ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: ZÜRICH, MALLORCA, LONDEN, NEW YORK

8 Minuten

Bewerkt en klinisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Pregabaline, ook wel bekend onder de merknaam Lyrica, is een medicijn dat wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, waaronder epilepsie, neuropathische pijn en angststoornissen. Het is een medicijn dat in de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen vanwege zijn effectiviteit, maar het roept ook vragen op over de bijwerkingen en het potentieel voor verslaving. 

In dit artikel bespreken we wat pregabaline precies is, hoe het werkt, de mogelijke bijwerkingen op korte en lange termijn, en of het verslavend is. Ook lees je informatie over hoe pregabaline in combinatie met andere medicijnen kan worden gebruikt.

Pregabaline is de generieke naam voor het medicijn dat beter bekend staat onder de merknaam Lyrica. Het is een medicijn dat behoort tot de klasse van geneesmiddelen die bekend staan als anti-epileptica, hoewel het ook wordt gebruikt voor andere medische aandoeningen. Het werd oorspronkelijk ontwikkeld door Pfizer en kreeg goedkeuring van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in 2004 voor de behandeling van epilepsie. Later werd het ook goedgekeurd voor de behandeling van neuropathische pijn en angststoornissen.

Wat is Lyrica?

Lyrica is de merknaam waaronder pregabaline wordt verkocht. Het wordt op de markt gebracht door Pfizer en is een van de meest herkenbare namen als het gaat om dit medicijn. Lyrica is verkrijgbaar in verschillende doseringen en wordt voornamelijk voorgeschreven voor de behandeling van aandoeningen als epilepsie, neuropathische pijn en angstgevoelens.

Pregabaline werkt op een specifieke manier in het centrale zenuwstelsel om zijn therapeutische effecten te bereiken. Het exacte werkingsmechanisme van pregabaline is nog niet volledig begrepen, maar het wordt verondersteld te werken door de activiteit van bepaalde neurotransmitters in de hersenen te moduleren. Deze neurotransmitters zijn betrokken bij de overdracht van zenuwsignalen en spelen een rol bij pijnwaarneming en de regulatie van stemmingsstoornissen.

Het belangrijkste doel van pregabaline is om overmatige neuronale activiteit te verminderen, wat kan helpen bij het voorkomen van epileptische aanvallen en het verminderen van neuropathische pijn. Voor de behandeling van angststoornissen wordt pregabaline verondersteld de angstgevoelens te verminderen door de werking van neurotransmitters te beïnvloeden.

Hoeveel Pregabaline mag je per dag?

De dosering van pregabaline kan variëren afhankelijk van de medische aandoening waarvoor het wordt voorgeschreven en de individuele behoeften van de patiënt. Het is van vitaal belang om de aanwijzingen van de arts nauwgezet op te volgen en de voorgeschreven dosis niet te overschrijden.

Epilepsie

Voor de behandeling van epilepsie wordt pregabaline meestal in verdeelde doses ingenomen. De aanvangsdosering kan variëren, maar de typische onderhoudsdosis ligt tussen de 150 mg en 600 mg per dag, verdeeld over twee of drie doses.

Neuropathische pijn

Bij de behandeling van neuropathische pijn kan de aanvangsdosering lager zijn, vaak beginnend bij 75 mg per dag, en kan deze geleidelijk worden verhoogd tot een onderhoudsdosis van 150 mg tot 600 mg per dag.

Angststoornissen

Voor angststoornissen wordt pregabaline meestal voorgeschreven in doseringen van 150 mg tot 300 mg per dag, verdeeld over twee of drie doses.

Hoewel pregabaline effectief kan zijn bij de behandeling van verschillende aandoeningen, kan het ook bijwerkingen hebben, vooral op korte termijn. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze mogelijke bijwerkingen voordat u het medicijn gebruikt.

Pregabaline gewichtstoename

Een van de pregabaline 75 mg bijwerkingen die veel aandacht heeft gekregen, is gewichtstoename. Veel patiënten hebben gemeld dat ze aankwamen tijdens het gebruik van pregabaline. Het mechanisme achter deze gewichtstoename is niet volledig begrepen, maar het kan te maken hebben met veranderingen in de eetlust en het metabolisme die worden veroorzaakt door het medicijn.

Gewichtstoename kan een zorg zijn, vooral voor mensen die al te zwaar zijn of die proberen af te vallen. Het is belangrijk om eventuele gewichtsveranderingen tijdens het gebruik van pregabaline met uw arts te bespreken, zodat zij u kunnen adviseren over mogelijke strategieën om gewichtstoename te beheersen.

Andere bijwerkingen

Andere mogelijke bijwerkingen op korte termijn van pregabaline kunnen zijn:

  • Duizeligheid: Dit is een van de meest voorkomende bijwerkingen van pregabaline. Sommige mensen kunnen zich duizelig of licht in het hoofd voelen, vooral bij het opstaan.
  • Slaperigheid: Pregabaline kan slaperigheid veroorzaken, wat van invloed kan zijn op de alertheid en het vermogen om voertuigen te besturen of machines te bedienen.
  • Droge mond: Een droge mond is een veelvoorkomende bijwerking van pregabaline.
  • Wazig zicht: Sommige mensen ervaren wazig zicht of andere veranderingen in het gezichtsvermogen tijdens het gebruik van pregabaline.
  • Misselijkheid en braken: Dit zijn mogelijke bijwerkingen van pregabaline, hoewel ze meestal mild zijn en afnemen na verloop van tijd.
  • Veranderingen in denken en stemming: Sommige patiënten melden veranderingen in denken en stemming bij het gebruik van pregabaline, waaronder verwardheid, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.
  • Trekkingen en spierkrampen: In zeldzame gevallen kunnen pregabaline-gebruikers last krijgen van spierkrampen of trekkingen.

Het is essentieel om eventuele bijwerkingen onmiddellijk aan uw arts te melden, vooral als ze ernstig zijn of aanhouden.

Naast de mogelijke bijwerkingen op korte termijn zijn er ook enkele lyrica bijwerkingen op lange termijn. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze bijwerkingen, zelfs als u het medicijn al langere tijd gebruikt.

Enkele van de mogelijke bijwerkingen op lange termijn van pregabaline zijn onder andere:

Afhankelijkheid en tolerantie

Een van de meest controversiële aspecten van pregabaline is het potentieel voor afhankelijkheid en tolerantie. Sommige gebruikers hebben gemeld dat ze afhankelijk zijn geworden van pregabaline en moeite hebben gehad om te stoppen met het medicijn. Het kan ook voorkomen dat na verloop van tijd hogere doses nodig zijn om hetzelfde therapeutische effect te bereiken, wat duidt op tolerantie.

Het is cruciaal om pregabaline alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en niet te proberen de dosis te verhogen zonder hun begeleiding. Als u zich zorgen maakt over afhankelijkheid of tolerantie, bespreek dit dan met uw arts.

Geheugenproblemen

Sommige gebruikers van pregabaline hebben gemeld dat ze geheugenproblemen ervaren, zoals moeite met concentreren en herinneren van informatie. Dit kan een verontrustende bijwerking zijn, vooral voor mensen die mentale scherpte en concentratie nodig hebben in hun dagelijks leven.

Stemmingsschommelingen

Het is gemeld dat pregabaline stemmingsveranderingen kan veroorzaken, waaronder depressie en suïcidale gedachten. Het is belangrijk om eventuele veranderingen in uw stemming onmiddellijk aan uw arts te melden, zodat zij de juiste stappen kunnen ondernemen om uw welzijn te waarborgen.

Of pregabaline verslavend is, is een veelgestelde vraag. Zoals eerder vermeld, is er bezorgdheid geuit over het potentieel voor afhankelijkheid en tolerantie bij het gebruik van pregabaline. Sommige gebruikers hebben gemeld dat ze cravings hebben ervaren en moeite hebben gehad om te stoppen met het medicijn.

Het is belangrijk op te merken dat pregabaline geclassificeerd is als een Schedule V-medicijn in de Verenigde Staten, wat betekent dat het een laag potentieel voor misbruik heeft in vergelijking met andere drugs in hogere planningen. Dit suggereert dat pregabaline over het algemeen als minder verslavend wordt beschouwd dan sommige andere geneesmiddelen.

Dat gezegd hebbende, kan het nog steeds verslavend zijn voor sommige mensen, vooral degenen die een voorgeschiedenis hebben van drugsmisbruik of verslaving. Het is van vitaal belang om pregabaline alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en eventuele zorgen over verslaving met hen te bespreken.

Pregabaline kan in sommige gevallen worden gecombineerd met andere medicijnen om de effectiviteit van de behandeling te verbeteren. Hier bespreken we specifiek de combinatie van pregabaline met paracetamol.

Pregabaline en Paracetamol

Pregabaline en paracetamol zijn beide geneesmiddelen die worden gebruikt voor pijnbestrijding, maar ze werken op verschillende manieren en hebben verschillende indicaties. Paracetamol is een veelgebruikt pijnstillend middel dat vaak wordt gebruikt om milde tot matige pijn te verlichten, terwijl pregabaline vaak wordt voorgeschreven voor neuropathische pijn.

In sommige gevallen kan een arts ervoor kiezen om pregabaline en paracetamol samen voor te schrijven als onderdeel van een uitgebreid behandelplan voor pijnbestrijding. Het combineren van deze medicijnen kan soms effectiever zijn dan het gebruik van slechts één medicijn, omdat ze op verschillende manieren op pijnreceptoren inwerken.

Het is echter van belang om deze medicijnen alleen te combineren onder toezicht en begeleiding van een arts. Zelfmedicatie kan leiden tot ongewenste bijwerkingen en complicaties.

Pregabaline en alcohol

Het combineren van pregabaline met alcohol wordt over het algemeen afgeraden. Beide stoffen kunnen het centrale zenuwstelsel onderdrukken, wat kan leiden tot overmatige sedatie, duizeligheid, slaperigheid en coördinatieproblemen. Het gebruik van alcohol kan ook de bijwerkingen van pregabaline versterken.

Bovendien kan het combineren van pregabaline en alcohol het risico op onbedoelde overdosering verhogen, vooral als u hogere doses pregabaline gebruikt dan voorgeschreven. Het is cruciaal om met uw arts te praten over uw alcoholgebruik en eventuele risico’s bij het combineren van pregabaline met alcohol.

Pregabaline, ook wel bekend als Lyrica, is een medicijn dat effectief kan zijn bij de behandeling van epilepsie, neuropathische pijn en angststoornissen. Het werkt door de activiteit van neurotransmitters in de hersenen te moduleren en kan soms bijwerkingen veroorzaken, zowel op korte als op lange termijn.

Gebruik pregabaline alleen zoals voorgeschreven door een arts en bespreek de bijwerkingen die je ervaart. Er zijn in het verleden zorgen geuit over het potentieel voor afhankelijkheid en tolerantie bij het gebruik van pregabaline. Het is dus belangrijk om verstandig om te gaan met deze medicatie.

Voor degenen die op zoek zijn naar behandeling in het buitenland, is de Balance kliniek een optie om te overwegen. Deze kliniek biedt gespecialiseerde behandelingen en begeleiding voor verschillende medische aandoeningen. Neem contact op met de Balance kliniek voor meer informatie over onze diensten en hoe we jou kunnen helpen tijdens jouw herstel.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Verslaving

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Verslaving

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Verslaving BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Verslaving Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Verslaving
Concerta bijwerkingen
Gebruik van Concerta: alles over de werking, dosering, en bijwerkingen

Een overdosis Concerta, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van ADHD, kan ernstige complicaties veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn

Lees verder
PCP
De wereld van PCP: Ontdek de impact van Angel Dust

Afkicken van Angeldust drugs vereist gespecialiseerde zorg en een omgeving vrij van dagelijkse triggers.

Lees verder
Flakka bijwerkingen
Flakka: de nieuwe drug die voor ophef zorgt

Ja, flakka heeft het potentieel om verslavend te zijn. De stimulerende effecten en intense euforie die het teweegbrengt, kunnen leiden tot herhaaldelijk gebruik in een streven naar het behouden van deze sensaties

Lees verder
Ayahuasca
Ayahuasca: wat doet deze drug met je?

Ayahuasca drugs werken op een complexe manier, waarbij zowel fysiologische als psychologische processen een rol spelen

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes