5 Minuten

Bewerkt en klinisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Cenosillicafobie is een fobie die vaak als grap wordt gebruikt. Cenosillicafobie omvat de angst voor het hebben van een leeg glas bier. Hoewel de Cenosillicafobie betekenis vaak niet serieus wordt genomen, is het wel degelijk een fobie waar een klein percentage mensen in Nederland mee te kampen heeft. Dit kan niet alleen lastig zijn in sociale situaties, maar dit kan op de lange termijn ook grote gevolgen hebben.

De cenosillicafobie betekenis is de angst voor leeg glas bier. Je denkt misschien: “Wat gek?; En wat specifiek?” Echter is dit een fobie waar een klein aantal mensen daadwerkelijk last van hebben.

Als een individu zelf een leeg bierglas heeft, of in zijn of haar omgeving een leeg bierglas ziet staan, kan dit verschillende angst- en paniekgevoelens oproepen die hij of zij niet in toom kan houden. Denk hierbij aan zweten of hyperventileren.. Hoewel de angst gefocust lijkt te zijn op het lege bierglas, liggen hier vaak andere psychische oorzaken aan ten grondslag.

Er kunnen verschillende factoren ten grondslag liggen aan cenosillicafobie. Zo het een aanleiding zijn voor een alcoholverslaving. Wanneer je een leeg bierglas ziet en hiervan in paniek raakt, vul je het glas snel om van de stress af te komen. Dit kan resulteren in een hevige alcoholverslaving.

Ook kan Cenosillicafobie voortkomen uit een dwangneurose. Je hebt dan de dwang om dingen op een bepaalde manier te doen. Vergelijkbaar met smetvrees waarbij alles schoongemaakt moet worden, kan bij cenosillicafobie de dwang aanwezig zijn om geen leeg bierglas aan te kunnen zien.

Er is geen onderzoek gedaan welke uitwijst dat Cenosillicafobie een daadwerkelijke fobie is waaraan psychische oorzaken ten grondslag liggen. Cenosillicafobie wordt dan ook niet erkend door het handboek voor psychische aandoeningen in Nederland (DSM). Dit houdt in dat een arts of psycholoog ook de diagnose Cenosillicafobie niet kan stellen. Wel kan de arts of psycholoog de onderliggende oorzaak diagnosticeren, zoals een alcoholverslaving, of een angst- en dwangstoornis.

Hoewel de aandoening dus niet officieel erkend wordt, is cenosillicafobie wel degelijk een zeldzame angst waar een klein deel van de Nederlanders aan lijdt. Het doet zich vaak als volgt voor:

Je gaat met je vrienden wat drinken in de kroeg. Steeds wanneer glazen leeg beginnen te raken voel je je niet op je gemak. Je voelt je nerveus, gestrest, en misschien wel wat paniekerig. In eerste instantie weet je misschien niet waarom deze gevoelens zich voordoen. Wanneer de glazen echter steeds weer leeg raken en je jou steeds weer zo voelt begint het kwartje te vallen. Je realiseert je dat de symptomen die opkomen niet normaal zijn. De volgende symptomen komen voor bij cenosillicafobie:

  • Hyperventileren
  • Hartkloppingen
  • Duizeligheid
  • Zweten
  • Trillen

Om ervoor te zorgen dat deze vervelende symptomen verdwijnen, vul je snel de glazen weer. Dit verhoogt de kans weer op drankproblemen.

Als je last denkt te hebben van Cenosillicafobie, is het zaak om een afspraak met de huisarts te maken. Hoewel de huisarts geen diagnose cenosillicafobie kan stellen omdat deze niet binnen de wetenschap wordt erkend, kan de huisarts wel de onderliggende oorzaak identificeren.

De huisarts zal zowel via gesprekken, vragenlijsten en lichamelijk onderzoek zo veel mogelijk informatie verzamelen over jouw symptomen, en jouw gedachtegangen.

Als de huisarts van mening is dat een ongezonde relatie met drank aan de cenosillicafobie te grondslag ligt, kan de huisarts jouw verschillende oplossingen bieden voor het minderen van drank gebruik.

Ligt echter een angststoornis of een dwangneurose aan de cenosillicafobie ten grondslag, dan kunnen er andere behandelingen worden aangeboden, waaronder psychische behandelingen.

Als iemand daadwerkelijk last heeft van Cenosillicafobie, en hier niets mee doet, kan dit ernstige gevolgen hebben voor zijn of haar gezondheid. Wanneer iemand met Cenosillicafobie regelmatig wordt blootgesteld aan een leeg bierglas, bijvoorbeeld in de kroeg of in een restaurant, dan kan dit resulteren in overmatig drink gedrag. De drankinname zal dan hoger zijn dan het aangeraden limiet door het RIVM, waardoor de alcohol een negatief effect begint te krijgen op jouw functioneren. Je bent minder alert, slaapt slechter, en kunt je niet goed concentreren. Jouw lichaam wordt steeds meer afhankelijk van de alcoholinname wat uiteindelijk resulteert in een alcoholverslaving.

Het is bij cenosillicafobie dus belangrijk om op tijd hulp in te schakelen om behandeling mogelijk te maken.

Als iemand denkt cenosillicafobie te hebben, is het belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Dit kan gedaan worden door verschillende behandelingen binnen de psychische gezondheidszorg. 

Cognitieve gedragstherapie

Is door de huisarts vastgesteld dat de cenosillicafobie wordt veroorzaakt door een angststoornis of een dwangneurose, dan kan cognitieve gedragstherapie een uitkomst bieden. Cognitieve gedragstherapie helpt de patiënt duidelijkheid te krijgen over de gedachtes en overtuigingen die de cenosillicafobie veroorzaken. Wanneer de denkpatronen zijn geïdentificeerd, kunnen deze met cognitieve gedragstherapie worden aangepast. Samen met de therapeut kijk je of deze denkpatronen bevorderlijk zijn voor jouw gezondheid of niet. Als dit niet het geval is worden andere positieve denkpatronen voorgelegd die je door de therapie steeds vaker in jouw dagelijks leven implementeert.

Drank in name minderen

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak ook het minderen van alcohol inname. Cenosillicafobie kan snel resulteren in het ontwikkelen van een alcoholverslaving. Om dit te voorkomen is het belangrijk om, door middel van verschillende cursussen of informatieve middelen, de alcohol inname van de patiënt te minderen.

Heeft jouw arts jou aangeraden om een bepaalde behandeling te volgen om van de cenosillicafobie oorzaak af te komen? Neem dan een kijkje bij de Balance kliniek. De Balance kliniek is een vooraanstaande kliniek die al vele patiënten heeft geholpen om van een verscheidenheid aan aandoeningen af te komen. In deze luxe kliniek heb je al de nodige faciliteiten tot je beschikking die jou het comfort van thuis bieden gecombineerd met de expertise van de beste psychologen en artsen.

De hoogwaardige behandeling wordt volledig afgestemd op jouw situatie en er wordt nauw gekeken naar de oorzaak van jouw cenosillicafobie, en de best mogelijke manier om jouw van de symptomen af te helpen.

VRAAG NU HULP

Neem dan contact met ons op om een van onze specialisten te spreken. We willen uw problemen begrijpen om aan te bevelen hoe ons gepersonaliseerde residentiële behandelingsprogramma u zou kunnen helpen.

Een unieke methode

Een succesvol en bewezen concept met focus op onderliggende oorzaken.
ENKEL EEN KLANT PER KEER
PRIVACY & DISCRETIE
UITGEBREIDE CHECK-UP
OP MAAT GEMAAKT PROGRAMMA TER BEHANDELING VAN DE HOOFDOORZAKEN
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
HOLISTISCHE AANPAK
NIEUWSTE TECHNOLOGIE-GEBASEERDE THERAPIEËN
24/7 INWONENDE HULPVERLENER
PRIVE LUXE FACILITEITEN
PERSOONLIJKE KOK & DIEET PLAN

DUURZAME AANPAK

0 Voordat

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voordat

Definieer behandeldoelen

1 week

Uitgebreide beoordelingen en detox

1-4 week

Doorlopende fysieke en mentale therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisbezoek

Accreditaties & Media

 
Highlife
abcMallorca
AMF
British Psychological Society
Businesinsider
COMIB
COPAO
DeluxeMallorca
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
LuxuryLife
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Red GDPS
Sat1
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
SSP
TAA
Taff
Techtimes
Views
WPA