding van zeer ervaren psychologen, artsen en begeleiders. Door hun jarenlange ervaring met alcohol detox, zijn ze op alle situaties voorbereid. Zij kunnen dan ook tijdig ingrijpen wanneer detox bijwerkingen heviger worden, en waar nodig de juiste medicatie toedienen. Zo kan jouw lichaam op een veilige manier ontgiften en kun je zo snel mogelijk beginnen aan de psychische behandeling voor alcoholverslaving.

Detoxen in een luxe kliniek

Wilt u lichamelijk ontgiften van alcohol op een comfortabele, luxueuze plek waar u van alle faciliteiten bent voorzien? Dan is de Balance kliniek de beste optie voor u. Bij Balance kunt u in het buitenland specialistische zorg en begeleiding krijgen met betrekking tot het detoxen van alcohol.

Bij Balance wordt de behandeling, alsook het detox proces, specifiek gericht op de persoon. Dit houdt in dat de behandeling speciaal op maat gemaakt is voor het individu en zijn of haar verslaving. Zo wordt er nauwkeurig ingespeeld op ontwenningsverschijnselen en detox bijwerkingen, alsook positieve ontwikkelingen in het herstel van de patiënt.

Wordt jouw verslaving de baas in een van de meest hoogwaardige en vooraanstaande rehabilitatie klinieken van Europa.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Verslaving

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Verslaving

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Verslaving BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Verslaving Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Verslaving
Risperidon bijwerkingen
Risperidon bijwerkingen op korte en lange termijn

Deze risperdal bijwerkingen variëren van mild tot ernstig en de risperidon ervaringen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Lees verder
Concerta bijwerkingen
Gebruik van Concerta: alles over de werking, dosering, en bijwerkingen

Een overdosis Concerta, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van ADHD, kan ernstige complicaties veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn

Lees verder
PCP
De wereld van PCP: Ontdek de impact van Angel Dust

Afkicken van Angeldust drugs vereist gespecialiseerde zorg en een omgeving vrij van dagelijkse triggers.

Lees verder
Flakka bijwerkingen
Flakka: de nieuwe drug die voor ophef zorgt

Ja, flakka heeft het potentieel om verslavend te zijn. De stimulerende effecten en intense euforie die het teweegbrengt, kunnen leiden tot herhaaldelijk gebruik in een streven naar het behouden van deze sensaties

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes