ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: ZÜRICH, MALLORCA, LONDEN, NEW YORK

5 Minuten

Bewerkt en klinisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Wanneer men het heeft over een midlife crisis, denkt men vaak aan de clichés. Een midlife crisis is echter meestal een serieuzer probleem dan de clichés soms laten lijken.  Wat is een midlife crisis precies? Een midlife crisis is een periode van het leven wanneer iemand emotionele problemen kan ervaren en wordt ook wel een identiteitscrisis genoemd. Meestal komen de klachten hiervan tot uiting wanneer iemand tussen de 35 en 50 jaar oud is. In deze fase is het leven van iemand meestal gestabiliseerd en heeft men meer verantwoordelijkheden. De persoon in kwestie hebben vaak een fijne relatie, kinderen en een mooie baan. Op dat moment kan iemand geconfronteerd worden met verschillende levensvraagstukken. Twee belangrijke thema’s hierin zijn relatie en carrière. Vragen zoals: Is dit het nou? Is er niet meer? Is dit wie ik wil zijn? Is dit hoe ik mijn leven wil leiden? Achter deze vragen schuilen vaak dieperliggende vraagstukken. Door deze vragen kan twijfel en verwarring ontstaan. Dit brengt vaak veel onrust met zich mee. 

Een midlife crisis wordt daarnaast gekenmerkt door abrupte en radicale veranderingen. Men is ontevreden met het leven dat hij of zij op dat moment leidt en wil daar verandering in brengen. Daarbij kan iemand heel sterk het gevoel hebben dat het allemaal nu moet gebeuren. Hierdoor kan iemand overhaaste beslissingen nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanvragen van een scheiding of het nemen van ontslag en het maken van een carrièreswitch. Vaak komt dit voor de omgeving totaal uit de lucht vallen, terwijl de persoon in kwestie al een tijd rondloopt met die gevoelens. In de omgeving heerst daardoor veel onbegrip en men vindt het lastig om de beslissing te verklaren. Gezien iemand dus vaak radicale en overhaaste beslissingen neemt, heerst er regelmatig na enige tijd, wanneer de emoties gekalmeerd zijn, een gevoel van spijt. 

Een midlife crisis wordt meestal als iets negatiefs beschouwd, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Misschien is een carrière switch wel een ontzettend goede keuze of de keus voor een scheiding toch beter. Om hier begeleiding bij te krijgen en uw gedachten te ordenen, kan het helpen om te praten met een coach of een psycholoog.  

Binnen de psychologie wordt de term ‘’midlife crisis’’ niet als officiële term gebruikt en wordt het ook nog niet als officiële psychische aandoening erkent. Dit komt omdat de klachten zeer uiteenlopend en algemeen zijn. Toch lijkt het een serieuzer probleem te zijn dan vaak vermoed wordt. 

De manier waarop mannen en vrouwen een midlife crisis ervaren, kan erg van elkaar verschillen. De symptomen komen op een andere manier tot uiting en zij gaan hier vaak op een andere manier mee om. 

Een midlife crisis komt in het grootste deel van de gevallen voor bij mannen tussen de leeftijd van 30 tot 50 jaar. Gedurende die levensfase zijn mannen sneller geneigd om hun problemen te omschrijven als klachten van een midlife crisis. Bij een man kan een midlife crisis ongeveer drie tot tien jaar aanhouden. 

Een man doorloopt tijdens een midlife crisis verschillende fases. De eerste fase is de fase van ontkenning. Vervolgens zal er woede of onrust ontstaan. De volgende fase wordt ook wel ‘’opnieuw beginnen’’ genoemd. Dit is de fase waarin men abrupte en rationele beslissingen neemt en zijn leven omgooit. In deze fase kan ook veel schade worden aangericht. Het is bekend dat iemand zich een tijd later pas echt zal gaan realiseren wat hij allemaal heeft gedaan. Vaak is de situaties dusdanig verwoest, dat er ook geen manier meer is om dit te helen of terug te draaien. Er kan dan een fase van intense spijt en zelfs depressie aanbreken. De laatste fase is een fase van bezinning en acceptatie.  

Symptomen midlife crisis man:

De symptomen van een midlife crisis kunnen erg uiteenlopen en van man tot man verschillend zijn. De meest voorkomende symptomen zijn:

  • Het opstellen van nieuwe levensdoelen.
  • Toenemende aandachts voor zijn uiterlijk.
  • Plotseling vaak van huis weg zijn. 
  • Het kopen van dure nieuwe spullen (zoals een motor of sportauto). 
  • Het krijgen van een relatie met iemand die aanzienlijk jonger is. 
  • Het nemen van abrupte beslissingen.

Naast mannen kunnen ook vrouwen last krijgen van een midlife crisis. Vrouwen spreken echter minder snel van een midlife crisis dan mannen. Vrouwen zullen hun symptomen namelijk sneller als depressie omschrijven. Er bestaan verschillende factoren die een midlife crisis bij een vrouw kunnen uitlokken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verhoogde druk op werk. Ook kan hun biologische klok of het zogenaamde ‘empty nest syndroom’ (wanneer de kinderen het huis uit zijn) een trigger zijn voor het ontwikkelen van een midlife crisis. 

Midlife crisis vrouwen symptomen:

De symptomen van een midlife crisis kunnen erg uiteenlopen en van vrouw tot vrouw verschillend zijn. De meest voorkomende symptomen zijn: 

  • Machteloosheid of het gevoel hebben opgesloten te zitten in eigen lichaam. 
  • Depressie, neerslachtigheid en somberheid. 
  • Het opstellen van nieuwe levensdoelen.
  • Het nemen van abrupte beslissingen.
  • Risicogedrag vertonen zoals het gebruiken van drugs of alcohol (vaak om depressieve gevoelens of onrust te dempen). 
  • Toenemende aandachts voor haar uiterlijk. 

Een midlife crisis is een  probleem dat in iemand heerst. Een midlifecrisis behandeling zal zich daarom focussen op het vinden van vrede met zichzelf en zijn of haar leven. Het is van belang dat de signalen van een midlife crisis tijdig herkent worden. Wanneer dit te lang duurt, kan er veel schade aangericht worden (zoals een scheiding) wat anders wellicht voorkomen had kunnen worden. Het doel van een midlife crisis behandeling is om iemand zich bewust te maken van de klachten die iemand ervaart en het gedrag dat hij of zij vertoond. Het is belangrijk dat de persoon in kwestie weet dat dit wordt veroorzaakt door een midlife crisis. Hierdoor zal degene misschien minder snel geneigd zijn om rationele beslissingen te nemen die een grote impact kunnen hebben op zijn of haar leven. 

Een midlife crisis behandeling betreft dus in eerste instantie meer een interventie dan een daadwerkelijke psychische behandeling. Mochten er tijdens de interventie dieperliggende problematiek aan het licht komen, kan er altijd voor worden gekozen om dit via reguliere therapie te behandelen. Tijdens de interventies of coachingssessies zal er gebruik gemaakt worden van traditionele coachingsmodellen. Hierbij zal iemand zich bewust worden van zijn of haar emoties en begrijpen waar deze vandaan komen. Vervolgens zal er objectief gekeken worden naar bepaalde keuzes. De coach of therapeut zal hierbij begeleiding bieden en zorgen dat er een objectieve en zorgvuldige afweging wordt gemaakt. Hierdoor kan voorkomen worden dat iemand abrupte en overhaaste beslissingen maakt die een grote impact kunnen hebben op de omgeving, met vaak spijt als gevolg. 

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Mentale Gezondheid

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Mentale Gezondheid

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Mentale Gezondheid BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Mentale Gezondheid Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Mentale Gezondheid
Dwangstoornis oorzaak
Dwangmatig gedrag: Wat is dwangneurose en wat zijn de symptomen?

Dwangstoornis, ook wel bekend als obsessief-compulsieve stoornis (OCD), kent een veelzijdige oorsprong die een samenspel is van diverse factoren

Lees verder
intergenerationeel trauma
Hoe doorbreek je intergenerationeel trauma?

Intergenerationeel trauma is een complex fenomeen dat de overdracht van psychologische en emotionele wonden van de ene generatie op de andere beschrijft

Lees verder
Bipolaire stoornis en seksualiteit
Bipolaire stoornis en seksualiteit: hoe hangen deze samen?

De impact van bipolaire stoornis op seksualiteit is een complex en veelzijdig onderwerp dat diepgaand begrip vereist

Lees verder
Emotionele verwaarlozing
Emotionele verwaarlozing: symptomen en gevolgen

Emotionele verwaarlozing is een complexe vorm van mishandeling die vaak onopgemerkt blijft, maar diepgaande gevolgen kan hebben voor het welzijn van individuen en relaties

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Live Science
Mallorca Magazin
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Business Leader
Dazed
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes