ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

9 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Ritalin een bekend medicijn wat bij verschillende klachten wordt gebruikt. Het wordt doorgaans voorgeschreven bij psychische stoornissen en spanningsklachten. Gebruik je Ritalin als voorschrift dan voelt de gebruiker zich vaak rustiger, beter geconcentreerd en vrolijker, gemotiveerder. Emoties worden gereguleerd en hersenprikkels worden goed doorgegeven. Maar er is ook een andere kant aan het gebruik van Ritalin. Kies je ervoor om Ritalin recreatief te gebruiken dan kan de werking juist het tegenovergestelde zijn. Ritalin is een merknaam voor methylfenidaat.

Hier zijn nog andere merken van op de markt maar het wordt gebruikt als ´upper´, om je op te peppen. Het wordt gezien als amfetamine en is een drug wat alleen gebruikt mag worden als het voorgeschreven wordt. Het verhoogt de alertheid en concentratie ook bij mensen die geen psychische stoornis hebben. Studenten, atleten en professionals gebruiken Ritalin om nog even door te kunnen. Zij maken er misbruik van om de prestaties te verbeteren.

In dit artikel gaan we bespreken wat Ritalin precies is, wat het doet en hoe het gebruikt wordt. We geven meer informatie over Ritalin en verslavingen en wat het op lange termijn met je doet.

Ritalin is een medicijn wat gebruikt wordt voor verschillende psychische stoornissen. Het is een populair medicijn voor o.a. ADHD en soorten van epilepsie. Ritalin is zoals eerder genoemd de merknaam van methylfenidaat. Er zijn verschillende merken op de markt die medicijnen met deze stof als hoofdbestanddeel verkopen. Andere merknamen zijn: Concerta, Jansen-Cilag, Equasym, Kinecteen, Medikinet. Dit zijn allemaal vervangers van Ritalin. Ritalin is de bekendste.

Xanax-verslaving en bijwerkingen

Methylfenidaat is een stof die op amfetamine lijkt. Amfetamine is stimulerend voor het zenuwstelsel en dat is wat Methylfenidaat ook doet. Het stimuleert het zenuwstelsel en voor mensen met een stoornis zorgt het juist dat het zenuwstelsel beter geregeld wordt.

Ritalin heeft effect op het zenuwstelsel. Bij mensen met ADHD helpt het om de focus te bewaren. Ritalin zorgt dat de heropname van zowel dopamine als noradrenaline wordt geremd. Bij ADHD heb je niet genoeg dopamine en Noradrenaline en beide stoffen zijn nodig om het zenuwstelsel goed te laten werken.

Ritalin bij mensen met psychische stoornissen en spanningsklachten:

Ritalin zorgt dat er meer dopamine vrijkomt en dit zorgt in de hersenen voor motivatie, handelingen en cognitie. Met cognitie wordt bedoeld; concentratie, aandacht, waarneming, geheugen, taalgebruik etc. Daarnaast zorgt Ritalin voor Noradrenaline, een molecuul wat nodig is om signalen in het zenuwstelsel over te brengen. Ritalin is bij mensen met een stoornis nodig om te zorgen dat de motivatie, handelingen en cognitie gestimuleerd wordt en daardoor meer concentratie plaatsvindt maar ook dat mensen zich gemotiveerder voelen om iets uit te voeren. Het hangt daarnaast samen met Noradrenaline wat de signalen verstuurd. Een persoon met ADHD of andere psychische stoornissen heeft vaak niet bewust door wat er gebeurt. Je ziet mensen die niet stil kunnen zitten of geen actie ondernemen maar dit komt vooral omdat de prikkel niet sterk genoeg is. Ritalin zorgt ervoor dat die prikkel er wel komt en dat mensen met een stoornis bewuster leven. Gemotiveerder zijn en meer geconcentreerd. Met Ritalin werken de hersenen naar behoren en voelen mensen zich beter. Bij angst of depressie voelen mensen zich gelukkiger. Elk persoon reageert er anders op.

Ritalin zonder stoornis bij bijvoorbeeld recreatief gebruik:

Ritalin wordt niet alleen gebruikt met voorschrift. Ook wordt Ritalin recreatief gebruikt want als je geen klachten hebt wat kan Ritalin dan doen? Doordat het als een amfetamine wordt gezien kan het recreatief als oppepper gebruikt worden. Veel studenten gebruiken Ritalin als oppepper tijdens heftige schoolweken en ook Ritalin kan gebruikt worden tijdens een feestje. Het maakt feesten net wat intenser en maakt je brein scherper. Je krijgt meer energie en kunt dus langer doorfeesten. Dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd wordt verlengd na gebruik van Ritalin. Je zou bijna zeggen dat het een perfect product is om nog even door te feesten op extra energie en concentratie te krijgen tijdens je studie. Maar het blijft natuurlijk wel een harddrug wat niet vrij te verkrijgen is en hier zitten risico´s aan verbonden.

Ritalin kan verslavend zijn, het is een drug en medicijn en bij te veel of frequent gebruik kan het verslavend zijn. Wanneer je Ritalin gebruikt op doktersrecept zal er goed gemonitord worden hoe het staat met het gebruik en of er eventueel al afgebouwd kan worden. Dokters zullen dit goed in de gaten houden. Maar na lang gebruik wordt je brein en lichaam er wel verslaafd aan.

Gebruik je Ritalin recreatief, zonder doktersrecept dan is de kans groter dat je verslaafd raakt. Het zou goed kunnen zijn dat je niet meer zonder kan en dan kunnen we met zekerheid vaststellen dat Ritalin verslavend is. Het kan lang duren voordat je echt verslaafd bent. Wanneer je Ritalin nodig hebt om te kunnen functioneren of het gevoel hebt dat je niet zonder Ritalin kan dan ben je wel verslaafd. Het kan ook zijn dat je wilt ontsnappen van de werkelijkheid, dingen wat intenser wilt ervaren. De verslaving kan in verschillende vormen terugkomen en je verliest jezelf in de controle met het gebruik.

Een Ritalin verslaving is niet iets wat zomaar weggaat of genegeerd kan worden. Doordat Ritalin een harddrug is moet de verslaving serieus genomen worden. De eerste stap is toch wel het erkennen van de verslaving. Merk je dat je Ritalin toch iets vaker gebruikt dan eigenlijk je doel was en merk je dat je wat vaker denkt.. ach nog eentje dan, dan wordt het een serieus probleem.

Verschillende verslavingssymptomen kunnen zijn:

  • Gebruik van Ritalin structureel bij gebeurtenissen, of dagelijks, zonder voorschrift. Met voorschrift kan je het vaker dan de voorgeschreven hoeveelheid gebruiken.
  • Veel tijd investeren om het te kopen en gebruiken en wellicht ook om te herstellen van het gebruik. Daarnaast investeer je er geld in en wanneer het bijna op is moet het al opnieuw gekocht worden.
  • Ritalin blijven gebruiken, ondanks dat sociale contacten tegen zijn en proberen je te adviseren. Het zet je relaties onder druk.
  • Verwaarlozen van verantwoordelijkheden om Ritalin blijven te gebruiken.
  • Steeds meer gaan gebruiken omdat je meer nodig hebt voor het gewenste effect.
  • Plotselinge veranderingen in de stemming ervaren, zoals stemmingswisselingen.
  • Ontwenningsverschijnselen door ineens te stoppen met gebruik.

Een verslaving kan in verschillende mate voorkomen. Het kan zo erg zijn dat je niet meer zonder Ritalin weet te functioneren en dat je eraan blijft denken maar het kan ook zijn dat je bij het uitgaan of spannende gebeurtenissen elke keer al een pilletje neemt. Dan spreek je ook al van een verslaving.

In de bijsluiter van Ritalin worden verschillende bijwerkingen beschreven. Gebruik je Ritalin op doktersvoorschrift dan is het ook mogelijk om bijwerkingen te krijgen, zeker in het begin als je lichaam eraan moet wennen. Deze bijwerkingen zijn echter wel wat zeldzamer. Dit zijn de bijwerkingen die soms voor kunnen komen:

Gevoel van rusteloosheid, hyperactiviteit of moeite met slapen of moeite met inslapen. Een nerveus gevoel, gevoel van spanning of duizeligheid ervaren. Andere bijwerkingen kunnen zijn misselijkheid, buikpijn, verminderde eetlust en hoofdpijn. Wanneer je het met voedsel inneemt kan dit minder worden. Hartkloppingen of een versnelde hartslag, verhoogde bloeddruk. Een droge mond.

Bij kinderen zijn de bijwerkingen wat minder erg zijn. Het kan zijn dat het kind minder zin heeft om te eten, minder goed kan slapen, last van somberheid, prikkelbaar of boosheid. Hoofdpijn en buikpijn kan voorkomen, snelle hartslag en minder snel reageren, minder levenslustig.

Er zijn daarnaast nog bijwerkingen geregistreerd die zeer zelden voorkomen.

Methylfenidaat bijwerkingen lange termijn 

De bijwerkingen van een Methylfenidaat op lange termijn.

  • Uit onderzoek is gebleken dat er een groeiachterstand ontwikkeld kan worden. De verminderde eetlust kan samenhangen met een vertraagde groei die na lange termijn gebruik van Methylfenidaat niet ingehaald kan worden.
  • Waanideeën, hallucinaties en andere tekenen van een psychotische stoornis.
  • Anorexia of duidelijk gewichtsverlies
  • Depressie of manisch-depressief
  • Gedachten aan zelfmoord
  • Epileptische aanvallen of andere aanvallen

Ritalin bijwerkingen zonder ADHD

Ritalin werkt na inname ongeveer 3-4 uur. Wanneer Ritalin op doktersvoorschrift gebruikt wordt heb je vaak geen last van bijwerkingen. De dosis is afgesteld op de stoornis en je lichaam. Echter bij mensen die Ritalin voor andere doeleinden gebruiken is er een grote kans van bijwerkingen.

  • Ritalin onderdrukt de eetlust, je kunt je misselijk voelen en buikpijn ervaren, Braken
  • Gevoel van rusteloosheid, slapeloos, nerveus of duizeligheid
  • Hoofdpijn of snel geagiteerd. 
  • Gevoel van snelle bloeddruk, veranderingen in de bloeddruk
  • Pijn op de borst, veranderde hartslag
  • Vermoeidheid
  • Paniekaanvallen, nervositeit, overgevoeligheid

Het is een flink lijstje bijwerken en ze zijn deels afhankelijk van de hoeveelheid Ritalin wat gebruikt wordt maar naarmate het langer gebruikt wordt neemt de kans op bijwerkingen ook toe. Het lichaam heeft meer nodig om dezelfde reactie te krijgen.

Heb je een stoornis waar je niks vanaf weet dan kan het gebruik van Ritalin de stoornis verergeren.

Methylfenidaat (Ritalin) bijwerkingen volwassenen

Afhankelijk van de dosis kunnen er bepaalde bijwerkingen voorkomen. Daarnaast hangt het er ook van af of de medicijnen gebruikt worden bij een stoornis of juist als oppepper.

De meest geregistreerde bijwerkingen hebben te maken met rusteloosheid, slaapproblemen, nerveuze gevoelens en hyperactiviteit. Ritalin kan zorgen voor hartkloppingen, versnelde hartslag of verhoogde bloeddruk. Daarnaast is een droge mond of braken ook van toepassing. Vaak is de eetlust verminderd en kan buikpijn voorkomen.

FAQs

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Verslaving

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Verslaving

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Verslaving BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Verslaving Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Verslaving
midazolam bijwerkingen
Wat is Midazolam? Alles wat je moet weten over Dormicum neusspray

Lees verder
Ketamine’s bijwerkingen
De gevolgen van Ketamine: Aangename effecten of verslavend?

Afkickverschijnselen van recreatief ketaminegebruik kunnen een uitdagende en ongemakkelijke ervaring zijn

Lees verder
Risperidon bijwerkingen
Risperidon bijwerkingen op korte en lange termijn

Deze risperdal bijwerkingen variëren van mild tot ernstig en de risperidon ervaringen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Lees verder
Concerta bijwerkingen
Gebruik van Concerta: alles over de werking, dosering, en bijwerkingen

Een overdosis Concerta, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van ADHD, kan ernstige complicaties veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Entrepreneur ME
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Dazed
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
BBC
Khaleej Times
Hello magazine
Newsweek
Ok magazine
Yahoo
Revamp
Healthline
Epoch Times
Best Life
Square Mile
Telegraph
Marie Claire
The Times
The Stylist
The Standard
Mirror UK
Mallorca Zeitung
Daily Mail
Business Leader
Mallorca Magazin
Woman & Home
National World
American Banker
Guardian
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes