ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

8 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Pregabaline is een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder epilepsie, neuropathische pijn en gegeneraliseerde angststoornis. Het kan zeer effectief zijn bij het verminderen van symptomen, maar het is ook belangrijk om te weten wanneer en hoe je moet stoppen met het gebruik van pregabaline om mogelijke problemen te voorkomen. Lees hier meer over het afbouwen van pregabaline, de afkickverschijnselen en de stappen om het veilig af te bouwen.

Pregabaline is een medicijn dat tot de klasse van anticonvulsiva behoort en wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van verschillende medische aandoeningen. Hier zijn enkele van de belangrijkste toepassingen van pregabaline:

Epilepsie

Pregabaline is geïndiceerd voor de behandeling van epilepsie. Het helpt bij het beheersen van aanvallen door de overmatige elektrische activiteit in de hersenen te reguleren.

Neuropathische Pijn

Een van de meest voorkomende toepassingen van pregabaline is de behandeling van neuropathische pijn. Dit omvat pijn die wordt veroorzaakt door schade aan de zenuwen, zoals diabetische neuropathie, postherpetische neuralgie en pijn geassocieerd met fibromyalgie.

Gegeneraliseerde Angststoornis

Pregabaline kan ook worden voorgeschreven voor de behandeling van gegeneraliseerde angststoornis (GAS). Het helpt bij het verminderen van overmatige zorgen en angstgevoelens.

Restless Legs Syndroom

Dit medicijn kan soms ook worden voorgeschreven voor de behandeling van het restless legs syndroom (RLS), een aandoening waarbij mensen onaangename sensaties in hun benen ervaren en de drang voelen om deze te bewegen.

Het stoppen met pregabaline moet altijd onder medisch toezicht plaatsvinden en mag niet plotseling gebeuren. Dit zou verschillende risico’s met zich meebrengen. Er zijn verschillende situaties waarin je moet overwegen om te stoppen met pregabaline:

Veranderende behandeling behoeften

Als je onder behandeling bent met pregabaline voor epilepsie of neuropathische pijn en je merkt dat je symptomen verbeteren, kan het nodig zijn om de medicatie af te bouwen onder begeleiding van een arts. Dit geldt ook als je last hebt van bijwerkingen die ondraaglijk zijn.

Einde van de behandeling

Soms is pregabaline voorgeschreven voor kortdurende behandelingen, bijvoorbeeld om pijn te beheersen na een operatie. In deze gevallen moet je de medicatie stoppen volgens het voorschrift van je arts.

Zwangerschap of planning zwangerschap

Als je pregabaline gebruikt en zwanger bent of van plan bent zwanger te worden, is het belangrijk om dit te bespreken. In sommige gevallen moet je mogelijk stoppen met pregabaline vanwege de mogelijke risico’s voor de foetus.

Andere medische overwegingen

Er kunnen andere medische redenen zijn om pregabaline stop te zetten, zoals allergische reacties, ernstige bijwerkingen of interacties met andere medicijnen die je gebruikt. Je arts zal de situatie met je bespreken en de juiste stappen ondernemen.

Opgebouwde tolerantie

Ook bij opgebouwde tolerantie voor pregabaline is het nodig om medicatie af te bouwen. Een verhoogde tolerantie betekent dat je steeds meer van het medicijn nodig hebt om hetzelfde effect te ervaren. De tolerantie kan zo hoog oplopen dat je de positieve effecten van de medicatie zelfs niet meer voelt.

Een overdosis kan een andere aanleiding zijn om de medicatie af te bouwen. Een overdosis pregabaline kan levensbedreigend zijn en onmiddellijke medische aandacht is vereist. De behandeling van een overdosis pregabaline kan variëren, maar omvat meestal ondersteunende zorg, zoals de toediening van actieve kool om de opname van de medicatie te verminderen en medische monitoring.

Het is belangrijk om te onthouden dat het voorkomen van een overdosis de beste aanpak is. Dit kan worden bereikt door altijd de voorgeschreven dosering van pregabaline te volgen en uw arts te raadplegen als je vragen of zorgen heeft over het gebruik van dit medicijn.

Hoeveel pregabaline is te veel?

Het nemen van te veel pregabaline kan leiden tot ernstige bijwerkingen en potentieel gevaarlijke situaties. Daarom is het van essentieel belang om de voorgeschreven dosering van dit medicijn te volgen en niet meer in te nemen dan wat je arts heeft voorgeschreven. Als je vermoedt dat je te veel pregabaline hebt ingenomen, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken.

Symptomen van overdosering

De symptomen van een pregabaline-overdosering kunnen variëren, maar ze kunnen zijn:

 • Ernstige slaperigheid of verlies van bewustzijn
 • Ongecontroleerde bewegingen van de ogen
 • Spierzwakte
 • Duizeligheid
 • Wazig zicht
 • Misselijkheid en braken
 • Diarree
 • Onregelmatige hartslag

Risicofactoren voor overdosering

Sommige mensen hebben een hoger risico op pregabaline-overdosering dan anderen. Dit omvat personen die:

 • Een voorgeschiedenis van drugsmisbruik hebben.
 • Andere medicijnen nemen die sedatie veroorzaken.
 • Een nieraandoening hebben, omdat pregabaline voornamelijk via de nieren wordt uitgescheiden.
 • Pregabaline en alcohol gecombineerd kan ook voor een overdosis zorgen. Wanneer pregabaline en alcohol samen worden gebruikt, kunnen de effecten elkaar versterken. Dit kan leiden tot ernstige sedatie, duizeligheid, coördinatieproblemen en een verhoogd risico op ongelukken.

Het stoppen met pregabaline kan leiden tot afkickverschijnselen, vooral als je het medicijn lange tijd hebt gebruikt of in hoge doses. Deze afkickverschijnselen kunnen onaangenaam zijn, maar ze zijn meestal tijdelijk en kunnen worden beheersd met de juiste begeleiding en zorg.

Veelvoorkomende afkickverschijnselen

De afkickverschijnselen van pregabaline kunnen variëren van mild tot ernstig, en enkele van de veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Angst en prikkelbaarheid
 • Slapeloosheid
 • Misselijkheid en braken
 • Diarree
 • Zweten
 • Spierspanning en trillingen
 • Hoofdpijn

Duur van de afkickverschijnselen

De duur van de afkickverschijnselen hangt af van verschillende factoren, waaronder de duur van het gebruik van pregabaline, de dosering en individuele verschillen. Over het algemeen nemen de symptomen na verloop van tijd af, maar dit kan enkele weken tot enkele maanden duren.

Ernst van de afkickverschijnselen

De ernst van de afkickverschijnselen kan variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen ervaren milde symptomen, terwijl anderen ernstige symptomen kunnen hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat het stoppen met pregabaline onder medisch toezicht de beste manier is om de afkickverschijnselen te beheersen en mogelijke complicaties te voorkomen.

Het afbouwen van pregabaline moet zorgvuldig worden overwogen en gepland onder toezicht van een medische professional. Het abrupt stoppen van pregabaline kan leiden tot ernstige afkickverschijnselen en medische complicaties. Hier zijn enkele stappen om pregabaline veilig af te bouwen:

1. Overleg met een arts

Het eerste en belangrijkste wat je moet doen, is overleggen met je behandelend arts. Zij kunnen je medische geschiedenis beoordelen, de reden voor het stoppen van pregabaline bespreken en een afbouwschema opstellen dat is afgestemd op jouw individuele behoeften.

2. Geleidelijke dosering verlaging

Pregabaline moet geleidelijk worden verminderd om het risico op afkickverschijnselen te minimaliseren. Je arts zal een afbouwschema opstellen waarbij de dosering in kleine stappen wordt verlaagd over een bepaalde periode. Dit kan weken tot maanden duren, afhankelijk van de situatie en jouw pregabaline gebruik.

3. Monitoring van symptomen

Tijdens het afbouwproces zal je arts je symptomen nauwlettend in de gaten houden. Dit is essentieel om eventuele pregabaline afbouwen bijwerkingen of afkickverschijnselen tijdig te identificeren en te behandelen zodat je er minder last van hebt.

4. Ondersteunende levensstijl maatregelen

Het kan nuttig zijn om ondersteunende maatregelen te nemen tijdens het afbouwen van pregabaline. Dit omvat een gezonde levensstijl met voldoende slaap, regelmatige lichaamsbeweging en een gebalanceerd dieet.

5. Psychologische ondersteuning

Het stoppen met medicatie kan emotioneel uitdagend zijn. Zeker wanneer er psychische afhankelijkheid is ontstaan. Het kan nuttig zijn om psychische ondersteuning te zoeken, zoals therapie of counseling, om met eventuele angst of depressie om te gaan.

Een pregabaline afbouwschema is sterk afhankelijk van de specifieke situatie van de patiënt en moet worden opgesteld door een arts. Hier is een voorbeeld van hoe een afbouwschema eruit zou kunnen zien:

Week 1-2: Verlaging van de dosis pregabaline met 10% van de oorspronkelijke dosis.

Week 3-4: Verlaging van de dosis met nog eens 10%.

Week 5-6: Verlaging van de dosis met 10%.

Dit schema kan variëren afhankelijk van de reactie van de patiënt en de aanbevelingen van de arts. In sommige gevallen kan het afbouwproces langer duren.

Het is van belang om te benadrukken dat het afbouwen van pregabaline nooit op eigen initiatief mag gebeuren. De eerste stap voor het afbouwen van pregabaline is het zoeken van professioneel medisch advies en begeleiding. Dit zijn enkele redenen waarom dit zo belangrijk is:

Individueel afgestemd plan

Ieder individu reageert anders op medicatie en heeft unieke medische behoeften. Een professionele zorgverlener kan een afbouwschema opstellen dat specifiek is afgestemd op jouw situatie.

Analyse van bijwerkingen

Tijdens het afbouwproces is het van cruciaal belang om symptomen en eventuele bijwerkingen nauwlettend te volgen. Een arts kan deze symptomen herkennen en behandelen om complicaties te voorkomen.

Veilige en effectieve afbouw

Professionele begeleiding vermindert het risico op afkickverschijnselen en zorgt voor een veilige en effectieve afbouw van pregabaline. Zo hoef je de medicatie niet langer te gebruiken dan nodig is.

Als je worstelt met de afhankelijkheid van pregabaline en op zoek bent naar discrete zorg van hoge kwaliteit, overweeg dan de diensten van de Balance Kliniek. Deze kliniek, gevestigd in het buitenland, biedt gespecialiseerde zorg voor mensen die privacy en kwaliteit hoog in het vaandel hebben staan.

Discrete zorg

De Balance Kliniek begrijpt de behoefte aan discrete zorg en biedt een vertrouwelijke omgeving waarin je je comfortabel kunt voelen terwijl je werkt aan het overwinnen van je afhankelijkheid.

Hoogwaardige behandeling

De kliniek biedt hoogwaardige behandelingen die zijn afgestemd op jouw specifieke behoeften. Dit omvat professionele begeleiding en afbouwschema’s die zijn ontworpen om je te helpen pregabaline veilig en effectief af te bouwen.

Zorg in het buitenland

Als je op zoek bent naar zorg in het buitenland, kan de Balance Kliniek een aantrekkelijke optie zijn. De kliniek is gespecialiseerd in het helpen van patiënten in het buitenland die op zoek zijn naar hoogwaardige zorg weg van hun dagelijkse triggers.

Het afbouwen van pregabaline is een proces dat zorgvuldig moet worden gepland. Neem vandaag nog contact op met de Balance kliniek voor meer informatie over jouw mogelijkheden voor het afbouwen van pregabaline.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Verslaving

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Verslaving

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Verslaving BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Verslaving Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Verslaving
Risperidon bijwerkingen
Risperidon bijwerkingen op korte en lange termijn

Deze risperdal bijwerkingen variëren van mild tot ernstig en de risperidon ervaringen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Lees verder
Concerta bijwerkingen
Gebruik van Concerta: alles over de werking, dosering, en bijwerkingen

Een overdosis Concerta, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van ADHD, kan ernstige complicaties veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn

Lees verder
PCP
De wereld van PCP: Ontdek de impact van Angel Dust

Afkicken van Angeldust drugs vereist gespecialiseerde zorg en een omgeving vrij van dagelijkse triggers.

Lees verder
Flakka bijwerkingen
Flakka: de nieuwe drug die voor ophef zorgt

Ja, flakka heeft het potentieel om verslavend te zijn. De stimulerende effecten en intense euforie die het teweegbrengt, kunnen leiden tot herhaaldelijk gebruik in een streven naar het behouden van deze sensaties

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes