ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

7 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Wanneer je een conversiestoornis hebt zijn lichamelijke klachten niet fysiek te verklaren. Symptomen kunnen aanhouden, of vanzelf weer weggaan. Wanneer klachten weken of maanden aanhouden, is het raadzaam een conversiestoornis behandeling te volgen. De conversiestoornis behandeling kan je van de fysieke symptomen af helpen. Al is het wel mogelijk dat de fysieke klachten na enige tijd weer kunnen terugkeren.

Een conversiestoornis, ook wel een functioneel neurologisch – symptoom stoornis genoemd, is een stoornis waarbij fysieke klachten niet te verklaren zijn aan de hand van een fysiek onderzoek. 

Vaak komt iemand bij de arts met symptomen die lijken te worden veroorzaakt door een verstoorde functie in de hersenen of het zenuwstelsel. Na uitvoerig onderzoek op dit gebied wordt bij een conversiestoornis niets gevonden waaraan de symptomen kunnen worden toegeschreven.

De klachten, die uit het niets lijken op te komen, worden veroorzaakt door een stoornis in de psyche. Deze psychische aandoening lijkt zich te uiten in verschillende fysieke symptomen. Dit betekent immers niet dat het individu zich de klachten in beeld. De fysieke symptomen zijn wel degelijk aanwezig.

De klachten zijn vaak limitaties in de beweging of malfunctie van de zenuwen welke kan resulteren in onverklaarbare pijn, blindheid, doofheid en verminderde motorische bewegingsmogelijkheden.

Wat kenmerkend is bij een conversiestoornis, is dat deze heftige symptomen acuut ontstaan. Hier is meestal geen directe aanleiding toe. Wel blijkt dat spanning en stress de kans op een conversiestoornis vergroten. Hoewel dit niet is bewezen, lijkt het erop dat signalen in de hersenen niet goed worden doorgegeven of verwerkt, zonder dat er een fysieke beschadiging te vinden is. Stress en spanningen lijken dit fenomeen te verergeren, en ervoor zorgen dat de hersenen verkeerde informatie signaleren naar de rest van het lichaam toe. Hierdoor komen de ongewone klachten op.

Waardoor de stoornis zich bij sommige mensen voordoet, en niet bij anderen is onduidelijk. Er is reden te denken dat hier een combinatie van factoren aan ten grondslag liggen. Het kan worden veroorzaakt door traumatische gebeurtenissen, stress, erfelijkheid, en bepaalde infecties.

Wanneer iemand een conversiestoornis heeft, wil hij of zij er natuurlijk graag vanaf. Een conversiestoornis kan wel degelijk behandeld worden. De conversiestoornis symptomen kunnen dan ook in veel gevallen worden verholpen. Wanneer de klachten echter weg zijn, is een verhoogd risico op terugval naar de conversiestoornis blijvend.

De symptomen van een conversiestoornis kunnen sterk uiteen lopen. Het belangrijkste kenmerk is dat fysieke klachten lichamelijk onverklaarbaar zijn. Wat ook vaak wordt gezien, is dat mensen in een vicieuze cirkel terecht komen. De lichamelijke klachten zorgen ervoor dat er stress en spanning ontstaat. Dit heeft een negatief effect op de stoornis, waardoor de symptomen alsmaar versterkt worden.

De symptomen die voorkomen bij een conversiestoornis zijn:

 • Uitval of zwakte. Je kunt bepaalde ledematen bijvoorbeeld opeens niet (goed) bewegen.
 • Problemen met spreken
 • Ongecontroleerd veel slikken
 • Verkrampingen die kunnen lijken op een epileptische aanval. Maar niet de hersenactiviteit tonen die bij een elektrische aanval past. Dit wordt een psychogene niet-epileptische aanval (PNEA) genoemd.
 • Je kunt opeens niet goed horen of zien.
 • Ongecontroleerde bewegingen door stress
 • Buiten bewustzijn raken
 • Gevoeligheid voor pijn
 • Tintelingen

Denk je een conversiestoornis te hebben? Dan kun je online een conversiestoornis test doen. Deze test geeft jou een indicatie wat betreft het hebben van een conversiestoornis. De conversietest checkt of jouw symptomen overeenkomen met de symptomen die bij een conversietest worden gezien. Denk je na de test de stoornis te hebben, neem dan contact op met de huisarts.

Borderline luxe behandeling Spanje

Wanneer iemand met klachten van een conversiestoornis naar de huisarts gaat, wordt hij of zij vaak eerst doorverwezen naar een neuroloog. De symptomen lijken namelijk erg op een neurologische aandoening. Eenmaal bij de neuroloog worden echter ook geen abnormaliteiten opgemerkt. Toch blijven symptomen aanhouden en zijn ze daadwerkelijk aanwezig. Dan wordt vaak gedacht aan een conversiestoornis.

Omdat conversiestoornissen heel verschillend kunnen zijn, is het voor de behandeling belangrijk dat waar mogelijk de oorzaak van de stoornis wordt achterhaald. Samen met de arts zul jij proberen te ontdekken welke situaties, of gemoedstoestanden vaak leiden tot klachten van de conversiestoornis. 

Wanneer de diagnose conversiestoornis is gesteld, wordt er gekeken naar manieren waarop de symptomen kunnen worden verminderd of hersteld. Dit kan door lichamelijke behandelingen of psychische behandelingen. Welke behandeling bij jou past zal in overleg met jouw huisarts worden besloten.

Cognitieve gedragstherapie 

Wanneer je veel angst hebt voor een nieuwe episode van de conversiestoornis, kan je in een vicieuze cirkel terecht komen doordat de angst juist een aanleiding is voor een episode. Cognitieve gedragstherapie kan helpen de angst voor symptomen te minderen. Tijdens cognitieve gedragstherapie leer je hoe je denkt over jouw klachten, en hoe deze gedachten bijdragen aan de stoornis. Deze therapie doelt er op jou uit de vicieuze cirkel te halen waarin je verkeert, en verkleint de kans dat symptomen opnieuw of vaker opduiken.

EMDR

Wanneer een trauma ten grondslag ligt aan verschillende symptomen van een conversiestoornis, wordt deze vaak behandeld door middel van EMDR. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit is een techniek waarbij het individu samen met de psycholoog teruggaat naar de traumatische gebeurtenis, en deze zijn kracht afneemt door tegelijkertijd op iets anders te focussen. Een voorbeeld hiervan is het volgen van de vinger van de psycholoog van links naar rechts. Wanneer dit meerdere malen herhaald wordt, en het trauma het individu minder in zijn greep heeft, zal ook het effect van gedachten aan het trauma afnemen, zoals symptomen van de conversiestoornis.

Psychomotore therapie 

Bij Psychomotore therapie (PMT) wordt een individu wordt iemand door middel van bewegingen gestimuleerd om bewuster te worden van zijn of haar gedrag en gedachten. De therapeut zoekt bij deze oefeningen naar gedachten die een negatief effect hebben op jouw gemoedstoestand en de conversiestoornis.

Katalepsie inductie

Deze behandeling wordt over het algemeen gebruikt bij mensen die last hebben van ongecontroleerde bewegingen van bepaalde spieren. Bij deze behandeling worden er spierspanningen opgeroepen, waardoor je een nieuwe vorm van signalering in de hersenen creert. Door deze andere vorm van signalering kunnen ongecontroleerde bewegingen afnemen.

Fysiotherapie

Fysiotherapie is een fysieke behandeling die goed werkt wanneer er sprake is van zwaktes of verlammingen in de ledematen.De fysiotherapeut zal samen met jou bespreken wat jouw klachten zijn en aan de hand van welke oefeningen jij het meeste vooruit zal gaan. Door bepaalde oefeningen regelmatig uit te voeren, kun je de kans op een terugval verminderen, en sneller gevoel uitlokken in jouw ledematen.

Er zijn meerdere klinieken voor een conversietherapie Nederland, waaronder de kliniek voor conversiestoornis behandeling Altrecht. Je kunt kiezen voor een behandeling die ambulant plaatsvindt, of een behandeling waarbij je wordt opgenomen in de kliniek. Hier wordt vaak voor gekozen wanneer een individu last heeft van een ernstige symptomen van de conversiestoornis, zoals hevige verlammingen, of het regelmatig verliezen van bewustzijn. 

Welke kliniek het beste bij jou past is afhankelijk van het type behandeling dat voor jou is voorgeschreven door de arts. Bekijk goed of de kliniek deze behandeling biedt, wat de ervaring van de behandelend therapeuten is wat betreft jouw type conversiestoornis, en in hoeverre deze kliniek voldoet aan jouw voorkeur qua locatie en faciliteiten.

Ben je op zoek naar een kliniek die zowel hoogwaardige behandelingen biedt, als luxe? Dan ben je bij de Balance kliniek aan het juiste adres. Met klinieken in Spanje, Zwitserland, en het Verenigd Koninkrijk, kun je in alle rust, weg van de dagelijkse prikkels, herstellen van jouw klachten.

De faciliteiten zijn erg luxueus met veel individuele ruimte, en mogelijkheden om lotgenoten te spreken. Deze hoogwaardige kliniek biedt alle vooraanstaande behandelingen voor conversiestoornissen, en beschikt over ervaren therapeuten die op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van conversiestoornis onderzoek.

Omgaan met een conversiestoornis kan zowel fysiek als mentaal erg zwaar zijn. Wanneer je denkt een conversiestoornis te hebben, of enkele vreemde en onverklaarbare symptomen opmerkt, is het raadzaam een arts te raadplegen. 

Is een conversiestoornis bij jou vastgesteld? Dan kun je een aantal dingen doen om symptomen te verlichten, of een terugval uit de weg te gaan.

 • Praat met andere mensen die een conversiestoornis hebben. Je kunt online veel groepen vinden waar je lotgenoten kunt spreken. Dit geeft je steun en het gevoel niet de enige te zijn.
 • Lees informatie over de stoornis. Hoe meer je erover te weten komt, des te minder het voor frustratie zorgt wanneer symptomen opduiken.
 • Vermijd spanning en stress. Als je weet dat je ergens gestrest van wordt, is het raadzaam die situatie uit de weg te gaan. Stress en spanning draagt namelijk bij aan het opkomen van symptomen van de conversiestoornis.
 • Praat over jouw gevoelens en gedachten met vrienden en familie. Jouw hart luchten geeft jou meer rust, waardoor je beter met klachten om kunt gaan.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Mentale Gezondheid

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Mentale Gezondheid

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Mentale Gezondheid BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Mentale Gezondheid Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Mentale Gezondheid
stemmingswisselingen vrouw
Stemmingswisselingen: Begrijpen, Omgaan en Beheersen

Stemmingswisselingen zijn een veelvoorkomend fenomeen in het menselijk leven, maar ze kunnen soms behoorlijk verstorend zijn, zowel voor de persoon die ze doormaakt als voor hun omgeving

Lees verder
Hoogsensitief kenmerken
Ben jij hoog sensitief? Begrijpen, herkennen en behandelen

Hoogsensitiviteit, ook wel bekend als hooggevoeligheid, is een persoonlijkheidskenmerk dat zowel positieve als negatieve gevolgen kan hebben voor het leven van een individu

Lees verder
liefdesverdriet
Wat helpt tegen liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is een emotionele reactie op het einde van een romantische relatie. Het kan worden veroorzaakt door verschillende omstandigheden, zoals een scheiding

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes