ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

5 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

FAS staat voor Foetaal Alcohol Syndroom en is een zeldzame aandoening binnen Nederland. De aandoening ontstaat wanneer een vrouw tijdens de zwangerschap alcohol drinkt. Of het nu om kleine of grote hoeveelheden gaat, er is een kans dat dit in meer of mindere mate hersenbeschadiging oplevert voor de baby.

Binnen Nederland worden er elke jaar 2 baby’s gediagnosticeerd met FAS. Het werkelijke aantal baby’s dat met FAS geboren wordt ligt hoogstwaarschijnlijk hoger.

FAS, ook wel alcohol tijdens zwangerschap syndroom, valt onder de overkoepelende term Foetaal Alcohol Spectrum Disorder (FASD) Deze term omvat alle aandoeningen die zich voordoen ten gevolge van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Foetaal Alcohol Syndroom beschrijft de lichamelijke en psychische tekortkomingen die bij een baby of kind zijn ontstaan als gevolg van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

hoelang blijft alcohol in je bloed

Alcohol heeft in het algemeen een negatief effect op de vruchtbaarheid van de moeder, het dragen van een kindje in de buik, en de gezonde groei van de baby. Wanneer een aanstaande moeder tijdens de zwangerschap alcohol drinkt, al is het maar een glas, dan komt de alcohol automatisch ook in de bloedstroom van de baby terecht. Aangezien de baby niet volledig ontwikkeld is, kan de baby de alcohol niet afbreken, waardoor deze giftig blijft en het lichaam doorstroomt. Dit kan de hersenen, de groei en andere belangrijke lichaamsfuncties beschadigen.

Foetaal Alcohol Syndroom kenmerkt zich in het kind door hersenbeschadiging. Hoe ernstig de Foetaal Alcohol Syndroom symptomen zijn, is afhankelijk van een aantal factoren: de alcohol inname tijdens de zwangerschap, het ontwikkelingsstadium van de baby en de voeding die de moeder tot zich neemt. Een lichte vorm van Foetaal Alcohol Syndroom kan zich uiten door geheugenproblemen of slechte emotie regulatie. Ernstige FAS kan worden herkend aan uiterlijke afwijkende kenmerken, zoals lichamelijke afwijkingen en FAS gezichtskenmerken.

In Nederland hebben naar schatting  26 per 10,000 mensen de diagnose Foetaal Alcohol Syndroom. Deze mensen kunnen inmiddels volwassen zijn, maar nog steeds last hebben van symptomen ten gevolge van alcoholgebruik van hun moeder tijdens de zwangerschap.

Helaas is er geen behandeling beschikbaar die iemand van het Foetaal Alcohol Syndroom doet genezen. Het proces van hersenbeschadiging is onomkeerbaar. Wel kan de focus worden gelegd op het voorkomen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap door voorlichtingen te geven aan aanstaande moeders over alcohol en zwangerschap.

Alcohol inname tijdens de zwangerschap veroorzaakt in meer of mindere mate hersenbeschadiging bij de baby. Bij welke hoeveelheid alcohol er beschadiging optreedt is onduidelijk. 

Wanneer een vrouw zwanger is, wordt er bloedtoevoer van de vrouw naar de baby geconstrueerd. Wanneer de vrouw alcohol drinkt, wordt de alcohol opgenomen in haar bloed. Omdat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen bloed van de moeder en bloed van de baby wordt de alcohol ook naar de baby gestuurd. De moeder kan de alcohol gemakkelijk in haar lever afbreken. Bij de baby is dit echter nog niet mogelijk. De baby is volop in ontwikkeling. De hersenen ontwikkelen zich zelfs de gehele 9 maanden. Dit maakt de baby gevoelig voor giftige stoffen. Deze kunnen daarom voor blijvende neurologische schade zorgen.

Hoewel de ernst van Foetaal Alcohol syndroom erg kan verschillen, zijn de gevolgen over het algemeen aanzienlijk. FAS syndroom begeleiding is dan ook in veel gevallen nodig voor de veiligheid van het individu. De problemen worden vaak al op kinderleeftijd opgemerkt en blijven een leven lang aanwezig in het individu. Hersenschade is namelijk niet iets wat op te lossen is.

De gevolgen voor FAS kinderen en mensen met Foetaal Alcohol Syndroom kunnen de volgende zijn: psychische aandoeningen, leerproblemen, gedragsstoornissen, moeite met sociale situaties, en moeilijkheden op school en werk.

Foetaal Alcohol Syndroom  kenmerkt zich op verschillende manieren. De ernst van deze kenmerken en symptomen is afhankelijk van de ernst van het Foetaal alcohol syndroom. De symptomen kunnen worden onderverdeeld in uiterlijke symptomen en psychische symptomen. De volgende symptomen kunnen wijzen op een Foetaal Alcohol Syndroom: 

Symptomen FAS Syndroom

 • Kleinere hersenen. De baby heeft een kleinere hoofdomtrek dan baby’s zonder FAS syndroom zouden hebben.
 • Minder groeven in de hersenen van de baby.
 • Lager geboortegewicht dan een niet FAS kinderen.
 • Baby slaapt slecht.
 • Baby eet slecht.
 • Baby is overgevoelig voor prikkels van buitenaf.
 • Baby huilt overmatig.
 • FAS kinderen hebben vaak leerproblemen.
 • FAS kinderen kunnen hun emoties minder goed in toom houden
 • Spraakproblemen

Naast psychische kenmerken zijn er ook een aantal uiterlijke kenmerken waaraan het FAS syndroom van een kind van alcoholische moeder kan worden herkend. Er wordt vaak gesproken van het FAS gezicht aangezien de FAS gezichtskenmerken uniek zijn :

 • Kleine oog spleetjes, 
 • Platte neus
 • Dunne bovenlip.
 • Beschadigde handen en nagels
 • Iemand met FAs blijft zijn of haar hele leven klein.

Wanneer er sprake is van een lichte vorm van FAS, wordt dit vaak niet direct opgemerkt. Er zijn immers niet echt uiterlijke kenmerken, en psychische symptomen worden pas opgemerkt tijdens de kinderjaren. In veel gevallen is het mogelijk dat de diagnose Foetaal Alcohol Syndroom pas jaren later worden gesteld.

Wanneer het om een ernstige vorm van het Foetaal Alcohol Syndroom gaat, kunnen de symptomen wel eerder worden opgemerkt. Bij een diagnose FAS is het belangrijk dat op drie verschillende gebieden symptomen kunnen worden vastgesteld door een multidisciplinair team. Deze gebieden zijn:

 1. Groeiachterstand
 2. Gezichtsafwijkingen
 3. Neurologische schade

Wanneer de aanwezige symptomen niet op elk van de bovenstaande drie gebieden zijn, betekent dit dat de alcohol schade aan heeft gebracht in verminderde ernst. Er wordt dan, afhankelijk van de symptomen, een andere naam gegeven aan de aandoening, waaronder:  foetale alcohol effecten (FAE), Alcohol Related Neurodevelopmental Disorder (ARND), of partieel FAS (pFAS).

Hoewel Foetaal Alcohol Syndroom niet te genezen is, komen er bij deze aandoening wel verschillende psychische aandoeningen voor. Deze psychische stoornissen die veel voorkomen onder FAS kinderen en volwassenen, zoals leerstoornissen of autisme, kunnen worden behandeld. Hoewel de stoornissen niet verholpen kunnen worden, is het wel mogelijk om het individu de tools aan te leren om beter met de stoornis om te gaan en negatieve effecten van de stoornis te verminderen. Dit kan het dagelijks functioneren bevorderen. Een behandeling kan medicamenteus of therapeutisch zijn.

Waar volg je nu zo’n behandeling? De Balance kliniek biedt talloze hoogwaardige behandelingen aan van psychologen en artsen. Door een multidisciplinair team wordt een individueel behandelplan opgesteld welke volledig is afgestemd op jouw aandoening. De Balance kliniek onderscheid zich van andere klinieken door de specialistische zorg, en de luxueuze faciliteiten. Het comfort dat deze klinieken bieden in Spanje, Zwitserland, en het Verenigd Koninkrijk, zorgen ervoor dat je de focus geheel kunt leggen op de behandeling om jouw symptomen meer hanteerbaar te maken.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Verslaving

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Verslaving

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Verslaving BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Verslaving Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Verslaving
Risperidon bijwerkingen
Risperidon bijwerkingen op korte en lange termijn

Deze risperdal bijwerkingen variëren van mild tot ernstig en de risperidon ervaringen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Lees verder
Concerta bijwerkingen
Gebruik van Concerta: alles over de werking, dosering, en bijwerkingen

Een overdosis Concerta, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van ADHD, kan ernstige complicaties veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn

Lees verder
PCP
De wereld van PCP: Ontdek de impact van Angel Dust

Afkicken van Angeldust drugs vereist gespecialiseerde zorg en een omgeving vrij van dagelijkse triggers.

Lees verder
Flakka bijwerkingen
Flakka: de nieuwe drug die voor ophef zorgt

Ja, flakka heeft het potentieel om verslavend te zijn. De stimulerende effecten en intense euforie die het teweegbrengt, kunnen leiden tot herhaaldelijk gebruik in een streven naar het behouden van deze sensaties

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes