ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

7 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Chronische pijn is een blijvende pijn die langer duurt dan de reguliere genezingsperiode. Vaak wordt van een chronische pijn gesproken wanneer pijn langer dan 6 maanden aanhoudt. Chronische pijn kan verschillende oorzaken hebben die erg uiteen lopen.

Behandeling van chronische pijn is erop gericht om de kwaliteit van leven te verbeteren, door, waar mogelijk, de pijn zo veel mogelijk te verminderen. Een chronische pijn behandeling bestaat vaak uit fysiotherapie, psychotherapie en medicatie.

Het kan voorkomen dat pijn niet kan worden verminderd. In dat geval ligt de focus op het leren leven met de chronische pijnstoornis en de negatieve gevolgen van de pijn, zowel lichamelijk als psychisch, te minimaliseren.

Wanneer je meer wilt weten over wat chronische pijn is, is het allereerst van belang dat je begrijpt hoe en waarom pijn überhaupt ontstaat. Wanneer je pijn voelt is dit omdat ergens op of in je lichaam pijnprikkels zijn ontstaan. Deze pijnprikkels worden door zenuwcellen naar de hersenen gestuurd. Vervolgens worden deze pijnprikkels door de hersenen geïnterpreteerd, en wordt door de hersenen een signaal gecreëerd om jou te laten weten dat je risico loopt op lichamelijke beschadiging. Dit voel je als ‘pijn’. Zo probeert het lichaam verdere schade te voorkomen. 

Bij acute pijn is er sprake van het ‘normaal’ functioneren van de pijn signalen. Bij acute pijn heb je letsel opgelopen, bijvoorbeeld door een infectie of een ongeluk. Hierbij is pijn ontstaan om je te waarschuwen voor potentiële schade aan jouw lichaam. Deze pijn verdwijnt weer wanneer de lichamelijke schade is hersteld, vaak binnen maximaal 3 maanden.

Chronische pijn is pijn die langer dan 3 maanden aanhoudt. Een vorm van chronische pijn is chronische pijn zonder aanhoudende oorzaak. Wanneer iemand last heeft van chronische pijn, kan dit ontstaan doordat hersenen foutief denken dat er gevaar voor beschadiging van het lichaam is. Ook kan het komen doordat de zenuwcellen die de pijnsignalen doorsturen gevoeliger zijn geworden. De hersenen sturen dan continu pijnsignalen naar het lichaam.

Het kan zijn dat er nooit sprake van lichaamsschade of een fysieke oorzaak voor de pijn is geweest, echter kan het ook zijn dat iemand letsel heeft opgelopen, hiervan hersteld is, maar dat de hersenen nog steeds pijnsignalen blijven sturen om het lichaam te beschermen. Andere aandoeningen waarbij chronische pijn kan ontstaan zij diabetes, fibromyalgie en sympatische dystrofie.

Een andere vorm van chronische pijn is chronische pijn met een aanhoudende oorzaak. Dat wil zeggen dat de pijnprikkels worden veroorzaakt omdat het lichaam daadwerkelijk kans op schade heeft. Dit kan het geval zijn bij chronische of langdurige ziekten, zoals kanker, artritis en Crohn. De oorzaak van de pijn verdwijnt in dat geval niet.

Iedereen ervaart pijn anders. Het gevoel kan per persoon verschillen, maar ook de ernst van de pijn is erg divers. 

Toch kunnen er enkele symptomen worden geïdentificeerd die vaak worden opgemerkt bij mensen met een chronische pijnstoornis.

 • De pijn heeft geen directe oorzaak. Dat wil zeggen dat je niet je been hebt gestoten of een infectie hebt opgelopen.
 • Wanneer je op de pijn focust, wordt de pijn erger.
 • Je durft niet meer dingen te doen die voorheen deed, uit angst dat de pijn zal verergeren.
 • De angst en negatieve gevoelens rondom de pijn kan depressie oproepen.
 • Vaak heeft men last van pijn steken, spierpijn of een brandend gevoel.
 • De pijn is niet altijd op dezelfde plek.

Chronische pijn kan grote negatieve gevolgen hebben. Gevolgen chronische pijn kunnen worden onderverdeeld in fysieke, psychische en sociale gevolgen. Alle drie soorten gevolgen kunnen het welzijn en de kwaliteit van het leven van de patiënt beïnvloeden.

Een van de meest voorkomende fysieke gevolgen van chronische pijn is verminderde activiteit. Doordat je bang bent meer pijn te voelen ga je minder bewegen. Dit kan vervolgens resulteren in overgewicht, stijfheid, verzwakking van de spieren, en een verminderde circulatie waardoor je minder energie hebt.

Wat psychische gevolgen betreft, wordt vaak gezien dat mensen met een chronische pijnstoornis last hebben van angst en depressie. Chronische pijn en een persisterende depressieve stoornis stamt voort uit de angst om pijn te voelen, de sombere gevoelens die daarbij komen kijken, en het uitvoeren van minder activiteiten. Dit zijn chronische depressie oorzaken van iemand die een chronische pijnstoornis heeft. Het kan zelfs zijn dat iemand zich door de pijn zelfs suïcidaal kan voelen.

Deze psychische en fysieke gevolgen hebben ook sociale gevolgen. Iemand isoleert zich meer en meer en zondert zich vaker van de buitenwereld af. Op een gegeven moment heeft dit gevolgen voor vriendschappen, werk, en relaties.

Wanneer je steeds of continu last hebt van pijn, en denkt dat het wel eens om een chronische pijnstoornis zou kunnen gaan, kun je het beste eerst contact opnemen met jouw huisarts.

De huisarts zal op verschillende manieren onderzoek doen om erachter te komen of het daadwerkelijk om een pijnstoornis gaat, of dat de pijn acuut is en dus kan worden opgelost.

Het onderzoek dat de huisarts uitvoert bestaat onder andere uit gesprekken, lichamelijk onderzoek, vragenlijsten, en observatie.

De gesprekken die worden gevoerd hebben met name betrekking op jouw gezondheid en medicijngebruik. Daarnaast wordt lichamelijk onderzoek uitgevoerd om erachter te komen of de genoemde symptomen veroorzaakt worden door een bepaalde aandoening die te verhelpen is. Vragenlijsten worden gebruikt om een goed beeld te krijgen van de invloed die de pijn op jouw dagelijks leven heeft. Zo komt de arts erachter of jouw dagelijks functioneren door de pijn beperkt wordt. Dit wordt ook wel door observatie gedaan.

Over het algemeen zijn er drie strategieën waarop een chronische pijnstoornis kan worden behandeld. Welke behandelmethode bij jou het beste aanslaat, is afhankelijk van de aard van de pijn. Is er sprake van pijn met een duidelijke oorzaak? Dan kan medicatie de pijn verlichten. Is er sprake van pijn zonder oorzaak en worden de pijnsignalen in de hersenen gecreëerd zonder dat hier een reden voor is? Dan helpt medicatie niet. Fysiotherapie en psychische hulp kan dan een uitkomst bieden om te leren omgaan met de chronische pijnstoornis.

Chronische zenuwpijn behandeling fysiotherapie

De reden dat fysiotherapie vaak wordt ingezet bij patiënten met een pijnstoornis, is dat mensen met een pijnstoornis vaak inactief worden. Dit gebeurt juist omdat ze pijn hebben. Toch is bewegen op een manier dat het zo min mogelijk pijn doet, erg belangrijk. Hierdoor kun je bijkomende pijn en gezondheidsproblemen voorkomen.

Chronische zenuwpijn behandeling psychotherapie 

Wanneer iemand last heeft van chronische pijn die niet wordt veroorzaakt door een chronische lichamelijke aandoening zoals bijvoorbeeld diabetes of kanker, kan psychotherapie de patiënt helpen te leren leven met de pijn.

Cognitieve gedragstherapie helpt de patiënt in te zien hoe hij of zij over de pijn denkt, en welke gevoelens er bij hem of haar opkomen wanneer ze aan de pijn denken. Ook wordt er gekeken naar de gevolgen die dit soort gedachten hebben op het leven van de patiënt, bijvoorbeeld het niet meer naar buiten gaan.

Deze therapie zorgt ervoor dat de patiënt, onder begeleiding van de psycholoog, zijn of haar denkpatronen aanpast, waardoor dit verlichting geeft in het dagelijks leven.

Pijn bestrijden met medicatie

Wanneer de chronische pijn direct af te leiden is van een chronische fysieke aandoening, zoals de ziekte van Crohn, kunnen medicijnen helpen bij pijn bestrijden. Dit is niet het geval wanneer de pijn is ontstaan in de hersenen door gevoelige zenuwcellen.

Wanneer iemand last heeft van pijn die aanhoudt wordt bijna altijd aangeraden paracetamol te slikken. Wil je de pijnstillers langer dan twee weken slikken, dan is het raadzaam om een arts te raadplegen die een alternatief zal aanraden. 

Helpt deze lichte pijnstilling niet voldoende, dan kan in overleg met de arts als alternatieve pijnbestrijding zenuwpijn ook medicatie als morfine worden toegediend. Doordat deze hevige medicatie bijwerkingen met zich meebrengt, wordt dit alleen in extreme gevallen voorgeschreven.

Een chronische pijnstoornis is een stoornis waar lastig mee te leven valt. Jouw dagelijks leven kan hier ernstig door beïnvloed worden. Altijd is het raadzaam om een arts te raadplegen die de juiste chronische pijn behandeling voor jouw situatie zal voorschrijven.

Zelf kun je echter ook een aantal stappen zetten om de gevolgen van de chronische pijnstoornis onder controle te houden:

 • Blij zoveel mogelijk de activiteiten doen die je voorheen deed.
 • Zorg voor voldoende beweging.
 • Doe regelmatig ontspanningsoefeningen om de psychische druk te doen afnemen. Voorbeelden van ontspanningsoefeningen zijn ademhalingsoefeningen en meditatie.
 • Praat met mensen in jouw omgeving over jouw aandoening. Zo kun je jouw zorgen kwijt en belast het jouw gemoedstoestand en psychisch welzijn minder.
 • Verminder stress in jouw leven. Stress zorgt ervoor dat pijnprikkels heviger kunnen worden.
 • Chronische pijn en werken. Blijf waar mogelijk zoveel mogelijk werken. Zo blijf je in beweging en onderhoud je sociale contacten.

Is bij jou een chronische pijnstoornis vastgesteld, dan wil je graag de pijn zo veel mogelijk verminderen en leren hoe je het beste met de chronische pijnstoornis kunt leven. Dit gebeurt tijdens een revalidatietraject chronische pijn. Doordat er verschillende soorten chronisch pijnsyndroom behandelingen beschikbaar zijn, is het belangrijk een pijnpoli of behandelcentrum te kiezen waar je de juiste zorg kunt krijgen voor de oorzaak van jouw pijnstoornis.  

Kies je bijvoorbeeld voor psychische hulp? Dan kun je terecht bij de luxe Balance kliniek. Deze bevindt zich op verschillende locaties in het buitenland, waaronder Marbella en Majorca in spanje, Zurich in Zwitserland, en Londen in het Verenigd Koninkrijk. Bij deze hoogwaardige kliniek kun je weg van de dagelijkse prikkels leren hoe je het beste om kunt gaan met jouw chronische pijnstoornis. Daarnaast leer je samen met een ervaren psycholoog jouw denkpatronen te ontdekken en aan te passen. 

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Chronische Stoornis

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Chronische Stoornis

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Chronische Stoornis BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Chronische Stoornis Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Chronische Stoornis

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes