4 Minuten

Bewerkt en klinisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Iedereen drinkt op zijn tijd wel eens een glas alcohol. De een drinkt meer en vaker dan de ander. Als je alcohol drinkt, blijft de alcohol enige tijd in jouw lichaam. Je voelt hier de effecten van. Bijvoorbeeld het dronken zijn, of een kater hebben. 

Alcohol wordt voornamelijk afgebroken door de lever. De maag breekt echter ook een zeer klein deel af. Daarnaast verlies je ook een klein percentage via de adem of het zweten. Hoe lang duurt het voordat alcohol uit je lichaam is? Hoelang blijft de alcohol bijvoorbeeld in jouw bloed, urine en adem zitten?

Men nuttigt al duizenden jaren alcohol. Het is een belangrijk onderdeel van de samenleving geworden en van het sociale leven. Weet je echter wat er precies in jouw lichaam gebeurt wanneer je alcohol drinkt?

Wanneer je alcohol drinkt, wordt de alcohol via je bloed door je lichaam heen verspreid. Zo komt het bij alle organen terecht. Ook bij de hersenen. Dit process duurt ongeveer 10 minuten vanaf de eerste slok.

Na een paar glazen merk je dat je stemming verandert, en dat je trager begint te reageren op dingen die om jou heen gebeuren. Ook kun je af en toe wat duizelig zijn. Wanneer je meer drinkt wordt dit versterkt. Het kan dan zelfs zo zijn dat je omvalt, omdat de signalering tussen jouw lichaam en de hersenen verdoofd is. Blijf je ondanks deze alarmerende kenmerken alcohol drinken, dan kan het voorkomen dat je bewusteloos raakt.

Wanneer ben je alcoholist?

Hoe erg je het effect van de alcohol voelt is ten eerste afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die je tot je neemt. Daarnaast zijn er een aantal andere factoren die meespelen. De hoeveelheid lichaamsvocht speelt hierbij een belangrijke rol. Alcohol wordt vermengd met lichaamsvocht. Hoe meer lichaamsvocht je bezit, hoe meer de ingenomen alcohol verdund wordt. Mannen hebben van nature meer lichaamsvocht dan vrouwen. Dit is ook de reden waarom vrouwen sneller het effect van alcohol voelen dan mannen.

Vanaf het moment dat je alcohol drinkt, begint jouw lichaam deze toxische stoffen af te breken. In eerste instantie wordt de alcohol afgebroken tot acetaldehyde. Dit is, zoals alcohol, een toxische stof die het lichaam kan aantasten. In grote hoeveelheden heeft deze stof het vermogen mutaties te creëren waardoor kanker kan ontstaan. Dit is ook de stof die voor de klachten van een kater zorgt wanneer deze niet snel genoeg verder kan worden afgebroken tot een non-toxische stof.

Acetaldehyde wordt vervolgens omgezet in azijnzuur, en daarna verder afgebroken tot water en kooldioxide. Dan pas is de alcohol onschadelijk gemaakt.

Hoe lang je het ‘dronken’ effect van alcohol voelt, is afhankelijk van de snelheid waarmee alcohol wordt afgebroken in jouw lichaam. Hoewel de snelheid van de afbraak van een glas alcohol afhankelijk is van de sterkte van de drank die je tot je neemt, kan wel een gemiddelde duur worden gegeven. 

De afbraak van een enkel glas alcohol duurt ongeveer 1,5 uur. Hoe meer glazen je drinkt, hoe langer het ‘dronken’ effect aanwezig blijft, en hoe langer het duurt voor je lever de alcohol heeft afgebroken. Wanneer je 5 glazen drinkt, kan het dus gemiddeld 7,5 uur duren voor je je niet meer dronken voelt.

Alcohol kan lang na consumptie nog in zijn afgebroken vorm aanwezig zijn in het bloed. Afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die is ingenomen tot zo’n 40 dagen om precies te zijn. 

De lever breekt 7 gram alcohol, ongeveer een glas, in ongeveer 1,5 uur af tot acetaldehyde. Tot de lever al de geconsumeerde alcohol heeft afgebroken, zal de alcohol in het bloed blijven. De afgebroken vormen van alcohol kunnen langer in het bloed aanwezig blijven.

De alcohol waarde in het bloed kan op een aantal manieren worden gemeten:

  • CDT waarde. Dit eiwit vervoert ijzer in het bloed. Alcohol bevat ijzer. Wanneer je dus veel alcohol drinkt stijgt de CDT waarde om het overtollige ijzer te kunnen vervoeren. De verhoogde CDT waarde kan enkele weken aanhouden.
  • Lever enzymen. Bij alcoholconsumptie worden er levercellen beschadigd. Alcohol is immers een toxische stof. Als reactie hierop geeft je lichaam meer lever enzymen vrij die de levercellen kunnen herstellen. De lever enzymen kunnen maanden na de consumptie verhoogd blijven in jouw bloed.
  • MCV,of wel de doorsnede van een rode bloedcel. Wanneer iemand veel alcohol drinkt is de doorsnede van de rode bloedcel groter door een tekort aan vitamine B12.

Alcohol blijft tot tot 5 dagen na consumptie in de urine zitten. In de urine vind je weliswaar geen alcohol, maar Ethyl Glucuronide. Een afbraakstof van alcohol. 

Wanneer er een test wordt gedaan op deze stof, kan worden aangetoond of iemand in de voorgaande 5 dagen alcohol heeft gedronken, en in welke mate.  

De alcohol blijft net zolang in je adem aanwezig totdat de alcohol in jouw lichaam is afgebroken. De alcoholconsumptie is te meten via een blaastest. Deze wordt vaak gebruikt om mensen die autorijden te testen. Wat er precies getest wordt is het promilage. Wanneer het promilage, een indicatie voor de alcohol in het bloed, hoger dan 0,5 is, is dit te hoog om auto te mogen rijden. 

Heb je problemen met het alcoholconsumptie, dan is het zaak om op tijd aan de bel te trekken. Overmatig alcoholgebruik kan grote lichamelijke gevolgen hebben die na enige tijd niet meer kunnen worden hersteld door het lichaam. Ook liggen er meer psychische gevolgen op de loer wanneer de alcoholconsumptie overgaat in een verslaving.

Als je jouw alcohol inname onder controle wilt krijgen kun je dit doen bij de Balance kliniek. De Balance kliniek is een luxe kliniek die zich in het buitenland bevindt. Deze kliniek legt de nadruk op hoogwaardige behandelingen op basis van de laatste ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg. De klinieken, die zich in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Spanje bevinden, zijn van de meest luxe faciliteiten en comforts voorzien. De kliniek zorgt ervoor dat een individueel behandelplan wordt opgesteld waarbij jij het meeste baat hebt.

VRAAG NU HULP

Neem dan contact met ons op om een van onze specialisten te spreken. We willen uw problemen begrijpen om aan te bevelen hoe ons gepersonaliseerde residentiële behandelingsprogramma u zou kunnen helpen.

Een unieke methode

Een succesvol en bewezen concept met focus op onderliggende oorzaken.
ENKEL EEN KLANT PER KEER
PRIVACY & DISCRETIE
UITGEBREIDE CHECK-UP
OP MAAT GEMAAKT PROGRAMMA TER BEHANDELING VAN DE HOOFDOORZAKEN
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
HOLISTISCHE AANPAK
NIEUWSTE TECHNOLOGIE-GEBASEERDE THERAPIEËN
24/7 INWONENDE HULPVERLENER
PRIVE LUXE FACILITEITEN
PERSOONLIJKE KOK & DIEET PLAN

DUURZAME AANPAK

0 Voordat

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voordat

Definieer behandeldoelen

1 week

Uitgebreide beoordelingen en detox

1-4 week

Doorlopende fysieke en mentale therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisbezoek

Accreditaties & Media

 
Highlife
abcMallorca
AMF
British Psychological Society
Businesinsider
COMIB
COPAO
DeluxeMallorca
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
LuxuryLife
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Red GDPS
Sat1
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
SSP
TAA
Taff
Techtimes
Views
WPA