ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

8 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Flakka is de nieuwste toevoeging aan de lijst van synthetische drugs die wereldwijd voor ophef zorgen. Flakka is een kunstmatig gecreëerde stimulerende substantie die in verband wordt gebracht met verontrustende en bizarre gedragingen bij gebruikers. De bijnaam “Zombie Drug” verwijst naar de agressieve en onvoorspelbare reacties die het kan veroorzaken. Lees hier alles wat je moet weten over de flakka betekenis en de werking van deze nieuwe drug.

Flakka, ook bekend als alpha-PVP, is een synthetische stimulerende substantie behorende tot de cathinone klasse. Het is een derivatief van de natuurlijke stimulerende stof cathinone, die voorkomt in de khat-plant. Khat wordt traditioneel gebruikt in sommige delen van de wereld, met name in Oost-Afrika en het Midden-Oosten, vanwege de stimulerende effecten. Flakka, aan de andere kant, is een kunstmatig gecreëerde drug en behoort tot de familie van synthetische cathinonen, beter bekend als “bath salts.”

Flakka heeft de onheilspellende bijnaam “zombie drug” gekregen vanwege de verontrustende en vaak bizarre gedragingen die het kan veroorzaken bij gebruikers. Mensen die onder invloed zijn van flakka vertonen soms agressief gedrag, verlies van contact met de realiteit, hallucinaties en extreme opwinding. Deze symptomen doen denken aan de stereotypische gedragingen die geassocieerd worden met de fictieve wezens, zombies. Het gebruik van flakka staat ook in verband met verhoogde agressie en gewelddadig gedrag, wat bijdraagt aan de associatie met het “zombie” -concept.

Flakka, als stimulerend middel, werkt door de niveaus van neurotransmitters, zoals dopamine en norepinefrine, in de hersenen te verhogen. Deze neurotransmitters spelen een cruciale rol bij het reguleren van stemming, energieniveaus en alertheid. De overmatige vrijgave van deze stoffen leidt tot een abrupte toename van opwinding en euforie bij de gebruiker.

De drug manifesteert zich meestal in de vorm van kristallen, die op verschillende manieren kunnen worden geconsumeerd, zoals roken, snuiven of injecteren. Door deze diverse toedieningsmethoden kan flakka snel in het lichaam worden opgenomen. De snelle absorptie resulteert in een directe en krachtige invloed op het zenuwstelsel, wat leidt tot een onmiddellijk effect.

Deze snel optredende effecten dragen bij aan de aantrekkingskracht van flakka, maar brengen tegelijkertijd aanzienlijke gezondheidsrisico’s met zich mee. Het verhoogt niet alleen de kans op verslaving, maar kan ook leiden tot ernstige bijwerkingen.

De effecten van flakka zijn divers en worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder dosis, toedieningswijze en individuele gevoeligheid. Hier zijn enkele van de veel voorkomende effecten die gebruikers kunnen ervaren:

  • Euforie: Flakka staat bekend om het induceren van een intens gevoel van gelukzaligheid en opwinding. Gebruikers ervaren een rush van positieve emoties die hen tijdelijk ontsnappen aan de realiteit. Deze euforische toestand kan aanzetten tot herhaald gebruik, wat de risico’s op verslaving vergroot.
  • Verhoogde energie: Het stimulerende karakter van flakka leidt tot een aanzienlijke toename van de alertheid en energieniveaus. Vergelijkbaar met andere stimulerende middelen zoals amfetaminen, kan flakka gebruikers een gevoel van alertheid geven dat hun uithoudingsvermogen verhoogt. Deze toename van energie draagt echter bij aan de potentiële gevaren van overmatige lichamelijke activiteit, zoals uitputting en uitdroging.
  • Veranderde perceptie: Hallucinaties en vervormingen van de zintuiglijke waarneming behoren tot de effecten van flakka. Gebruikers kunnen ervaringen hebben die losstaan van de werkelijkheid, wat kan bijdragen aan de onvoorspelbaarheid van gedragingen. Deze verstoorde perceptie kan leiden tot potentieel gevaarlijke situaties, zowel voor de persoon zelf als voor anderen in hun omgeving.
  • Verhoogde hartslag en bloeddruk: Een van de fysieke effecten van flakka is de aanzienlijke toename van de hartslag en bloeddruk. Dit komt door de stimulerende werking van de drug op het cardiovasculaire systeem. Langdurige blootstelling aan verhoogde hartslag en bloeddruk kan leiden tot ernstige complicaties zoals hartaanvallen, beroertes en andere cardiovasculaire problemen.
  • Verhoogde lichaamstemperatuur: Flakka staat erom bekend dat het de lichaamstemperatuur verhoogt, wat kan leiden tot oververhitting. Dit bijeffect is bijzonder gevaarlijk omdat het kan resulteren in uitdroging en hyperthermie. Het is essentieel om bewust te zijn van deze potentiële complicaties, aangezien ze een bedreiging vormen voor de algemene gezondheid en het welzijn van de gebruiker.

In het licht van deze effecten is het cruciaal om de risico’s van flakka-gebruik te begrijpen en te benadrukken, en om preventieve maatregelen te nemen om het aantal gevallen van misbruik en verslaving te verminderen. Het bewustmaken van zowel het grote publiek als gezondheidswerkers over deze specifieke effecten kan bijdragen aan een effectievere aanpak van de problematiek rondom deze potentieel verwoestende synthetische drug.

Flakka bijwerkingen zijn divers en kunnen aanzienlijke schade aan het lichaam en de geest toebrengen. Enkele van de specifieke bijwerkingen zijn:

  • Psychotische symptomen: Flakka-gebruik kan leiden tot ernstige psychotische symptomen, waaronder paranoia, hallucinaties en ernstige verwarring. Deze veranderde mentale toestand kan niet alleen een bedreiging vormen voor de gebruiker zelf, maar ook voor anderen in de omgeving.
  • Gedragsstoornissen: Een opvallende bijwerking van flakka is het veroorzaken van agressie, geweld en impulsief gedrag bij gebruikers. Dit gedrag kan leiden tot gevaarlijke situaties en negatieve sociale gevolgen hebben.
  • Gezondheidsrisico’s: Het gebruik van flakka brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee, vooral op het gebied van cardiovasculaire complicaties. Hartaanvallen en beroertes zijn gemelde gevolgen, waardoor de fysieke gezondheid van de gebruiker ernstig in gevaar komt.
  • Oververhitting: Het verhoogde energieniveau dat flakka veroorzaakt, kan leiden tot hyperthermie, een aandoening waarbij het lichaam oververhit raakt. Dit kan levensbedreigend zijn en vereist onmiddellijke medische interventie.
  • Acute nierfalen: Er zijn gevallen gerapporteerd waarbij flakka het risico op acuut nierfalen verhoogt. Dit benadrukt de potentieel ernstige impact van de drug op vitale organen en de algehele gezondheid van de gebruiker.

Ja, flakka heeft het potentieel om verslavend te zijn. De stimulerende effecten en intense euforie die het teweegbrengt, kunnen leiden tot herhaaldelijk gebruik in een streven naar het behouden van deze sensaties. Langdurig gebruik vergroot het risico op tolerantie, wat impliceert dat steeds hogere doses nodig zijn om hetzelfde effect te bereiken. Deze escalatie van gebruik verhoogt niet alleen het gevaar van negatieve bijwerkingen, maar vergroot ook het risico op verslaving.

Verslaving aan flakka wordt gekenmerkt door een dwangmatig verlangen naar de drug, ondanks de schadelijke gevolgen voor de gezondheid en het dagelijks functioneren. Gebruikers kunnen hun normale activiteiten verwaarlozen, sociaal isolement ervaren en financiële problemen ondervinden als gevolg van hun afhankelijkheid.

Het afkicken van flakka is een complex proces dat gespecialiseerde professionele hulp vereist. Vanwege de intense fysieke en psychologische afhankelijkheid die bij flakka-gebruik kan ontstaan, is een gestructureerde aanpak cruciaal voor een veilige en succesvolle ontgifting. Afkickklinieken en verslavingsdeskundigen bieden de nodige ondersteuning.

Het afkickproces omvat over het algemeen medische supervisie om de gezondheid van de patiënt te waarborgen tijdens het ontgiftingsproces. Counseling speelt een essentiële rol bij het aanpakken van de psychologische aspecten van verslaving, waarbij patiënten leren omgaan met triggers en stressoren die hebben bijgedragen aan hun gebruik van flakka. Ondersteunende medicatie kan worden voorgeschreven om ontwenningsverschijnselen te verminderen en de overgang naar een nuchter bestaan te vergemakkelijken.

Hoewel flakka wereldwijd als een ernstig probleem wordt beschouwd, zijn er in Nederland ook gevallen van gebruik en de daaruit voortvloeiende problemen gemeld. De drug komt meestal het land binnen via illegale handelsroutes, en het is moeilijk te controleren en te reguleren vanwege zijn synthetische aard en de voortdurende aanpassingen van chemische samenstellingen om detectie te vermijden.

Het Nederlandse beleid ten aanzien van synthetische drugs is gericht op het minimaliseren van schade en het beperken van gezondheidsrisico’s. Er zijn inspanningen om bewustzijn te vergroten, zowel onder het grote publiek als onder professionals in de gezondheidszorg, over de gevaren van flakka en vergelijkbare stoffen.

In de meeste landen, waaronder Nederland, is flakka illegaal. De specifieke chemische samenstelling van flakka kan echter variëren, aangezien producenten voortdurend nieuwe verbindingen ontwikkelen om juridische beperkingen te omzeilen. Dit maakt het voor wetshandhavingsinstanties uitdagend om de drug effectief te verbieden. Regelgeving wordt voortdurend herzien en bijgewerkt om nieuwe psychoactieve stoffen te dekken.

De Balance Kliniek is een voorbeeld van een instelling die gespecialiseerd is in de behandeling van verslavingen, waaronder die aan synthetische drugs zoals flakka. Gevestigd in het buitenland, biedt de kliniek een uitgebreid behandelprogramma dat gericht is op het fysieke, mentale en emotionele herstel van individuen die worstelen met flakka-verslaving.

Het behandelingsproces begint doorgaans met een grondige evaluatie van de individuele behoeften en omstandigheden van de patiënt. Vervolgens wordt een op maat gemaakt behandelplan opgesteld, inclusief detoxificatie, counseling, therapieën en nazorg. De focus ligt op het aanpakken van zowel de fysieke als psychologische aspecten van verslaving, om een duurzaam herstel te bevorderen.

In een internationale behandelingsfaciliteit zoals de Balance Kliniek hebben patiënten toegang tot een gevarieerd team van professionals, waaronder artsen, therapeuten en counselors, die expertise bieden op het gebied van verslavingsgeneeskunde. Bovendien kan de afstand tot de gebruikelijke omgeving een positieve rol spelen in het herstelproces, aangezien het een breuk met triggers en stressoren mogelijk maakt die bijdragen aan het gebruik van de drug.

In conclusie is flakka een potentieel gevaarlijke synthetische drug die verwoestende effecten kan hebben op individuen en gemeenschappen. Het staat bekend om zijn associatie met agressief gedrag en wordt daarom vaak de “zombie drug” genoemd. Het gebruik van flakka kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en verslaving. Gelukkig zijn er behandelingsmogelijkheden beschikbaar, zowel in Nederland als in het buitenland, die gericht zijn op het herstel en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor degenen die getroffen zijn door deze gevaarlijke substantie. Het blijft van vitaal belang om preventieve maatregelen te nemen, bewustzijn te vergroten en de regelgeving aan te scherpen om het gebruik van flakka en vergelijkbare stoffen te verminderen.

Wil je meer weten over het afkicken van flakka? Neem dan contact op met de ervaren specialisten bij de Balance kliniek.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Verslaving

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Verslaving

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Verslaving BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Verslaving Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Verslaving
Risperidon bijwerkingen
Risperidon bijwerkingen op korte en lange termijn

Deze risperdal bijwerkingen variëren van mild tot ernstig en de risperidon ervaringen kunnen van persoon tot persoon verschillen.

Lees verder
Concerta bijwerkingen
Gebruik van Concerta: alles over de werking, dosering, en bijwerkingen

Een overdosis Concerta, een medicijn dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van ADHD, kan ernstige complicaties veroorzaken en zelfs levensbedreigend zijn

Lees verder
PCP
De wereld van PCP: Ontdek de impact van Angel Dust

Afkicken van Angeldust drugs vereist gespecialiseerde zorg en een omgeving vrij van dagelijkse triggers.

Lees verder
Flakka bijwerkingen
Flakka: de nieuwe drug die voor ophef zorgt

Ja, flakka heeft het potentieel om verslavend te zijn. De stimulerende effecten en intense euforie die het teweegbrengt, kunnen leiden tot herhaaldelijk gebruik in een streven naar het behouden van deze sensaties

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes