5 Minuten

Bewerkt en klinisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Wanneer men het heeft over een midlife crisis, denkt men vaak aan de clichés. Een midlife crisis is echter meestal een serieuzer probleem dan de clichés soms laten lijken.  Wat is een midlife crisis precies? Een midlife crisis is een periode van het leven wanneer iemand emotionele problemen kan ervaren en wordt ook wel een identiteitscrisis genoemd. Meestal komen de klachten hiervan tot uiting wanneer iemand tussen de 35 en 50 jaar oud is. In deze fase is het leven van iemand meestal gestabiliseerd en heeft men meer verantwoordelijkheden. De persoon in kwestie hebben vaak een fijne relatie, kinderen en een mooie baan. Op dat moment kan iemand geconfronteerd worden met verschillende levensvraagstukken. Twee belangrijke thema’s hierin zijn relatie en carrière. Vragen zoals: Is dit het nou? Is er niet meer? Is dit wie ik wil zijn? Is dit hoe ik mijn leven wil leiden? Achter deze vragen schuilen vaak dieperliggende vraagstukken. Door deze vragen kan twijfel en verwarring ontstaan. Dit brengt vaak veel onrust met zich mee. 

Een midlife crisis wordt daarnaast gekenmerkt door abrupte en radicale veranderingen. Men is ontevreden met het leven dat hij of zij op dat moment leidt en wil daar verandering in brengen. Daarbij kan iemand heel sterk het gevoel hebben dat het allemaal nu moet gebeuren. Hierdoor kan iemand overhaaste beslissingen nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanvragen van een scheiding of het nemen van ontslag en het maken van een carrièreswitch. Vaak komt dit voor de omgeving totaal uit de lucht vallen, terwijl de persoon in kwestie al een tijd rondloopt met die gevoelens. In de omgeving heerst daardoor veel onbegrip en men vindt het lastig om de beslissing te verklaren. Gezien iemand dus vaak radicale en overhaaste beslissingen neemt, heerst er regelmatig na enige tijd, wanneer de emoties gekalmeerd zijn, een gevoel van spijt. 

Een midlife crisis wordt meestal als iets negatiefs beschouwd, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Misschien is een carrière switch wel een ontzettend goede keuze of de keus voor een scheiding toch beter. Om hier begeleiding bij te krijgen en uw gedachten te ordenen, kan het helpen om te praten met een coach of een psycholoog.  

Binnen de psychologie wordt de term ‘’midlife crisis’’ niet als officiële term gebruikt en wordt het ook nog niet als officiële psychische aandoening erkent. Dit komt omdat de klachten zeer uiteenlopend en algemeen zijn. Toch lijkt het een serieuzer probleem te zijn dan vaak vermoed wordt. 

De manier waarop mannen en vrouwen een midlife crisis ervaren, kan erg van elkaar verschillen. De symptomen komen op een andere manier tot uiting en zij gaan hier vaak op een andere manier mee om. 

Een midlife crisis komt in het grootste deel van de gevallen voor bij mannen tussen de leeftijd van 30 tot 50 jaar. Gedurende die levensfase zijn mannen sneller geneigd om hun problemen te omschrijven als klachten van een midlife crisis. Bij een man kan een midlife crisis ongeveer drie tot tien jaar aanhouden. 

Een man doorloopt tijdens een midlife crisis verschillende fases. De eerste fase is de fase van ontkenning. Vervolgens zal er woede of onrust ontstaan. De volgende fase wordt ook wel ‘’opnieuw beginnen’’ genoemd. Dit is de fase waarin men abrupte en rationele beslissingen neemt en zijn leven omgooit. In deze fase kan ook veel schade worden aangericht. Het is bekend dat iemand zich een tijd later pas echt zal gaan realiseren wat hij allemaal heeft gedaan. Vaak is de situaties dusdanig verwoest, dat er ook geen manier meer is om dit te helen of terug te draaien. Er kan dan een fase van intense spijt en zelfs depressie aanbreken. De laatste fase is een fase van bezinning en acceptatie.  

Symptomen midlife crisis man:

De symptomen van een midlife crisis kunnen erg uiteenlopen en van man tot man verschillend zijn. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Het opstellen van nieuwe levensdoelen.
 • Toenemende aandachts voor zijn uiterlijk.
 • Plotseling vaak van huis weg zijn. 
 • Het kopen van dure nieuwe spullen (zoals een motor of sportauto). 
 • Het krijgen van een relatie met iemand die aanzienlijk jonger is. 
 • Het nemen van abrupte beslissingen.

Naast mannen kunnen ook vrouwen last krijgen van een midlife crisis. Vrouwen spreken echter minder snel van een midlife crisis dan mannen. Vrouwen zullen hun symptomen namelijk sneller als depressie omschrijven. Er bestaan verschillende factoren die een midlife crisis bij een vrouw kunnen uitlokken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verhoogde druk op werk. Ook kan hun biologische klok of het zogenaamde ‘empty nest syndroom’ (wanneer de kinderen het huis uit zijn) een trigger zijn voor het ontwikkelen van een midlife crisis. 

Midlife crisis vrouwen symptomen:

De symptomen van een midlife crisis kunnen erg uiteenlopen en van vrouw tot vrouw verschillend zijn. De meest voorkomende symptomen zijn: 

 • Machteloosheid of het gevoel hebben opgesloten te zitten in eigen lichaam. 
 • Depressie, neerslachtigheid en somberheid. 
 • Het opstellen van nieuwe levensdoelen.
 • Het nemen van abrupte beslissingen.
 • Risicogedrag vertonen zoals het gebruiken van drugs of alcohol (vaak om depressieve gevoelens of onrust te dempen). 
 • Toenemende aandachts voor haar uiterlijk. 

Een midlife crisis is een  probleem dat in iemand heerst. Een midlifecrisis behandeling zal zich daarom focussen op het vinden van vrede met zichzelf en zijn of haar leven. Het is van belang dat de signalen van een midlife crisis tijdig herkent worden. Wanneer dit te lang duurt, kan er veel schade aangericht worden (zoals een scheiding) wat anders wellicht voorkomen had kunnen worden. Het doel van een midlife crisis behandeling is om iemand zich bewust te maken van de klachten die iemand ervaart en het gedrag dat hij of zij vertoond. Het is belangrijk dat de persoon in kwestie weet dat dit wordt veroorzaakt door een midlife crisis. Hierdoor zal degene misschien minder snel geneigd zijn om rationele beslissingen te nemen die een grote impact kunnen hebben op zijn of haar leven. 

Een midlife crisis behandeling betreft dus in eerste instantie meer een interventie dan een daadwerkelijke psychische behandeling. Mochten er tijdens de interventie dieperliggende problematiek aan het licht komen, kan er altijd voor worden gekozen om dit via reguliere therapie te behandelen. Tijdens de interventies of coachingssessies zal er gebruik gemaakt worden van traditionele coachingsmodellen. Hierbij zal iemand zich bewust worden van zijn of haar emoties en begrijpen waar deze vandaan komen. Vervolgens zal er objectief gekeken worden naar bepaalde keuzes. De coach of therapeut zal hierbij begeleiding bieden en zorgen dat er een objectieve en zorgvuldige afweging wordt gemaakt. Hierdoor kan voorkomen worden dat iemand abrupte en overhaaste beslissingen maakt die een grote impact kunnen hebben op de omgeving, met vaak spijt als gevolg. 

Een unieke methode

Een succesvol en bewezen concept met focus op onderliggende oorzaken.
1 - ENKEL EEN KLANT PER KEER
2 - PRIVACY & DISCRETIE
3 - UITGEBREIDE CHECK-UP
4 - OP MAAT GEMAAKT PROGRAMMA TER BEHANDELING VAN DE HOOFDOORZAKEN
5 - BIOCHEMISCHE RESTORATIE
6 - HOLISTISCHE AANPAK
7 - NIEUWSTE TECHNOLOGIE-GEBASEERDE THERAPIEËN
8 - 24/7 INWONENDE HULPVERLENER
9 - PRIVE LUXE FACILITEITEN
10 - PERSOONLIJKE KOK & DIEET PLAN

DUURZAME AANPAK

0 Voordat

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voordat

Definieer behandeldoelen

1 week

Uitgebreide beoordelingen en detox

1-4 week

Doorlopende fysieke en mentale therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisbezoek

Accreditaties & Media

 
Highlife
abcMallorca
AMF
British Psychological Society
Businesinsider
COMIB
COPAO
DeluxeMallorca
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
LuxuryLife
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Red GDPS
Sat1
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
SSP
TAA
Taff
Techtimes
Views
WPA