ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

6 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Stress hebben is niet fijn. Iedereen heeft wel eens last van stress en bevindt zich af en toe in een stressvolle situatie. De term stress is voor veel mensen dan ook niet alarmerend. Toch zou dit wel het geval moeten zijn. Stress symptomen zijn namelijk de manieren waarop jouw lichaam jou waarschuwt voor potentiële schade.

Wanneer deze klachten niet worden behandeld kan het effect van stress groot zijn. Zo kan er chronische stress ontstaan. Dit houdt in dat stress gevoelens continu aanwezig zijn en dat deze een langere tijd aanwezig blijven.

Chronische stress is een vorm van stress die bij veel mensen onbehandeld blijft. Een behandeling kan echter schade als gevolg van chronische stress voorkomen.

Er wordt van chronische stress gesproken wanneer stress symptomen een langere tijd aanhouden. Hoewel de alarmfase van het lichaam, ook wel stress genoemd, normaalgesproken een korte tijd duurt, is de alarmfase bij chronische stress voortdurend. Het lichaam heeft niet meer de kans zich te herstellen na een stressvolle periode. Dit kan verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg hebben.

Wat is een afkickkliniek?

Tijdens aanhoudende stress wordt het lichaam continu geprikkeld door verschillende alarmsignalen. Je lichaam maakt meer cortisol en adrenaline aan om met de alarmerende situatie om te kunnen gaan. Ook helpt adrenaline vermoeidheid, wat vaak voorkomt bij mensen met stress, tegen te gaan.

Wanneer iemand last heeft van chronische stress, gaat het vaak om reguliere stress symptomen die in ernst zijn toegenomen. Deze symptomen nemen na een stressvolle periode ook niet meer af.

Iedereen heeft wel eens klachten ervaren die bij stress opkomen. Vaak zijn deze klachten maar van korte duur. Bij chronische stress kunnen de klachten weken, of zelfs maanden aanhouden:

  • Verstoorde nachtrust. U komt minder makkelijk in slaap en wordt ‘s nachts vaak wakker. De vermoeidheid die dan na enkele dagen al komt opzetten leidt op zijn beurt weer tot meer stress.
  • Terugtrekken. U gaat activiteiten en sociale bijeenkomsten uit de weg. U heeft weinig energie om aan afspraken of dagjes uit deel te nemen.
  • U bent gespannen en prikkelbaar. De kleinste dingen zijn u al te veel. U bent snel geïrriteerd of toont vaak een hevige emotionele reactie.
  • Uw eetpatroon is veranderd. Zo kan het zijn dat u veel ongezonde dingen gaat eten omdat u de ‘zin’ niet hebt om zelf te koken. Ook kan het zijn dat u juist onvoldoende eet. Vaak komt dit door werk of tijdsdruk.
  • U bent meer gevoelig voor andere kwalen zoals pijn. Een voorbeeld hiervan is migraine of buikpijn.
  • Stress vergroot bovendien de kans op andere psychische klachten. Ook kunnen oude psychische stoornissen bij chronische stress opnieuw opkomen.

Het is duidelijk dat chronische stress geen positief effect heeft op het leven van een individu. Mentaal heeft chronische stress negatieve gevolgen voor de gemoedstoestand. Echter zijn er ook verschillende fysieke gevolgen die komen opzetten als gevolg van chronische stress.

Chronische stress verstoort namelijk de vethuishouding en het suikergehalte. Dit heeft gevolgen wat betreft het immuunsysteem en de bloeddruk wat kan leiden tot hart- en vaatproblemen waardoor infarcten kunnen ontstaan. Ook is er een verhoogd risico op osteoporose en diabetes.

Wanneer chronische stress niet wordt gereduceerd of behandeld, kan de mentale druk verschillende negatieve gevolgen veroorzaken. Om dit te voorkomen is behandeling raadzaam.

Wanneer iemand last heeft van chronische stress, bevindt iemand zich in een vicieuze cirkel. Iemand die niet gestrest is kan een hoge druk wellicht voor een korte periode aan. Wanneer iemand last heeft van stress die een langere periode aanhoudt, wordt de drempel waarna men de druk niet meer aankan, steeds lager. Dit komt onder andere door vermoeidheid en de aanhoudende spanning.

Het doel van chronische stress aanpakken is het omslagpunt van druk naar stress te verhogen. In feite betekent dit dat het individu ‘meer kan hebben’. Dit kan alleen worden bereikt door verschillende klachten die bij chronische stress komen kijken te verminderen of te elimineren zodat het individu de kans heeft om te herstellen van de stressvolle periode.

Chronische stress verminderen door middel van een chronische stress behandeling gaat als volgt in zijn werk:

1.       De eerste stap in het behandelen van chronische stress is het achterhalen van de oorzaak van de klachten. De oorzaken kunnen erg uiteen lopen. Zo kan iemand gestrest zijn door het overlijden van een naaste, of een hoge werkdruk. Wellicht weet het individu zelf al de reden voor de stress. Ook kan het zijn dat de stress voortkomt uit een combinatie verschillende factoren. Wanneer nodig kan de oorzaak ook onder begeleiding worden achterhaald.

2.       De oorzaak elimineren. Wanneer u van bepaalde gebeurtenissen gestrest wordt, is het belangrijk de oorzaak zo snel mogelijk te elimineren waar dat mogelijk is. Het doel hiervan is dat u niet langer overbelast bent. Zo kan bijvoorbeeld de werkdruk worden afgenomen, of kun je ervoor zorgen dat mensen minder van je vragen. Het is hierbij erg belangrijk jezelf niet langer vol te plannen zodat je meer tijd voor jezelf kunt nemen.

3.       Ontspanning. Wanneer er ruimte is vrijgemaakt door het elimineren van bepaalde stressfactoren is het belangrijk dat je leert te ontspannen. Er zijn veel verschillende manieren waarop je dit kunt doen. Zo zijn er talloze cursussen beschikbaar die u technieken aanleren als mindfulness, ademhalingstechnieken, meditatie en yoga. Ook kunt u ervoor kiezen om meer te sporten of met een coach te praten.

4.       Geheel ontspannen en niks met de tijd doen is ook niet raadzaam. De kans is groot dat er sombere gevoelens opkomen wanneer je de hele dag op de bank of in bed blijft liggen. Een gezonde balans vinden tussen inspanning en ontspanning is dan ook essentieel. Het zal enige tijd kosten om de balans te vinden aangezien deze per individu kan verschillen.

5.       Wanneer de balans is gevonden moet deze lange tijd worden uitgevoerd. Samen met een coach of psycholoog kun je deze balans wekelijks of maandelijks evalueren.

6.       Terugval Preventie. Om te voorkomen dat u terugvalt in hetzelfde patroon van de chronische stress, is het zaak de alarmsignalen van het lichaam te herkennen en op tijd op te merken. Deze alarmsignalen zijn bijvoorbeeld tijdsdruk, een opgejaagd gevoel hebben, of het overzicht verliezen. Wanneer u zich op tijd bewust wordt van deze signalen kunt u, samen met een psycholoog of coach, ingrijpen.

Qua medicatie is er niets dat stress kan elimineren. Wel zijn er slaapmiddelen en kalmeringsmiddelen beschikbaar die bepaalde symptomen tijdelijk kunnen verlichten. Wat men vaak belemmert in het herstel van chronische stress is de vermoeidheid en verminderde energie. Door medicatie kan iemand meer nachtrust krijgen waardoor vermoeidheid zal verminderen. Hij of zij heeft dan een betere kans om aan de hand van andere technieken van de chronische stress af te komen.

Wanneer je lijdt aan chronische stress kun je een hoogwaardige specialist inschakelen in een vooraanstaande behandelkliniek. Ook kun je een ervaren coach inschakelen die kennis van zaken heeft en jou kan begeleiden in het verminderen van stress symptomen.

Buiten hoogwaardige klinieken en behandelcentra om kun je een aantal dingen doen om van klachten af te komen:

1. Houdt een duidelijke dagstructuur aan. Dit bestaat uit een terugkerend slaappatroon en een aanhoudende dagindeling. Op deze manier krijg je ook structuur in je hoofd en krijg je minder snel het overweldigende gevoel van stress.

2. Wees realistisch. Plan jezelf niet te vol. Wanneer je te veel dingen op de planning hebt staan is het raadzaam onbelangrijke afspraken te elimineren.

3. Let op je lichaam. Let goed op je lichaam en de alarmsignalen die het afgeeft.

4. Neem tijd voor ontspanning. Zo geef je jezelf genoeg tijd om te herstellen van een drukke dag of een stressvolle periode. Hierdoor nemen stress gevoelens af.

5. Sporten. Beweging mindert de afgave van stresshormonen aangezien andere stoffen tijdens het sporten vrijkomen die een ontspannende werking hebben op de gemoedstoestand.

6. Gezond eten is daarnaast een zeer belangrijke factor bij het herstel. Zo zorg je ervoor dat je lichaam voldoende energie krijgt om goed te kunnen blijven functioneren.

Wanneer deze behandeltechnieken niet voor verlichting zorgen, of wanneer u last heeft van ernstige symptomen, is het raadzaam een hoogwaardige psycholoog te spreken in een vooraanstaand behandelcentrum voor een chronische stress behandeling. Zo kunt u op een professionele manier worden geholpen met specifieke aandacht voor uw situatie en klachten. 

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Mentale Gezondheid

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Mentale Gezondheid

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Mentale Gezondheid BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Mentale Gezondheid Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Mentale Gezondheid
stemmingswisselingen vrouw
Stemmingswisselingen: Begrijpen, Omgaan en Beheersen

Stemmingswisselingen zijn een veelvoorkomend fenomeen in het menselijk leven, maar ze kunnen soms behoorlijk verstorend zijn, zowel voor de persoon die ze doormaakt als voor hun omgeving

Lees verder
Hoogsensitief kenmerken
Ben jij hoog sensitief? Begrijpen, herkennen en behandelen

Hoogsensitiviteit, ook wel bekend als hooggevoeligheid, is een persoonlijkheidskenmerk dat zowel positieve als negatieve gevolgen kan hebben voor het leven van een individu

Lees verder
liefdesverdriet
Wat helpt tegen liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is een emotionele reactie op het einde van een romantische relatie. Het kan worden veroorzaakt door verschillende omstandigheden, zoals een scheiding

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes