6 Minuten

Bewerkt en klinisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Alcoholgebruik is vandaag de dag heel normaal. Mensen drinken vaak om zich goed of ontspannen te voelen. Ook drinkt men voor de gezelligheid, om zich zelfverzekerder te voelen, of door groepsdruk. Wanneer er sprake is van matig alcoholgebruik is er niets aan de hand. Pas wanneer iemand steeds meer gaat drinken, of alcohol gebruikt om de ontsnappen aan de werkelijkheid, wordt het alcoholgebruik problematisch.

Alcoholisme komt vaak voor binnen Nederland. Sommige mensen zijn gevoeliger van het opdoen van een alcohol verslaving dan anderen. Waarom dit zo is, en waarom sommige mensen sneller een verslaving ontwikkelen dan anderen heeft te maken met aspecten als omstandigheden, opvoeding, en genetische aanleg. Hoe weet je dan wanneer iemand verslaafd is, en zich een alcoholist kan noemen? Lees het hier.

Alcohol is een giftige stof die het normale functioneren van het lichaam tijdelijk beperkt. Wanneer je met mate drinkt, heeft dit geen grote gevolgen, en kunnen de symptomen juist als wenselijk worden ervaren. Iemand kan er bijvoorbeeld ontspannen van worden.

Drink je echter meer dan jouw lichaam aankan en drink je frequent? Dan ontwikkelt jouw lichaam een afhankelijkheid met betrekking tot de alcohol. Je kunt dan niet zonder de alcohol en ervaart vervelende lichamelijke en psychische ontwenningsverschijnselen wanneer je niet op tijd alcohol drinkt. Als dit het geval is wordt dit alcoholverslaving genoemd. Het individu met de alcoholverslaving wordt een alcoholist genoemd.

Aangezien ieders lichaam anders is, en alcohol in meer of mindere mate kan tolereren, is het moeilijk een exacte grens aan te geven voor alcoholisme en het hebben van een alcoholverslaving.

Wanneer stevig drinken precies overgaat is alcoholisme is lastig aan te geven. De grenzen tussen sociaal drinken en problematisch drinkgedrag is vaag.

De vuistregel die door de meeste gezondheidsinstanties wordt aangehouden is het volgende:

“Drink niet meer dan 2 keer per week, en drink per keer niet meer dan 2 glazen.”

Drinkt iemand wel meer, dan wil dat niet direct zeggen dat iemand alcoholverslaafd is. Wel kan het een voorstadium zijn van een alcoholverslaving. Wanneer het gaat om alcoholisme, gaat het vaak om zwaarder drinkgedrag in combinatie met de reden om te drinken om de werkelijkheid te vermijden. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld stress of ongemakkelijke situaties uit de weg te gaan.

Niemand wil alcoholverslaafd worden. Het is dan ook geen keuze, maar een ziekte. Vaak heeft iemand niet door dat ze alcoholist zijn, of gewoonten ontwikkelen die naar alcoholisme toe leiden. Bij alcoholverslaving zijn er 4 verschillende fasen te onderscheiden waarin men alcoholisme ontwikkelen, en dus alcoholist worden. Deze fasen worden bij elke verslaafde op een ander tempo doorlopen.

1. Experimenteren

De meeste mensen hebben deze fase doorlopen. Bijna iedereen heeft als tiener zijn eerste paar slokken alcohol op en verschillende soorten alcoholische dranken uitgeprobeerd. Vaak is dit uit nieuwsgierigheid, en groepsdruk van vrienden.

2.Sociaal gebruik

Het individu heeft eerder alcohol gedronken en weet wat het wenselijke effect van de alcohol is. Hierdoor integreert het individu alcohol in zijn of haar leven. Denk bijvoorbeeld aan regelmatig naar de kroeg gaan met vrienden. Of na werk een glas wijn drinken.

3.Overmatig gebruik

Het individu drinkt meer dan de geadviseerde maximum hoeveelheid. Daarnaast gebruikt het individu alcohol steeds vaker om om te kunnen gaan met de spanningen en stress van het dagelijks leven.

4.Alcoholverslaving

Men is in deze fase zowel lichamelijk als psychisch afhankelijk geworden van de alcohol. Hij of zij kan niet zonder alcohol zonder dat er ontwenningsverschijnselen optreden.

Er zijn verschillende kenmerken waaraan je een alcoholist kunt herkennen. Wanneer een of een paar van deze kenmerken bij een individu voorkomen, wil dit niet meteen zeggen dat iemand alcoholverslafd is. Pas wanneer er meerdere alcoholist symptomen voorkomen bij een individu is er reden tot zorg.

De kenmerken alcoholist zijn:

 • Overmatig drinken. Iemand drinkt veel alcohol en drinkt ook stevig door. Wat ook kenmerkend is van het alcoholgedrag van een alcoholist, is dat hij of zij vaak op vreemde tijden drinkt. Bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg.
 • Het individu heeft steeds meer alcohol nodig om hetzelfde, gewenste effect te bereiken. Dit komt door gewenning aan de alcohol.
 • Weinig controle over drink gedrag. Het is vaak zo dat het individu meer drinkt op een dag dan hij of zij van plan was. Het lijkt dus alsof het individu geen controle heeft over hoeveel hij of zij drinkt. De drang naar alcohol is te groot.
 • Degene drinkt vaak niet voor sociale redenen. In tegendeel, alcoholisten hebben juist veel minder interesse in sociaal contact. Een alcoholist drinkt juist om zich beter of ‘normaal’ te voelen. Vaak is de reden van het drinken om verschillende aspecten uit hun dagelijks leven uit de weg te gaan.
 • Bovendien is het kenmerkend dat het individu vergeetachtig is, en steeds minder betrouwbaar wordt. Zo komt het individu steeds vaker afspraken niet na of komt te laat voor afspraken.
 • Vaak wordt gezien dat mensen met een alcoholverslaving financiële problemen hebben. Dit kan komen door de kosten van frequent alcohol gebruik. Ook kan het komen doordat hij of zij niet langer de capaciteit heeft om financiën te managen.
 • Als het individu stopt met alcohol, heeft hij of zij last van hevige ontwenningsverschijnselen.
 • Concentratieproblemen doen zich voor. Het individu kan zich niet langer focussen op zijn of haar werk of studie.

Naast bovenstaande kenmerken alcoholist waaraan je kan herkennen of iemand te maken heeft met een alcoholverslaving, is er ook een aantal specifieke gedragingen die mensen met een alcoholverslaving vertonen.

Het is bekend dat alcoholisten, of mensen met een alcohol verslaving, hun alcoholisme zoveel mogelijk proberen te verbergen. Dit kan het wel eens moeilijk maken om een daadwerkelijke verslaving vast te stellen. Er zijn verschillende manieren waarop alcoholisten dit doen.

Ten eerste worden vaak de lege flessen alcohol verstopt. Ze worden meteen weggegooid of op een plek gezet waar naasten ze niet kunnen vinden. Ook is kauwgom kauwen om drank lucht te verdoezelen erg bekend. Op deze manier wordt minder snel opgemerkt dat iemand bijvoorbeeld s’ochtends al heeft gedronken.

Wat ook kenmerkend is dat er veel wordt gelogen over het huidige alcohol gebruik. Er worden excuses gemaakt en de waarheid wordt ontkend of gemanipuleerd zodat de omgeving niet weet hoeveel het individu drinkt. Dit doet het individu vaak uit schaamte voor de vergevorderde verslaving.

Daarnaast slaapt het individu niet goed meer. Er is vaak sprake van een verstoorde nachtrust. Iemand slaapt dan misschien op gekke tijden, zoals overdag.

Bovendien kan het individu stemmingswisselingen vertonen. Als omstander merk je verschillende gedragingen en stemmingen in een korte tijd. Iemand kan bijvoorbeeld erg blij zijn, en vervolgens een woede aanval krijgen.

Fysieke kenmerken worden meestal pas opgemerkt wanneer iemand al langere tijd alcoholist is en de verslaving in een verder stadium is. Wat de uiterlijke symptomen alcoholist dan zijn waar u eventueel een verslaafde aan zou kunnen herkennen leest u hieronder:

 • Slechte hygiëne en lichaamsverzorging.
 • Iemand is sterk afgevallen of aangekomen. Dit komt door slechte eetgewoontes. Wanneer je alcoholist bent is jouw gezondheid niet jouw prioriteit. Je eet dus weinig of heel slecht.
 • Het individu trilt continu wanneer hij of zij even niet drinkt.
 • Degene zweet veel meer dan normaal. Ook op momenten zonder inspanning.
 • Leveraandoeningen en hart-en vaatziekten. Deze treden op in een vergevorderd stadium van de verslaving.
 • Hersenbeschadigingen waardoor iemand langdurige gevolgen ervaart, zoals bijvoorbeeld een angststoornis. Ook kunnen andere psychische stoornissen zich voordoen zoals een depressie of psychose.

Heb je de indruk dat iemand in jouw omgeving alcoholist is? Of misschien merk je dat bij jouzelf zich symptomen van alcoholisme voordoen? Dan wordt het tijd om snel in te grijpen. Alcoholisme kan sterke negatieve en langdurige effecten hebben op het lichaam. Wanneer je niet op tijd ingrijpt, kunnen enkele symptomen onomkeerbaar zijn.

Het is belangrijk om begrip te tonen voor de situatie, en als het om jouzelf gaat, je niet te schamen voor de verslaving. Alcoholisme is namelijk een ziekte, en niet een keuze.

Er zijn talloze plekken beschikbaar waar specialistische hulp wordt aangeboden. Zo kun jij onder begeleiding herstellen van de verslaving, en erachter komen wat het alcoholisme heeft veroorzaakt. Neem snel contact op met een vooraanstaand behandelcentrum, zoals Balance, waar je kunt genieten van hoogwaardige behandelingen in luxe afkickklinieken. Zo word jij snel weer de oude!

VRAAG NU HULP

Neem dan contact met ons op om een van onze specialisten te spreken. We willen uw problemen begrijpen om aan te bevelen hoe ons gepersonaliseerde residentiële behandelingsprogramma u zou kunnen helpen.

Een unieke methode

Een succesvol en bewezen concept met focus op onderliggende oorzaken.
ENKEL EEN KLANT PER KEER
PRIVACY & DISCRETIE
UITGEBREIDE CHECK-UP
OP MAAT GEMAAKT PROGRAMMA TER BEHANDELING VAN DE HOOFDOORZAKEN
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
HOLISTISCHE AANPAK
NIEUWSTE TECHNOLOGIE-GEBASEERDE THERAPIEËN
24/7 INWONENDE HULPVERLENER
PRIVE LUXE FACILITEITEN
PERSOONLIJKE KOK & DIEET PLAN

DUURZAME AANPAK

0 Voordat

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voordat

Definieer behandeldoelen

1 week

Uitgebreide beoordelingen en detox

1-4 week

Doorlopende fysieke en mentale therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisbezoek

Accreditaties & Media

 
Highlife
abcMallorca
AMF
British Psychological Society
Businesinsider
COMIB
COPAO
DeluxeMallorca
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
LuxuryLife
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Red GDPS
Sat1
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
SSP
TAA
Taff
Techtimes
Views
WPA