ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

8 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Het middel Quetiapine wordt gebruikt bij psychoses, depressies, onrust, manie en dwangstoornis. Het medicijn wordt niet alleen gebruikt ter behandeling van psychische klachten maar wordt soms ook recreatief gebruikt of misbruikt, er wordt dan meer genomen dan de voorgeschreven hoeveelheid. De werking van het Quetiapine verandert wanneer het gebruikt wordt zonder psychische klachten. Bij gebruik zonder voorschrift gebruik je het als stimulerend middel, als drugs. Quetiapine onderdrukt de gevoelens en kan je energie geven. Bij inname zonder klachten kan het zorgen voor een sterk euforisch effect.

Het middel kan alleen op voorschrift verkregen worden. Quetiapine is ook wel bekend onder de merknaam Seroquel.  Quetiapine wordt ook ingezet om verslaafden te helpen met afkicken, omdat het gevoelens afvlakt is het goed in te zetten om de intensiteit van afkicken minder te ervaren. In dit artikel delen we informatie over werking van Quetiapine, Wanneer Quetiapine gebruikt wordt, de gevaren van gebruik, hoe verslavend Quetiapine of Seroquel is en wat er gebeurt tijdens gebruik in combinatie met andere producten.

Quetiapine is een atypische antipsychotica. Het is een nieuwere soort antipsychotica wat gebruikt wordt om psychoses, schizofrenie, depressies, onrustig gevoel, manie en dwangstoornissen te onderdrukken. In mindere mate wordt het medicijn gebruikt als slaapmiddel. Je hebt dan maar een hele kleine hoeveelheid nodig. Quetiapine onderdrukt negatieve gevoelens. Het medicijn kan je suf maken en gevoelens afvlakken waardoor je minder voelt. Op deze manier onderdrukt het de depressieve gevoelens die een patiënt kan hebben.

Wanneer je té vrolijk bent of wisselende emoties hebt, als je bijvoorbeeld manie hebt of onrustig bent dan kan Quetiapine helpen om juist rustiger te maken en beter in slaap te komen. De dokter kan het hiervoor voorschrijven. Het werkt dan weer hetzelfde als bij psychoses. Het geeft een rustig gevoel en vlakt emoties af.  

Simpelweg wat Quetiapine of Seroquel doet is het verminderen van het effect van stoffen in de hersenen. Voornamelijk dopamine en serotonine worden verminderd. De klachten zullen dan afnemen. Overal zullen gebruikers ervaren dat ze heel rustig en suf worden. Dit is ook een van de bijwerkingen; Slaperigheid. Toch kan het ook gebruikt worden als een pepmiddel wanneer het niet voor bepaalde klachten wordt ingenomen.  

Zoals eerder vermeld is Quetiapine en Seroquel hetzelfde product. Het werkende middel in beide producten is Quetiapine echter is Seroquel een merknaam waaronder het middel verkocht wordt.

Quetiapine is niet zonder recept verkrijgbaar en moet in de voorgeschreven dosis worden gebruikt om de psychische klachten te verminderen. Gebruik je het zonder voorschrift dan kan de werking van het medicijn heel anders zijn en is de kans op een verslaving aanwezig.

De bijwerkingen van Quetiapine kunnen per persoon nogal verschillen. Het is afhankelijk van de hoeveelheid mg er van dit medicijn ingenomen wordt en waarvoor het medicijn gebruikt wordt. Gebruik je het medicijn als slaapmiddel dan zal je er minder van hoeven innemen dan wanneer je het medicijn gebruikt tegen psychoses.

Wat zijn de bijwerkingen van Dormicum?

Bijwerkingen die vaak voorkomen:

 • Gewichtstoename; zoals veel medicijnen verandert dit medicijn de stofwisseling en de eetlust neemt toe.
 • Slaperigheid, sufheid, vermoeidheid. Eigenlijk wordt de reactietijd vermindert en je voelt je duf. Er kunnen concentratieproblemen ontstaan daarnaast kan het coördinatievermogen verminderen.
 • Duizeligheid of zwart voor de ogen; dit komt vooral voor bij het opstaan vanuit een stoel of bed.
 • Maag- en darmklachten
 • Veranderingen in gedachte en in gedrag.

Bijwerkingen die soms voorkomen:

 • Droge ogen; de ogen maken minder vocht aan en de ogen voelen droog aan en hierdoor kun je wazig gaan zien.
 • Droge mond; keelpijn, neusklachten en klachten met slikken kunnen voorkomen.
 • Teveel cholesterol; Het lichaam houdt meer vetten vast.
 • Ongewone spierbewegingen en samentrekken van de spieren.

Bijwerkingen die zelden voorkomen:

 • Trombose; bloedstolsels in het bloed
 • Hartritmestoornis; verandering van de hartslag en duizeligheid
 • Huiduitslag, galbulten en jeuk

Dit zijn de bijwerkingen die voorkomen wanneer Quetiapine gebruikt wordt volgens voorschrift. Gebruik je meer dan de voorgeschreven hoeveelheid of helemaal zonder voorschrift dan is het mogelijk dat er andere bijwerkingen voorkomen. Deze bijwerkingen kunnen heftiger zijn.

Quetiapine heeft een ontspannende werking en hierdoor is het mogelijk dat bij verkeerd gebruik je geen controle meer hebt over je spieren. Het is zwaarder om je spieren in beweging te krijgen. Aan de andere kant is rusteloosheid van de spieren ook een mogelijkheid.

Quetiapine is geen licht medicijn en bij te veel gebruik kan het inderdaad gevaarlijk zijn. Een kleine hoeveelheid meer dan de voorgeschreven hoeveelheid kan met dit medicijn al dodelijk zijn. Quetiapine maakt suf en slaperig maar kan ook effect hebben op het hart of op de hartspier. Bij verkeerd gebruik kan het dus gevaarlijk zijn om te gebruiken omdat je naast milde hartklachten ook ernstige hartklachten kunt krijgen.

Een overdosis van Quetiapine kan dodelijk zijn en daarom is het verstandig om altijd aan de voorgeschreven hoeveelheid te houden. Bij ernstige bijwerkingen is het verstandig om contact op te nemen met een arts.

Wanneer je Quetiapine of Seroquel gebruikt volgens de voorgeschreven dosis dan is het gevaar voor een verslaving heel klein. De behandelend arts zal er controle op houden dat het medicijn niet te lang of in een te hoge dosis gebruikt wordt. Echter wanneer je Quetiapine gebruikt zonder voorschrift of met een dosering hoger dan voorgeschreven dan kan het zeker zijn dat de gebruiker er psychisch en lichamelijk afhankelijk van wordt.

Merk je dat je gedachtes vaker naar gebruik van Quetiapine gaan, dat je eenvoudig wat meer neemt dan voorgeschreven of dat de behandeling al afgelopen is en je toch doorgaat met gebruiken? In dit geval kan het zijn dat je een verslaving hebt of aan het opbouwen bent. In dit geval adviseren we om verslavingshulp te zoeken. Zoek contact met iemand op, dit kan een bekende zijn maar ook een professionele instelling. Zij kunnen je helpen met het (geleidelijk) stoppen met het gebruik en voorkomen dat stoppen straks zelfstandig onmogelijk wordt.

Seroquel of Quetiapine kan zeker bij langdurig gebruik verslavend zijn. We maken onderscheid in geestelijke en lichamelijke bijwerkingen. De bijwerkingen kunnen per persoon nogal verschillen. Seroquel kan gebruikt worden op verschillende manieren. Wanneer het als een drugs gebruikt wordt kan de gebruiker het snuiven of zelfs injecteren. Op deze manier is het onduidelijk hoeveel er precies gebruikt wordt en dit kan gemakkelijker tot een overdosis leiden.

Lichamelijke symptomen                                       

 • Verhoogde eetlust
 • Gewichtstoename
 • Misselijkheid en overgeven
 • Hoge Hartslag
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Slaperigheid
 • Pijn in het lichaam en spierpijn
 • Stoppen van menstruatie

Geestelijke Symptomen

 • Stemmingswisselingen
 • Prikkelbaar zijn
 • Vaag of onduidelijk denken
 • Moeite met spreken
 • Angststoornissen
 • Heftige dromen en nachtmerries

Naast de symptomen van het gebruik zijn er ook symptomen van het hebben van een verslaving.

Gebruikers hebben meer nodig om dezelfde effecten te ervaren. Gedragsveranderingen kunnen optreden om zo een grote voorraad ter beschikking te krijgen. Dit zijn enkele symptomen die kunnen duiden op het hebben/ontwikkelen van een verslaving.

 • Drang naar meer medicijnen en hiervan afhankelijk worden.
 • Medicijnen stelen of op de zwarte markt kopen.
 • Continu nadenken over het gebruik en naar de volgende dosis toeleven.
 • Sociale gelegenheden worden afgezegd om te kunnen gebruiken.  

De gevaren van een Seroquel verslaving zijn niet mild. Naast dat je langdurige lichamelijke schade kan oplopen van de verslaving kan het ook dodelijk zijn. Wanneer er al iets teveel ingenomen wordt kan de dosis dodelijk zijn en dit verschilt per persoon. Ook is het gevaarlijk om deel te nemen aan het verkeer. Met een lichte dosis wordt al afgeraden om te rijden en wanneer je een verslaving hebt kan dit gevaar in het verkeer alleen maar toenemen.

Dit is zeker mogelijk. Een kleine hoeveelheid kan al dodelijk zijn. Het aantal mg waarmee een overdosis plaats kan vinden verschilt per persoon. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. We raden daarom aan om niet zelf de dosering aan te passen of bij te sturen.

Bijwerkingen van overdosis Quetiapine

Er zijn verschillende symptomen waarmee je een overdosis van Quetiapine kan herkennen.

Bij een van onderstaande symptomen adviseren we om direct contact met een arts op te nemen.

 • Extreme slaperigheid
 • Verlies van bewustzijn
 • Flauwvallen
 • Lage bloeddruk
 • Versnelde hartslag

Het is onverstandig om Quetiapine en Alcohol samen te gebruiken. Quetiapine maakt de spieren rustiger en zeker bij mensen die het innemen zonder voorschrift kan het lichaam anders reageren. Het kan zijn dat bepaalde spierwerkingen minder worden. Van Quetiapine kan je suf worden en dit is ook van alcohol. Alcohol versterkt het slaperige effect. Deze twee middelen samen kan alleen maar zorgen voor een versterkte reactie die niet goed is. Het kan zorgen voor vermindering van bewustzijn.

Het kan zijn dat je in eerste instantie er niks van merkt omdat je al gewend bent aan het suf worden door het medicijn maar later wanneer je het bewustzijn verliest en je hartkloppingen krijgt merk je dat het niet goed is.

Gevaren bij het mengen van Seroquel en alcohol

Zoals eerder vermeld is het gevaar van de combinatie Seroquel en alcohol dat je suffer wordt. Je reactievermogen en reactiesnelheid worden aangepast en je bent niet meer in staat om normaal te reageren. Omdat Seroquel een versuffende werking heeft en op spieren en dus ook de hartspier werkt is het gevaarlijk om te gebruiken in combinatie met alcohol.

De combinatie is giftig voor het lichaam en kan nare gevolgen hebben.

Afhankelijk van de dosis van de gebruiker is het verstandig om af te bouwen. Afbouwen gaat vaak in kleine stapjes en verschilt per persoon. Het komt voor dat het afbouwen in kleine stapjes van 12,5 mg gebeurt, dit is een half tablet.

Wanneer je te snel stopt kan dit bijwerkingen en afkickverschijnselen veroorzaken waardoor je het gevoel hebt weer meer te willen nemen. Dit komt zelfs voor als je geen verslaving hebt en het medicijn volgens de voorgeschreven hoeveelheid gebruikt. Afkickverschijnselen kunnen zijn: overgeven, diarree, zweten, angstaanvallen, duizeligheid en prikkelbaar zijn.

Overleg met je behandelend arts wat de beste manier is om af te bouwen.

FAQs

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Verslaving

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Verslaving

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Verslaving BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Verslaving Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Verslaving
Ketamine’s bijwerkingen
De gevolgen van Ketamine: Aangename effecten of verslavend?

Afkickverschijnselen van recreatief ketaminegebruik kunnen een uitdagende en ongemakkelijke ervaring zijn

Lees verder
Risperidon bijwerkingen
Risperidon bijwerkingen op korte en lange termijn

Deze risperdal bijwerkingen variëren van mild tot ernstig en de risperidon ervaringen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Lees verder
Concerta bijwerkingen
Gebruik van Concerta: alles over de werking, dosering, en bijwerkingen

Een overdosis Concerta, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van ADHD, kan ernstige complicaties veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn

Lees verder
PCP
De wereld van PCP: Ontdek de impact van Angel Dust

Afkicken van Angeldust drugs vereist gespecialiseerde zorg en een omgeving vrij van dagelijkse triggers.

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes