ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

3 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Nachtmerries zijn angstaanjagende dromen die ons uit onze slaap kunnen halen en ons met een intens gevoel van angst en onbehagen achterlaten. Iedereen heeft weleens een nachtmerrie gehad, maar voor sommigen kan dit een chronisch probleem worden dat hun kwaliteit van leven beïnvloedt. Hier gaan we dieper in op nachtmerries: wat ze zijn, wat de oorzaken kunnen zijn, en welke behandelingen en tips beschikbaar zijn om met nachtmerries om te gaan.

Nachtmerries zijn verontrustende dromen die zich voordoen tijdens de REM (Rapid Eye Movement) slaapfase, wat meestal gebeurt in de tweede helft van de nacht. Tijdens deze dromen ervaren mensen intense gevoelens van angst, verdriet, woede of andere negatieve emoties. Nachtmerries kunnen zich vaak levendig voordoen en kunnen ons wakker maken, soms met een versnelde hartslag, zweten en een gevoel van desoriëntatie.

De inhoud van nachtmerries varieert sterk van persoon tot persoon, maar gemeenschappelijke thema’s omvatten vaak situaties waarin men zich bedreigd of hulpeloos voelt. Dit kan variëren van enge monsters en achtervolging scenario’s tot persoonlijke angsten en traumatische ervaringen. Nachtmerries kunnen ernstige verstoringen in de slaap veroorzaken, waardoor iemand vermoeid en angstig kan ontwaken.

Hoewel nachtmerries voor de meeste mensen af en toe voorkomen, kunnen ze een probleem worden als ze frequent optreden en leiden tot slaapstoornissen, zoals insomnia. Ze kunnen ook een teken zijn van onderliggende psychologische problemen, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS). Gelukkig zijn er therapieën en technieken beschikbaar om nachtmerries te behandelen en de slaapkwaliteit te verbeteren

Een nachtmerriestoornis, ook wel bekend als ‘parasomnie’, is een ernstige slaapstoornis die het dagelijks leven van een individu kan verstoren. Mensen met deze aandoening ervaren herhaaldelijke, angstaanjagende dromen tijdens hun slaap, vaak met levendige en verontrustende beelden en gevoelens. Deze nachtmerries leiden tot intense angst en stress, waardoor het voor de persoon moeilijk is om te ontspannen en goed te slapen.

Wat nachtmerriestoornis onderscheidt van gewone nachtmerries is de frequentie en de mate van verstoring die ze veroorzaken. Iemand met deze stoornis kan meerdere keren per week of zelfs dagelijks last hebben van nachtmerries, wat resulteert in chronisch slaapgebrek.

Chronische nachtmerries

Chronische nachtmerries zijn nachtmerries die regelmatig voorkomen, meestal meerdere keren per week, gedurende een langere periode. Deze nachtmerries kunnen vaak traumatisch van aard zijn en kunnen het gevolg zijn van onderliggende psychische aandoeningen zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS) of borderline persoonlijkheidsstoornis.

Nachtmerries zijn angstaanjagende dromen die zich voordoen tijdens de slaap, en ze kunnen een breed scala aan thema’s en situaties omvatten. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten nachtmerries:

  • Angstige nachtmerries: Deze nachtmerries brengen gevoelens van intense angst en paniek met zich mee. Ze kunnen variëren van achtervolgd worden door monsters tot het ervaren van levensbedreigende situaties.
  • Vervolgingsnachtmerries: In deze dromen voelt de dromer zich vaak achtervolgd, bedreigd of opgejaagd door onbekende krachten, en hij kan nergens aan ontsnappen.
  • Fysieke nachtmerries: Deze nachtmerries veroorzaken fysieke sensaties zoals vallen, verdrinken of verlamd zijn. De dromer kan wakker worden met een snelle hartslag en zwetend.
  • Schuld- en schaamtenachtmerries: Deze nachtmerries betreffen vaak gênante of beschamende situaties uit het verleden, waarbij de dromer zich schuldig voelt over zijn daden.
  • Verliesnachtmerries: Deze nachtmerries draaien vaak om het verlies van dierbaren of geliefde bezittingen. Ze kunnen diepe emotionele pijn en verdriet veroorzaken.
  • Dood- en stervensnachtmerries: In deze dromen wordt de dromer vaak geconfronteerd met zijn eigen sterfelijkheid of getuige van de dood van anderen.
  • Herhalende nachtmerries: Dit zijn nachtmerries die zich herhaaldelijk voordoen, vaak met een vergelijkbaar thema. Ze kunnen een teken zijn van onderliggende emotionele stress.
  • Lucide nachtmerries: In deze dromen realiseert de dromer zich dat hij droomt, maar kan hij toch niet ontsnappen aan de enge situaties.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Mentale Gezondheid

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Mentale Gezondheid

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Mentale Gezondheid BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Mentale Gezondheid Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Mentale Gezondheid
liefdesverdriet
Wat helpt tegen liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is een emotionele reactie op het einde van een romantische relatie. Het kan worden veroorzaakt door verschillende omstandigheden, zoals een scheiding

Lees verder
Morfine bijwerkingen
Morfine en Morfinepleisters: hoe werken ze en wat zijn de risico's

Oudere volwassenen zijn vaak gevoeliger voor de bijwerkingen van morfine, en het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn bij het voorschrijven en toedienen van dit medicijn aan deze populatie.

Lees verder
POLYVAGAAL THEORIE
De Polyvagaal theorie: een aanvulling op therapie

De Polyvagaal Theorie is een theorie ontwikkeld door Dr. Stephen Porges. Het biedt inzicht in de complexe interactie tussen ons zenuwstelsel en ons welzijn

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes