8 Minuten

Bewerkt en klinisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

ADD staat voor Attention Deficit Disorder en is een psychische aandoening waarbij er een gebrek heerst aan concentratie. Hoewel hier goed mee te leven valt, kan het je belemmeren in je dagelijkse activiteiten. 

Iemand met ADD wordt niet direct herkend. Het kan dan ook een lange tijd duren voor er een diagnose wordt gesteld. Wanneer de diagnose wordt gesteld, kunnen er verschillende medicamenteuze, en niet-medicamenteuze behandelingen worden gestart om symptomen te verlichten. De ADD kan echter niet worden genezen.

ADD, welke verwant is aan de bekendere ADHD, beschrijft vrijwel dezelfde kenmerken, echter zonder de hyperactiviteit. Iemand heeft het gevoel dat zij hoofd vol zit en dat er veel verschillende gedachten tegelijk rondzweven. Een individu met ADD komt meestal dromerig of verlegen over.

Iemand met ADD is ontzettend gefocust op iets wat hij of zij interessant vindt, maar kan zich niet lang concentreren op andere zaken. De overmatige dopamine toevoer die vrijkomt bij iets wat de persoon leuk vindt om te doen bieden de focus die hij of zij in andere situatie iet heeft. Het onvermogen om goed te kunnen concentreren wordt in veel gevallen goed door het individu verborgen, waardoor ADD jarenlang ongemerkt kan gaan.

ADD wordt vaak niet meteen opgemerkt. De reden hiervoor is dat ADD vaak minder uitgesproken symptomen vertoont. Iemand met ADD is vaak rustig en kampen in stilte met hun symptomen.

ADD Kenmerken volwassenen zijn ietwat anders dan bij kinderen. Alle individuen met ADD vertonen vaak kenmerken als een verminderde concentratie. In het dagelijks leven kan deze verminderde concentratie worden opgemerkt in de volgende situaties:

 • Snel afgeleid wanneer hij of zij een gesprek voert
 • Niet goed kunnen organiseren
 • Veel fouten maken bij taken op het werk of op school
 • Spullen kwijtraken en afspraken vergeten

Kenmerken ADD volwassenen specifiek zijn de volgende:

 • Je hebt het gevoel dat je niet hetzelfde bent als anderen. Je voelt je anders, en je reageert anders op situaties.
 • Je maakt gebruik van verdovende middelen om de onrust in je hoofd te kalmeren.
 • Je presteert vaak onder het niveau dat je zou kunnen behalen doordat je je niet kunt focussen op de voorgelegde taken.
 • ADD en depressie volwassenen. Je kunt je uit frustratie voor jouw gevoelens somber gaan voelen. Hierdoor kan na een tijd depressie ontstaan. Het is dan aan te raden zo snel mogelijk hulp bij ADD te zoeken.

Er is geen specifieke test beschikbaar die de diagnose ADD kan stellen. ADD testen volwassenen is dan ook niet mogelijk. De diagnose wordt altijd gesteld door de huisarts of een psycholoog. Wanneer je denkt ADD te hebben en een afspraak maakt met de huisarts, zal de huisarts middels een of meerdere gesprekken onderzoeken of de psychische stoornis ADD bij jou van toepassing is.

Officieel worden de volgende guidelines gegeven voor het vaststellen van ADD. De diagnose is echter altijd ter discretie van de huisarts of psycholoog.

1.       Er moet een significant aantal symptomen voorkomen in het individu die kenmerkend zijn voor ADD.

2.       De symptomen waren tijdens de kindertijd ook al aanwezig.

3.       De symptomen kunnen niet door een andere aandoening of medicatie worden verklaard.

4.       De symptomen houden een lange tijd aan (meer dan een half jaar).

5.       De symptomen beperken het individu in het dagelijks functioneren.

ADD is een psychische stoornis die niet kan worden genezen. Wel kan ADD worden behandeld middels verschillende therapieën waardoor symptomen dragelijker worden. Welke therapie het beste bij jou past, en waarbij jij het meeste baat zal hebben, wordt in overleg besloten met jouw huisarts of psycholoog.

Psycho educatie

Psycho educatie omvat de fase waarin jou meer over jouw aandoening wordt geleerd. Je wordt geïnformeerd over het ontstaan van de aandoening, symptomen waar je last van kunt hebben, en eventuele behandelingen die een oplossing kunnen vormen.

is een narcistische persoonlijkheidsstoornis te genezen?

Psycho educatie speelt een belangrijke rol in het behandelen van ADD. Door psycho educatie leer je jezelf begrijpen. Je begrijpt de symptomen die je ervaart, en de manier waarop je op jouw omgeving reageert. Dit voorkomt frustratie wanneer je jouw eigen gedrag niet begrijpt.

Ook jouw omgeving leert meer over jouw psychische aandoening. Zo worden vrienden, familie, en school of werk  ingelicht over de situatie. Daarmee leren ze technieken aan waardoor de omgang tussen jou en jouw omgeving wordt vergemakkelijkt. Ook dit bevordert het behandelproces.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is gebaseerd op het feit dat gevoel, gedachten, en gedrag nauw met elkaar samenhangen. Negatieve gevoelens en gedachten die door mensen met ADD worden ervaren omtrent hun gedrag, versterken de ADD symptomen alsmaar. Door gedachten bij te stellen, zullen symptomen minder versterkt worden, waardoor ze beter te verdragen zijn. Zo kan iemand bijvoorbeeld beter functioneren in het dagelijks leven.

Bij Cognitieve gedragstherapie ga je samen met de psycholoog middels meerdere gesprekken dieper in op jouw gedachten. Door in detail te kijken naar de denkpatronen en gevoelens die jij hebt rondom ADD kun je er samen met de psycholoog achter komen welke gedachten en gevoelens jouw welzijn op een negatieve manier beïnvloeden. Die denkpatronen worden bij deze gedragstherapie langzaam aangepast.

Systeemtherapie

Systeemtherapie kijkt niet zozeer naar de gedachten patronen zoals cognitieve gedragstherapie dat doet. Systeemtherapie gaat echter dieper in op het functioneren van jou in jouw omgeving, jouw ‘systeem’. Dit kan, afhankelijk van jouw leeftijd jouw familie, school of werk zijn. Bij systeemtherapie wordt gekeken welke relaties en aspecten van jouw omgeving bijdragen aan het verergeren van de ADD symptomen. Wanneer deze pijnpuntjes zijn vastgesteld, wordt gekeken naar een nieuwe manier van interactie die minder negatieve gevolgen heeft voor het individu met de ADD.

Vaktherapie

Vaktherapie is een behandeling waarbij het individu daadwerkelijk een activiteit uitvoert, en niet zozeer over de stoornis praat. Door verschillende vormen vaktherapie kan het individu nieuwe ervaringen creëren en een gevoel van zelfvertrouwen opbouwen. Dit ontstaat door in vaktherapie the leren keuzes te maken en om te gaan met interacties en emoties die opkomen tijdens de activiteiten.

Dit gevoel van ‘kunnen’ kan ontstaan door verschillende soorten vaktherapie, waaronder psychomotorische therapie, en beeldende therapie.

ADD volwassenen behandeling wordt gekozen door de aangewezen behandelend arts, in overleg met de patiënt en zijn of haar naasten. Er zijn meerdere soorten medicaties die kunnen helpen bij de symptomen van ADD. Ze zorgen dat je gemakkelijker kunt leven met de ADD en beter kunt functioneren in het dagelijks leven, maar genezen de ADD niet.

Of medicatie ook in jouw geval de voorkeur heeft zul je samen met de behandelaar of arts bespreken. Dit is afhankelijk van de symptomen die je ervaart. Ook zullen mogelijke bijwerkingen bij deze keuze een rol spelen.

Wanneer de ADD behandeling medicatie voor verlichting zorgt, dient deze continu te worden ingenomen. Wanneer de patiënt stopt met de medicatie, zullen de symptomen direct terugkeren of verergeren.

Methylfenidaat

Ritalin en Concerta zijn twee typen ADD behandeling medicatie die erg op elkaar lijken. Deze medicatie wordt het meest voorgeschreven bij patiënten met ADD. De werkzame stof bij beide soorten medicatie is methylfenidaat. Methylfenidaat zorgt in de hersenen voor een afgifte van dopamine en noradrenaline. Dit zorgt ervoor dat het individu er beter bij blijft met de aandacht en zich dus beter kan focussen, ook op minder leuke taken.

Het verschil tussen Ritalin en Concerta zit hem in de afgifte van het methylfenidaat. Bij Concerta wordt deze stof minder snel afgegeven dan bij Ritalin. Het individu voelt dan ook langer de effecten van de medicatie.

Wel kunnen er bij beide soorten medicatie bijwerkingen optreden. Of iemand last krijgt van bijwerkingen, en in welke mate, is afhankelijk  van het individu. Wanneer bijwerkingen worden ervaren zoals angstige gevoelens, verminderde eetlust, hoofdpijn of buikpijn, kan een art een andere soort medicatie voorschrijven.

Andere soorten medicatie die ook methylfenidaat als werkzame stof hebben zijn Medikinet, Dextro-amfetamune en Strattera. Deze hebben een vergelijkbare werking met Ritalin. Deze medicijnen kunnen echter worden ingezet wanneer Ritalin en Concerta te veel bijwerkingen opwekken.

Het valt niet mee om dag in dag uit te moeten kampen met de symptomen van ADD. Je krijgt je gedachten bijna niet stil en je hebt het gevoel jouw volle potentie niet te kunnen vervullen. Wil je zo goed mogelijk functioneren, dan zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om symptomen te verlichten. Verstoren symptomen van ADD het dagelijks functioneren regelmatig, dan kun je het beste contact opnemen met een huisarts of een gespecialiseerde kliniek.

Dit kun je doen om beter te functioneren met ADD:

 • Schrijf een to-do lijstje van kleine korte taken. Heb je groter taken die langer duren? Breek deze dan op in kleinere activiteiten.
 • Bij een takenlijstje is het wel belangrijk dat je een taak tegelijk uitvoert. Pas wanneer een taak af is begin je aan de volgende opdracht.
 • Doe taken wanneer je het gevoel hebt energie te hebben. S’ochtends kun je bijvoorbeeld meer gefocust zijn dan s’avonds.
 • Ga op tijd naar bed en zorg ervoor dat je genoeg nachtrust krijgt. Te weinig slaap zorgt er immers voor dat je je niet goed kunt concentreren. Dit draagt dus bij aan de ADD symptomen.
 • Drink weinig of geen alcohol Ook dit zorgt ervoor dat je je moe voelt en niet goed kunt focussen op de dagelijkse activiteiten.
 • Praat met mensen om je heen over jouw aandoening. Vertel ze hoe je je voelt en welke symptomen je dagelijks ervaart. Bovendien kun je ze vertellen hoe ze jou kunnen helpen zo goed mogelijk te functioneren.
 • Vraag om hulp bij ADDwanneer je dit nodig denkt te hebben. Dit kan zijn bij het opruimen van je huis als je de taak niet meer overziet. Of het ordenen van je inkomsten en uitgaven.

Wanneer je ADD hebt of denkt te hebben kan het lastig zijn om om hulp bij ADD te vragen, aangezien deze stoornis vaak lang onzichtbaar is. Mensen denken vaak dat de kenmerkende trekjes deel uitmaken van iemands karakter.

Toch is het belangrijk om de stap te zetten en hulp in te schakelen. Er zijn talloze hoogwaardige klinieken, zoals Balance, beschikbaar die jou de juiste zorg en begeleiding kunnen bieden. Je wordt in zo’n luxe kliniek door vooraanstaande psychologen onderzocht. Vervolgens zul je samen met de psycholoog een behandelplan opstellen dat helemaal is afgestemd op jouw kenmerken en ADD symptomen.

Zet jouw gezondheid en welzijn voorop en neem snel contact op met een luxe hoogwaardige kliniek als Balance waar ervaren artsen en psychologen jou van dienst kunnen zijn.

VRAAG NU HULP

Neem dan contact met ons op om een van onze specialisten te spreken. We willen uw problemen begrijpen om aan te bevelen hoe ons gepersonaliseerde residentiële behandelingsprogramma u zou kunnen helpen.

Een unieke methode

Een succesvol en bewezen concept met focus op onderliggende oorzaken.
ENKEL EEN KLANT PER KEER
PRIVACY & DISCRETIE
UITGEBREIDE CHECK-UP
OP MAAT GEMAAKT PROGRAMMA TER BEHANDELING VAN DE HOOFDOORZAKEN
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
HOLISTISCHE AANPAK
NIEUWSTE TECHNOLOGIE-GEBASEERDE THERAPIEËN
24/7 INWONENDE HULPVERLENER
PRIVE LUXE FACILITEITEN
PERSOONLIJKE KOK & DIEET PLAN

DUURZAME AANPAK

0 Voordat

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voordat

Definieer behandeldoelen

1 week

Uitgebreide beoordelingen en detox

1-4 week

Doorlopende fysieke en mentale therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisbezoek

Accreditaties & Media

 
Highlife
abcMallorca
AMF
British Psychological Society
Businesinsider
COMIB
COPAO
DeluxeMallorca
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
LuxuryLife
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Red GDPS
Sat1
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
SSP
TAA
Taff
Techtimes
Views
WPA