ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

9 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

In een wereld vol prikkels kan ons hoofd weleens overlopen. Clonazepam helpt daarbij. Het is een medicijn voorgeschreven voor paniekstoornissen, sociale fobie en bij epilepsie. Ook kan het gebruikt worden om beter te kunnen slapen. Clonazepam kan alleen op doktersvoorschrift gebruikt worden. Dit omdat het een medicijn is met sterke effecten en ook een hoge mate van verslavingsgevoeligheid heeft.

Het kalmerende effect wat Clonazepam heeft op de hersenen kan bij verschillende problemen en stoornissen gebruikt worden. De voornaamste werking van Clonazepam is dat het kalmeert, het vlakt emoties af. Het zorgt dat prikkels in de hersenen afnemen. Hierdoor zal iemand met bijvoorbeeld een angststoornis niet het angstige gevoel meer hebben en weer een normaal leven kunnen leiden. Naast dat Clonazepam tegen bepaalde klachten helpt wordt het soms ook te lang worden ingenomen of zonder recept. We spreken dan van misbruik van het middel. Op deze manier ontwikkel je een afhankelijkheid voor Clonazepam en kan je uiteindelijk verslaafd raken.

Codeïne bijwerkingen

In dit artikel bespreken we wat Clonazepam precies is, welke bijwerkingen het medicijn heeft, symptomen van verslaving en wat er gebeurt wanneer het gecombineerd wordt met alcohol. Een andere naam voor Clonazepam is Rivotril dit is hetzelfde medicijn alleen beschikbaar onder een andere merknaam. Clonazepam valt onder de medicijnen Benzodiazepinen.

Clonazepam is een medicijn wat gebruikt wordt om psychische aandoeningen aan te pakken. Het probleem wordt er niet mee opgelost maar de symptomen zullen verminderen. Clonazepam valt onder Benzodiazepinen; Benzodiazepinen remmen de werking van het zenuwstelsel. Benzodiazepinen zijn medicijnen die worden voorgeschreven bij een verschillende klachten. Ze verminderen prikkels in de hersenen, werken spierontspannend en helpen tegen epilepsie. Het middel kan gebruikt worden bij angstklachten en ook bij slapeloosheid. Door de kalmerende werking kunnen benzodiazepinen gebruikt worden voor tal van klachten.

Clonazepam is ontwikkeld vooral voor epilepsie en spierspasmen te behandelen. Door de werking bij andere klachten is het uiteindelijk veel breder ingezet. 

Clonazepam wordt specifiek voor deze klachten gebruikt:

 • Epilepsie
 • Angststoornissen
 • Paniekaanvallen
 • Slaapproblemen
 • Nervositeit
 • Rusteloze benen en zenuwpijn

Signalen in de Het werkt kalmerend en spierontspannend. Vermindert angstgevoelens een daarmee ook paniekaanvallen.

Clonazepam wordt het meest gebruikt in de vorm van een tablet maar is ook beschikbaar in druppels of als een injectie. Als injectie wordt het doorgaans gebruikt bij epileptische aanvallen.

Het gebruik van het middel Clonazepam gaat helaas niet zonder bijwerkingen. Het medicijn werkt intensief op de hersenen. Dit zijn de bijwerkingen.

Regelmatig voorkomende bijwerkingen:

 • Sufheid en duizeligheid
 • Verminderd reactievermogen
 • Verminderd concentratievermogen
 • Verminderd coördinatievermogen

Neem je af en toe Clonazepam dan mag je 72 uur niet rijden. Dit komt omdat je reactievermogen en je coördinatievermogen sterk verminderd kunnen zijn. Het zou kunnen zijn dat je spieren niet werken zoals ze horen te werken.  De controle die je over je spieren hebt kan verminderd zijn en daarom na inname is het goed om naar bed te gaan. De volgende ochtend zou je nog last kunnen hebben van zwakke spieren.

Bijwerken die zelden voorkomen:

 • Afname emoties; emoties worden afgevlakt met dit middel. Alle emoties dus niet alleen de emoties waarvoor het middel gebruikt wordt zoals angst en spanning.
 • Afhankelijkheid; wanneer het middel langer dan 2 maanden ingenomen wordt bestaat de kans dat er afhankelijkheid ontstaat en dat er bij het stoppen ontwenningsverschijnselen ontstaan.

Afhankelijk van de hoeveelheid en hoe regelmatig Clonazepam gebruikt wordt kan het zijn dat bijwerkingen erger worden. Het kan voorkomen dat Clonazepam na inname ook kan leiden tot geheugenverlies. Zolang het medicijn werkt zou het voor kunnen komen dat je geen herinneringen meer hebt. Het beïnvloedt de rijvaardigheid. Gebruik je het regelmatig dan mag je de eerste twee weken niet autorijden. Wordt de dosis aangepast dan gaan de twee weken weer in.

Het nemen van Rivotril of Clonazepam gaat niet zonder gevaren. Er zitten de nodige risico´s aan het nemen van het medicijn. Zeker wanneer het gebruikt wordt zonder voorschrift of wanneer het voorschrift overschreden wordt. Wanneer Clonazepam ingenomen wordt zonder voorschrift dan zal de werking het tegenovergestelde zijn en kan je meer geagiteerd raken. 

Doordat het middel je al vrij snel afhankelijk maakt kan het zijn dat je een verslaving opbouwt. Dit kan bewust en onbewust gebeuren.

Dit zijn de symptomen van een verslaving:

 • ·De werking vermindert en je hebt steeds meer nodig om dezelfde werking te hebben.
 • Je hebt het gevoel meer te willen nemen, blijft erover nadenken en als je het niet tot je beschikking hebt krijg je last van angst of paniek.
 • Doorgaan met gebruik en de bijwerkingen of negatieve consequenties voorlief nemen.
 • Verliest de interesse voor sociale activiteiten of werk.
 • Het gebruik kan negatieve gevolgen hebben voor financiën.
 • Probeert het middel illegaal te verkrijgen omdat legaal niet voldoende wordt voorgeschreven.

Gevaren van een verslaving van Clonazepam zijn dat het je emoties helemaal afzwakt. Dit is tijdens het gebruik maar het kan ook zijn dat er schade in de hersenen of het lichaam ontstaat na veelvuldig gebruik. Dit is blijvende schade die je over kan houden aan het misbruiken van Rivotril.

Wanneer een overdosis van Clonazepam of Rivotril gebruikt zal je in het begin misschien wat rustiger worden maar daarna zullen de bijwerkingen van een overdosis optreden.

Een overdosis van Clonazepam kan je herkennen door de volgende symptomen:

 • Erge vermoeidheid en verwardheid
 • Sufheid, diepe slaap en zelfs bewusteloosheid
 • Ongecontroleerde bewegingen, samentrekkingen van de spieren
 • Vertraagde ademhaling en tot stilstand komen van de bloedsomloop
 • Psychose

Een overdosis kan uiteindelijk leiden tot het stoppen van de ademhaling wat kan leiden tot orgaanfalen en uiteindelijk de dood. Heb je een van bovenstaande symptomen en voel je je niet goed, neem dan contact op met een arts.

Nee, het wordt sterk afgeraden om Clonazepam en alcohol te combineren. Beide middelen hebben een versuffende werking. Het effect van Clonazepam kan worden versterkt door alcoholgebruik.

Doordat Clonazepam een zwaar middel is wordt het afgeraden om Clonazepam en Alcohol samen te gebruiken. Tevens kan bij een combinatie spierspasme ontstaan waardoor je een gevaar voor jezelf en omgeving kan zijn. Wanneer je spieren je gewicht niet meer kunnen dragen zou je kunnen vallen.

Rivotril en alcohol bijwerkingen

De bijwerkingen van Rivotril worden versterkt door alcohol. De bijwerkingen van dit medicijn zijn al niet mild en zeker in combinatie met alcohol kunnen deze bijwerkingen versterkt worden.

 • Extreme slaperigheid
 • Verwardheid
 • Vertragen van de ademhaling
 • Vermindering van de hartfunctie
 • Verminderde coördinatievermogen en spierspasme

Al met al is het geen pretje om alcohol te combineren met Clonazepam. Het is beter om het helemaal niet te doen omdat elk lichaam anders reageert. De ene persoon kan milde bijwerkingen hebben terwijl bij de andere persoon de combinatie met Rivotril kan zorgen voor een ziekenhuisopname. Wanneer de ademhaling vertraagd wordt krijgen organen in het lichaam niet genoeg zuurstof en kan er blijvende schade optreden.

Er zijn verschillende ontwenningsverschijnselen die je kunt krijgen na gebruik van Clonazepam. Wanneer het product voor een aantal maanden gebruikt is moet er al opgelet worden met het afbouwen. Stop je in een keer met het gebruik dan kunnen juist de symptomen waarvoor je het gebruikt hebt veel heftiger terugkomen. Je lichaam wordt afhankelijk van het medicijn en daarom moet er stapsgewijs afgebouwd worden. Doe dit met professionele hulp. Maak met een arts een afbouwschema en hou je hieraan. De bijwerkingen bij het afbouwen na normaal gebruik zijn al heftig maar wanneer je Clonazepam hebt gebruikt zonder voorschrift dan kunnen de bijwerkingen helemaal heftig zijn.

 • Hoofdpijn
 • Prikkelbaar zijn of geïrriteerd zijn
 • Paniekaanvallen
 • Niet in slaap kunnen komen en slapeloosheid
 • Nachtmerries en levendige dromen bij slaap  
 • Zweten
 • Spasme en trillingen
 • Epileptische aanvallen

Zoals je ziet zijn de bijwerkingen vrij heftig en bij een verslaving is het niet raadzaam om zelf af te bouwen. Wanneer je deze ontwenningsverschijnselen moet overwinnen is de kans groot dat je terugvalt naar gebruik van het medicijn. Zowel je hersenen als je lichaam hebben Clonazepam nodig om te kunnen functioneren. Zorg daarom altijd voor goede hulp en informeer je omgeving. Op deze manier kan je steun krijgen en wordt het makkelijker om af te kicken.

FAQs

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Verslaving

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Verslaving

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Verslaving BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Verslaving Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Verslaving
Ketamine’s bijwerkingen
De gevolgen van Ketamine: Aangename effecten of verslavend?

Afkickverschijnselen van recreatief ketaminegebruik kunnen een uitdagende en ongemakkelijke ervaring zijn

Lees verder
Risperidon bijwerkingen
Risperidon bijwerkingen op korte en lange termijn

Deze risperdal bijwerkingen variëren van mild tot ernstig en de risperidon ervaringen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Lees verder
Concerta bijwerkingen
Gebruik van Concerta: alles over de werking, dosering, en bijwerkingen

Een overdosis Concerta, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van ADHD, kan ernstige complicaties veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn

Lees verder
PCP
De wereld van PCP: Ontdek de impact van Angel Dust

Afkicken van Angeldust drugs vereist gespecialiseerde zorg en een omgeving vrij van dagelijkse triggers.

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes