ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

8 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

3-MMC, beter bekend als Metaphedrone of 3-Methylmethcathinone is een geestverruimend middel uit de cathinone-familie. Deze drugs werkt door dopamine en serotonine vrij te laten in de hersenen. Er is nog niet veel over deze drugs bekend omdat het gaat om een zogenaamde ‘’designerdrug’’. In dit artikel over 3-MMC zullen we diverse dingen bespreken. Zo gaan we uitleggen wat 3-MMC is, hoe 3-MMC precies werkt, wat de effecten van 3-MMC zijn en of 3-MMC verslavend is. Ook gaan we het hebben over de bijwerkingen van 3-MMC en hoe de 3-MMC kater of ‘’hangover’’ voelt.

Laten we allereerst maar eens bij het begin beginnen. Misschien heb je namelijk al wel eens van deze nieuwe, hippe designerdrugs gehoord, maar weet je nog niet precies wat het eigenlijk precies is. Doordat we eigenlijk te weinig informatie beschikbaar hebben over deze drugs, is alle speculatie omtrent dit product voornamelijk gebaseerd op de vergelijkingen met andere soortgelijke drugs en farmaceutische middelen. Denk bijvoorbeeld aan amfetamine en 2-FMA. Wat we wel al weten, is dat het dopamine en norepinephrine vrijlaat in het lichaam en in de hersenen. Normaal gesproken scheiden je hersenen deze twee stoffen namelijk van elkaar. Hierdoor kan je je door het gebruik van deze drugs veel gelukkiger of euphorischer voelen dan normaal.

Deze drugs is overigens pas op de markt gekomen sinds haar voorganger, 4MMC, verboden werd. 3-MMC lijkt qua samenstelling het meest op 4MMC. Dit is iets wat overigens vaak voor komt als het gaat om designerdrugs. Deze proberen namelijk vaak de effecten van al bestaande drugs te kopiëren. Denk hierbij aan Cocaïne, MDMA, LSD en dergelijke. Op straat en bij dealers heeft deze drugs vaak de bijnaam miauw miauw, poes, 3M of metapedrone.  

Okee, laten we het nu eens wat dieper ingaan op zowel de technische als medische aspecten van deze drugs en uitleggen hoe 3-MMC precies werkt in het lichaam. Hoewel laboranten en gebruikers veel onderzoek hebben gedaan naar deze nieuwe designerdrugs, weten we er maar zeer weinig over. Aangezien er aardig wat risico’s geassocieerd worden met deze drugs, raden wij het dan ook niet aan om deze drugs recreationeel te gebruiken. Wel weten we inmiddels dat 3-MMC natuurlijk erg veel lijkt op 4MMC qua effect.

3-MMC is echter wel veel nieuwer en wordt door het lichaam dan ook binnen enkele minuten al opgenomen. Gelukkig weten we al wel dat het qua gevoel lijkt op XTC, MDMA en Cocaïne, eigenlijk een soort mix van alle drie tegelijkertijd. Zo gaan gebruikers zich alerter voelen en minder moe. Ook hebben zij veel meer zin in contact met andere mensen. Niet alleen om mee te praten, lachen of dansen, maar ook om seks mee te hebben. Daarnaast voelen gebruikers van 3-MMC zich veel zelfverzekerder. De drugs wordt over het algemeen oraal ingenomen en niet gesnoven of gespoten. De meeste gebruikers voelen de effecten binnen enkele minuten tot binnen een uur. 

Hoewel verschillende gebruikers natuurlijk anders reageren op de drugs en minder of meer verslavingsgevoelig zijn en doordat we nog niet al te veel weten over deze relatief nieuwe designerdrugs, kunnen we dit niet met zekerheid vaststellen. Wel zijn er gevallen bekend waar gebruikers tamelijk afhankelijk werden van de drugs, in sommige zaken zelfs met de dood als gevolg. Drugs blijft immers altijd drugs en die zijn dan ook in bijna alle gevallen verslavend. Echter kunnen we in het geval van 3-MMC nog geen 100% duidelijke uitspraken doen. 

Wat begonnen is als een nietszeggende drugs, is inmiddels in populariteit gegroeid en er is in Nederland inmiddels sprake van een 3-MMC of ‘’Poes’’ rage. Steeds vaker komen er klachten binnen bij zowel de politie als bij afkick-centra omtrent deze designerdrugs. Zo zijn er veel gebruikers die in een vicieuze cirkel blijven hangen en zich zeer oncomfortabel voelen zonder de drugs te gebruiken of in huis te hebben. Er worden dan ook soms misdrijven gepleegd door gebruikers omdat zij hoe dan ook aan de drugs willen komen. In de meeste gevallen kan je een gebruiker van 3-MMC herkennen aan de volgende symptomen:

Schichtigheid of paranoia. De meeste gebruikers zijn zonder de drugs zeer paranoïde of schichtig. Zij wantrouwen alles en iedereen om hun heen en hebben continu het idee ‘’achter na gezeten te worden.’’

Liegen over gebruik. De drugsverslaafde persoon liegt over zijn of haar gebruik of over de dosering er van. Zo komt het vaak voor dat gebruikers zeggen dat zij het ‘’af en toe op een feestje’’ gebruiken, maar blijkt dat zij het stiekem ook thuis gebruiken en veel vaker dan aan anderen verteld wordt.

Stelen. Sommige gebruikers gaan zo ver dat zij geld of goederen stelen van hun familie, vrienden, kennissen of compleet vreemden om toch aan de drugs te kunnen komen.

Met name in Twente en De Achterhoek blijkt het gebruik van 3-MMC of ‘’Poes’’ een populaire hype. Het kan dan ook dat deze nieuwe designerdrugs vanuit Duitsland is over komen waaien. Wim Wassink, fractievoorzitter van het CDA in Winterswijk, pleit dan ook voor een verbod. Deze politicus vindt het levensgevaarlijk dat deze drugs gewoon legaal te koop is en er levendig in wordt gehandeld in zijn regio.

Natuurlijk ondervinden 3-MMCgebruikers verschillende 3-MMCbijwerkingen. Wat bijna alle gebruikers zeggen is dat er de volgende paar dagen sprake is van een enorme kater. Dit wordt ook wel de 3-MMCkater genoemd of ‘’hangover.’’ Tijdens het gebruik van 3-MMC ervaren de meeste mensen de volgende dingen, waarschijnlijk omdat bepaalde, vitale stoffen in het brein of afwezig zijn of juist te veel aanwezig:

Angstigheid. Het gevoel achterna gezeten te worden (achtervolgingswaanzin).

Moeizaamheid. Een paar uur later na het nemen van de drugs is men erg moe doordat men meer energie heeft verbruikt dan normaal.

Depressie. Gebruikers willen al snel weer gebruiken doordat zij normaliter niet het dopamine-gehalte hebben wat deze drugs hun wel geeft.

Lak aan motivatie. Geen zin meer om ook maar iets te doen. Dit kan mede komen doordat men geen energie meer heeft of doordat er sprake is van een dopamine-tekort.

Irritatie. Men heeft tijdelijk geen zin meer in contact met anderen omdat tijdens gebruik van de drugs veel leuker of positiever verloopt. Ook voelt men zich zonder de drugs niet zo zelfverzekerd als wanneer zij onder invloed zijn.

Slapeloosheid. Gebruikers kunnen met geen mogelijkheid in slaap vallen. Dit wordt onder gebruikers ook wel ‘’plafonddienst’’ genoemd omdat zij maar naar het plafond blijven staren. 

Dit waren helaas nog maar enkel de psychologische bijwerkingen van 3-MMC. Fysiek zijn er namelijk ook een aantal zeer vaak voorkomende bijwerkingen. Denk bijvoorbeeld aan:

Kortademigheid. Gebruikers van 3-MMC ervaren vaak een druk op de longen waardoor zij minder goed kunnen ademen.

Tandenknarsen. De meeste gebruikers van 3-MMC kunnen halverwege het gebruik van de drugs knarsen met hun tanden. Dit wordt in de volksmond ook wel ‘’kaakschaatsen’’ genoemd.

Spierkrampen. Sommige gebruikers hebben tijdens of na het gebruik van 3-MMC last van spierkrampen. Dit komt het vaakst voor in de benen en armen. Dit zou goed kunnen doordat men uitbundiger heeft gedanst dan dat men daadwerkelijk kon en hierdoor veel meer energie verbruikt dan normaal.

Abnormale hartslag. Vanuit de ervaring van sommige gebruikers weten we dat zij het gevoel hadden hartkloppingen te hebben. Iets wat overigens wel vaker voorkomt bij het gebruiken van drugs of nuttigen van te veel alcohol.

Duizeligheid. Men kan zich heel duizelig voelen het moment dat de drugs begint te werken. Dit komt omdat de hersenen letterlijk in de war zijn tijdens het gebruik van deze designerdrugs.

Dehydratie. Veelvoorkomend bij allerlei soorten drugs, en met name bij XTC en MDMA is natuurlijk dehydratie. Men heeft continu drang water te drinken voelt dat hij of zij enorm veel dorst heeft. Ook hebben gebruikers vaak een droge mond of keel.

Hartaanval. In het ergste geval kan 3-MMC dodelijke gevolgen hebben. Een hartstilstand kan voorkomen.  

Wat we tot nu toe enkel weten is dat de bijwerkingen van het mengen van 3-MMC en alcohol hetzelfde zijn als hierboven beschreven. Echter zijn de bijwerkingen uiteraard wel veel heviger. Met name natuurlijk dehydratie, kortademigheid, duizeligheid en helaas ook de kans op een hartaanval. Wat overigens onder gebruikers bekend is als ontzettend gevaarlijk, is als men moet overgeven tijdens ‘’de trip.’’ Als de drugs halverwege de trip worden uitgekotst kan dit levensgevaarlijk zijn. 

Over het algemeen vinden we op internet de volgende doseringen die als ‘’normaal’’ moeten worden aangeduid. De nauwkeurigheid hiervan weten we uiteraard op dit moment nog niet. Omdat de designerdrugs nog zo nieuw is weten we ook de precieze gevolgen van een overdosis niet, afgezien van dat zij natuurlijk leiden tot de bijwerkingen en klachten eerder in dit artikel beschreven.

De volgende doseringen zijn bekend bij laboratoria en onder ervaren gebruikers:

In het geval van orale inname (slikken):

  • Lichte dosis: 25 tot 75 milligram
  • Normale dosis: 75 tot 120 milligram
  • Overdosis: alles meer dan 120 milligram

In het geval van nasale inname (snuiven)

  • Lichte dosis: 15 tot 25 milligram
  • Normale dosis: 25 tot 75 milligram
  • Overdosis: alles meer dan 75 milligram

Gevaren van een overdosis van 3-MMC

De gevaren van een overdosis van 3-MMC nemen uiteraard toe wanneer een persoon aan deze drugs verslaafd is. Net als bij alle andere soorten drugs, wordt het tolerantieniveau steeds hoger. Dit wil zeggen dat de gebruiker in kwestie steeds meer van de drugs nodig heeft om nog hetzelfde gevoel te krijgen als de eerste keer dat hij of zij de drugs gebruikt heeft. Naast allerlei nare psychologische bijwerkingen en fysieke tekortkomingen wordt de kans op een dodelijke afloop steeds hoger.

FAQs

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Verslaving

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Verslaving

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Verslaving BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Verslaving Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Verslaving
Ketamine’s bijwerkingen
De gevolgen van Ketamine: Aangename effecten of verslavend?

Afkickverschijnselen van recreatief ketaminegebruik kunnen een uitdagende en ongemakkelijke ervaring zijn

Lees verder
Risperidon bijwerkingen
Risperidon bijwerkingen op korte en lange termijn

Deze risperdal bijwerkingen variëren van mild tot ernstig en de risperidon ervaringen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Lees verder
Concerta bijwerkingen
Gebruik van Concerta: alles over de werking, dosering, en bijwerkingen

Een overdosis Concerta, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van ADHD, kan ernstige complicaties veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn

Lees verder
PCP
De wereld van PCP: Ontdek de impact van Angel Dust

Afkicken van Angeldust drugs vereist gespecialiseerde zorg en een omgeving vrij van dagelijkse triggers.

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes