ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

4 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Iedereen drinkt op zijn tijd wel eens een glas alcohol. De een drinkt meer en vaker dan de ander. Als je alcohol drinkt, blijft de alcohol enige tijd in jouw lichaam. Je voelt hier de effecten van. Bijvoorbeeld het dronken zijn, of een kater hebben. 

Alcohol wordt voornamelijk afgebroken door de lever. De maag breekt echter ook een zeer klein deel af. Daarnaast verlies je ook een klein percentage via de adem of het zweten. Hoe lang duurt het voordat alcohol uit je lichaam is? Hoelang blijft de alcohol bijvoorbeeld in jouw bloed, urine en adem zitten?

Men nuttigt al duizenden jaren alcohol. Het is een belangrijk onderdeel van de samenleving geworden en van het sociale leven. Weet je echter wat er precies in jouw lichaam gebeurt wanneer je alcohol drinkt?

Wanneer je alcohol drinkt, wordt de alcohol via je bloed door je lichaam heen verspreid. Zo komt het bij alle organen terecht. Ook bij de hersenen. Dit process duurt ongeveer 10 minuten vanaf de eerste slok.

Na een paar glazen merk je dat je stemming verandert, en dat je trager begint te reageren op dingen die om jou heen gebeuren. Ook kun je af en toe wat duizelig zijn. Wanneer je meer drinkt wordt dit versterkt. Het kan dan zelfs zo zijn dat je omvalt, omdat de signalering tussen jouw lichaam en de hersenen verdoofd is. Blijf je ondanks deze alarmerende kenmerken alcohol drinken, dan kan het voorkomen dat je bewusteloos raakt.

Wanneer ben je alcoholist?

Hoe erg je het effect van de alcohol voelt is ten eerste afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die je tot je neemt. Daarnaast zijn er een aantal andere factoren die meespelen. De hoeveelheid lichaamsvocht speelt hierbij een belangrijke rol. Alcohol wordt vermengd met lichaamsvocht. Hoe meer lichaamsvocht je bezit, hoe meer de ingenomen alcohol verdund wordt. Mannen hebben van nature meer lichaamsvocht dan vrouwen. Dit is ook de reden waarom vrouwen sneller het effect van alcohol voelen dan mannen.

Vanaf het moment dat je alcohol drinkt, begint jouw lichaam deze toxische stoffen af te breken. In eerste instantie wordt de alcohol afgebroken tot acetaldehyde. Dit is, zoals alcohol, een toxische stof die het lichaam kan aantasten. In grote hoeveelheden heeft deze stof het vermogen mutaties te creëren waardoor kanker kan ontstaan. Dit is ook de stof die voor de klachten van een kater zorgt wanneer deze niet snel genoeg verder kan worden afgebroken tot een non-toxische stof.

Acetaldehyde wordt vervolgens omgezet in azijnzuur, en daarna verder afgebroken tot water en kooldioxide. Dan pas is de alcohol onschadelijk gemaakt.

Hoe lang je het ‘dronken’ effect van alcohol voelt, is afhankelijk van de snelheid waarmee alcohol wordt afgebroken in jouw lichaam. Hoewel de snelheid van de afbraak van een glas alcohol afhankelijk is van de sterkte van de drank die je tot je neemt, kan wel een gemiddelde duur worden gegeven. 

De afbraak van een enkel glas alcohol duurt ongeveer 1,5 uur. Hoe meer glazen je drinkt, hoe langer het ‘dronken’ effect aanwezig blijft, en hoe langer het duurt voor je lever de alcohol heeft afgebroken. Wanneer je 5 glazen drinkt, kan het dus gemiddeld 7,5 uur duren voor je je niet meer dronken voelt.

Alcohol kan lang na consumptie nog in zijn afgebroken vorm aanwezig zijn in het bloed. Afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die is ingenomen tot zo’n 40 dagen om precies te zijn. 

De lever breekt 7 gram alcohol, ongeveer een glas, in ongeveer 1,5 uur af tot acetaldehyde. Tot de lever al de geconsumeerde alcohol heeft afgebroken, zal de alcohol in het bloed blijven. De afgebroken vormen van alcohol kunnen langer in het bloed aanwezig blijven.

De alcohol waarde in het bloed kan op een aantal manieren worden gemeten:

  • CDT waarde. Dit eiwit vervoert ijzer in het bloed. Alcohol bevat ijzer. Wanneer je dus veel alcohol drinkt stijgt de CDT waarde om het overtollige ijzer te kunnen vervoeren. De verhoogde CDT waarde kan enkele weken aanhouden.
  • Lever enzymen. Bij alcoholconsumptie worden er levercellen beschadigd. Alcohol is immers een toxische stof. Als reactie hierop geeft je lichaam meer lever enzymen vrij die de levercellen kunnen herstellen. De lever enzymen kunnen maanden na de consumptie verhoogd blijven in jouw bloed.
  • MCV,of wel de doorsnede van een rode bloedcel. Wanneer iemand veel alcohol drinkt is de doorsnede van de rode bloedcel groter door een tekort aan vitamine B12.

Alcohol blijft tot tot 5 dagen na consumptie in de urine zitten. In de urine vind je weliswaar geen alcohol, maar Ethyl Glucuronide. Een afbraakstof van alcohol. 

Wanneer er een test wordt gedaan op deze stof, kan worden aangetoond of iemand in de voorgaande 5 dagen alcohol heeft gedronken, en in welke mate.  

De alcohol blijft net zolang in je adem aanwezig totdat de alcohol in jouw lichaam is afgebroken. De alcoholconsumptie is te meten via een blaastest. Deze wordt vaak gebruikt om mensen die autorijden te testen. Wat er precies getest wordt is het promilage. Wanneer het promilage, een indicatie voor de alcohol in het bloed, hoger dan 0,5 is, is dit te hoog om auto te mogen rijden. 

Heb je problemen met het alcoholconsumptie, dan is het zaak om op tijd aan de bel te trekken. Overmatig alcoholgebruik kan grote lichamelijke gevolgen hebben die na enige tijd niet meer kunnen worden hersteld door het lichaam. Ook liggen er meer psychische gevolgen op de loer wanneer de alcoholconsumptie overgaat in een verslaving.

Als je jouw alcohol inname onder controle wilt krijgen kun je dit doen bij de Balance kliniek. De Balance kliniek is een luxe kliniek die zich in het buitenland bevindt. Deze kliniek legt de nadruk op hoogwaardige behandelingen op basis van de laatste ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg. De klinieken, die zich in het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland en Spanje bevinden, zijn van de meest luxe faciliteiten en comforts voorzien. De kliniek zorgt ervoor dat een individueel behandelplan wordt opgesteld waarbij jij het meeste baat hebt.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Verslaving

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Verslaving

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Verslaving BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Verslaving Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Verslaving
Risperidon bijwerkingen
Risperidon bijwerkingen op korte en lange termijn

Deze risperdal bijwerkingen variëren van mild tot ernstig en de risperidon ervaringen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Lees verder
Concerta bijwerkingen
Gebruik van Concerta: alles over de werking, dosering, en bijwerkingen

Een overdosis Concerta, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van ADHD, kan ernstige complicaties veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn

Lees verder
PCP
De wereld van PCP: Ontdek de impact van Angel Dust

Afkicken van Angeldust drugs vereist gespecialiseerde zorg en een omgeving vrij van dagelijkse triggers.

Lees verder
Flakka bijwerkingen
Flakka: de nieuwe drug die voor ophef zorgt

Ja, flakka heeft het potentieel om verslavend te zijn. De stimulerende effecten en intense euforie die het teweegbrengt, kunnen leiden tot herhaaldelijk gebruik in een streven naar het behouden van deze sensaties

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes