ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

5 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Alcoholgebruik is vandaag de dag heel normaal. Mensen drinken vaak om zich goed of ontspannen te voelen. Ook drinkt men voor de gezelligheid, om zich zelfverzekerder te voelen, of door groepsdruk. Wanneer er sprake is van matig alcoholgebruik is er niets aan de hand. Pas wanneer iemand steeds meer gaat drinken, of alcohol gebruikt om de ontsnappen aan de werkelijkheid, wordt het alcoholgebruik problematisch.

Wat is alcoholvergiftiging?

Alcoholisme komt vaak voor binnen Nederland. Sommige mensen zijn gevoeliger van het opdoen van een alcohol verslaving dan anderen. Waarom dit zo is, en waarom sommige mensen sneller een verslaving ontwikkelen dan anderen heeft te maken met aspecten als omstandigheden, opvoeding, en genetische aanleg. Hoe weet je dan wanneer iemand verslaafd is, en zich een alcoholist kan noemen? Lees het hier.

Alcohol is een giftige stof die het normale functioneren van het lichaam tijdelijk beperkt. Wanneer je met mate drinkt, heeft dit geen grote gevolgen, en kunnen de symptomen juist als wenselijk worden ervaren. Iemand kan er bijvoorbeeld ontspannen van worden.

Wat is FAS Syndroom?

Drink je echter meer dan jouw lichaam aankan en drink je frequent? Dan ontwikkelt jouw lichaam een afhankelijkheid met betrekking tot de alcohol. Je kunt dan niet zonder de alcohol en ervaart vervelende lichamelijke en psychische ontwenningsverschijnselen wanneer je niet op tijd alcohol drinkt. Als dit het geval is wordt dit alcoholverslaving genoemd. Het individu met de alcoholverslaving wordt een alcoholist genoemd.

Aangezien ieders lichaam anders is, en alcohol in meer of mindere mate kan tolereren, is het moeilijk een exacte grens aan te geven voor alcoholisme en het hebben van een alcoholverslaving.

Wanneer stevig drinken precies overgaat is alcoholisme is lastig aan te geven. De grenzen tussen sociaal drinken en problematisch drinkgedrag is vaag.

De vuistregel die door de meeste gezondheidsinstanties wordt aangehouden is het volgende:

“Drink niet meer dan 2 keer per week, en drink per keer niet meer dan 2 glazen.”

Drinkt iemand wel meer, dan wil dat niet direct zeggen dat iemand alcoholverslaafd is. Wel kan het een voorstadium zijn van een alcoholverslaving. Wanneer het gaat om alcoholisme, gaat het vaak om zwaarder drinkgedrag in combinatie met de reden om te drinken om de werkelijkheid te vermijden. Het kan dan gaan om bijvoorbeeld stress of ongemakkelijke situaties uit de weg te gaan.

Er zijn verschillende kenmerken waaraan je een alcoholist kunt herkennen. Wanneer een of een paar van deze kenmerken bij een individu voorkomen, wil dit niet meteen zeggen dat iemand alcoholverslafd is. Pas wanneer er meerdere alcoholist symptomen voorkomen bij een individu is er reden tot zorg.

De kenmerken alcoholist zijn:

 • Overmatig drinken. Iemand drinkt veel alcohol en drinkt ook stevig door. Wat ook kenmerkend is van het alcoholgedrag van een alcoholist, is dat hij of zij vaak op vreemde tijden drinkt. Bijvoorbeeld ‘s ochtends vroeg.
 • Het individu heeft steeds meer alcohol nodig om hetzelfde, gewenste effect te bereiken. Dit komt door gewenning aan de alcohol.
 • Weinig controle over drink gedrag. Het is vaak zo dat het individu meer drinkt op een dag dan hij of zij van plan was. Het lijkt dus alsof het individu geen controle heeft over hoeveel hij of zij drinkt. De drang naar alcohol is te groot.
 • Degene drinkt vaak niet voor sociale redenen. In tegendeel, alcoholisten hebben juist veel minder interesse in sociaal contact. Een alcoholist drinkt juist om zich beter of ‘normaal’ te voelen. Vaak is de reden van het drinken om verschillende aspecten uit hun dagelijks leven uit de weg te gaan.
 • Bovendien is het kenmerkend dat het individu vergeetachtig is, en steeds minder betrouwbaar wordt. Zo komt het individu steeds vaker afspraken niet na of komt te laat voor afspraken.
 • Vaak wordt gezien dat mensen met een alcoholverslaving financiële problemen hebben. Dit kan komen door de kosten van frequent alcohol gebruik. Ook kan het komen doordat hij of zij niet langer de capaciteit heeft om financiën te managen.
 • Als het individu stopt met alcohol, heeft hij of zij last van hevige ontwenningsverschijnselen.
 • Concentratieproblemen doen zich voor. Het individu kan zich niet langer focussen op zijn of haar werk of studie.

Naast bovenstaande kenmerken alcoholist waaraan je kan herkennen of iemand te maken heeft met een alcoholverslaving, is er ook een aantal specifieke gedragingen die mensen met een alcoholverslaving vertonen.

Het is bekend dat alcoholisten, of mensen met een alcohol verslaving, hun alcoholisme zoveel mogelijk proberen te verbergen. Dit kan het wel eens moeilijk maken om een daadwerkelijke verslaving vast te stellen. Er zijn verschillende manieren waarop alcoholisten dit doen.

Ten eerste worden vaak de lege flessen alcohol verstopt. Ze worden meteen weggegooid of op een plek gezet waar naasten ze niet kunnen vinden. Ook is kauwgom kauwen om drank lucht te verdoezelen erg bekend. Op deze manier wordt minder snel opgemerkt dat iemand bijvoorbeeld s’ochtends al heeft gedronken.

Wat ook kenmerkend is dat er veel wordt gelogen over het huidige alcohol gebruik. Er worden excuses gemaakt en de waarheid wordt ontkend of gemanipuleerd zodat de omgeving niet weet hoeveel het individu drinkt. Dit doet het individu vaak uit schaamte voor de vergevorderde verslaving.

Daarnaast slaapt het individu niet goed meer. Er is vaak sprake van een verstoorde nachtrust. Iemand slaapt dan misschien op gekke tijden, zoals overdag.

Bovendien kan het individu stemmingswisselingen vertonen. Als omstander merk je verschillende gedragingen en stemmingen in een korte tijd. Iemand kan bijvoorbeeld erg blij zijn, en vervolgens een woede aanval krijgen.

Fysieke kenmerken worden meestal pas opgemerkt wanneer iemand al langere tijd alcoholist is en de verslaving in een verder stadium is. Wat de uiterlijke symptomen alcoholist dan zijn waar u eventueel een verslaafde aan zou kunnen herkennen leest u hieronder:

 • Slechte hygiëne en lichaamsverzorging.
 • Iemand is sterk afgevallen of aangekomen. Dit komt door slechte eetgewoontes. Wanneer je alcoholist bent is jouw gezondheid niet jouw prioriteit. Je eet dus weinig of heel slecht.
 • Het individu trilt continu wanneer hij of zij even niet drinkt.
 • Degene zweet veel meer dan normaal. Ook op momenten zonder inspanning.
 • Leveraandoeningen en hart-en vaatziekten. Deze treden op in een vergevorderd stadium van de verslaving.
 • Hersenbeschadigingen waardoor iemand langdurige gevolgen ervaart, zoals bijvoorbeeld een angststoornis. Ook kunnen andere psychische stoornissen zich voordoen zoals een depressie of psychose.

Heb je de indruk dat iemand in jouw omgeving alcoholist is? Of misschien merk je dat bij jouzelf zich symptomen van alcoholisme voordoen? Dan wordt het tijd om snel in te grijpen. Alcoholisme kan sterke negatieve en langdurige effecten hebben op het lichaam. Wanneer je niet op tijd ingrijpt, kunnen enkele symptomen onomkeerbaar zijn.

Het is belangrijk om begrip te tonen voor de situatie, en als het om jouzelf gaat, je niet te schamen voor de verslaving. Alcoholisme is namelijk een ziekte, en niet een keuze.

Er zijn talloze plekken beschikbaar waar specialistische hulp wordt aangeboden. Zo kun jij onder begeleiding herstellen van de verslaving, en erachter komen wat het alcoholisme heeft veroorzaakt. Neem snel contact op met een vooraanstaand behandelcentrum, zoals Balance, waar je kunt genieten van hoogwaardige behandelingen in luxe afkickklinieken. Zo word jij snel weer de oude!

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Verslaving

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Verslaving

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Verslaving BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Verslaving Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Verslaving
Ketamine’s bijwerkingen
De gevolgen van Ketamine: Aangename effecten of verslavend?

Afkickverschijnselen van recreatief ketaminegebruik kunnen een uitdagende en ongemakkelijke ervaring zijn

Lees verder
Risperidon bijwerkingen
Risperidon bijwerkingen op korte en lange termijn

Deze risperdal bijwerkingen variëren van mild tot ernstig en de risperidon ervaringen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Lees verder
Concerta bijwerkingen
Gebruik van Concerta: alles over de werking, dosering, en bijwerkingen

Een overdosis Concerta, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van ADHD, kan ernstige complicaties veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn

Lees verder
PCP
De wereld van PCP: Ontdek de impact van Angel Dust

Afkicken van Angeldust drugs vereist gespecialiseerde zorg en een omgeving vrij van dagelijkse triggers.

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes