ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

7 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Een psychose is een ingrijpende psychische toestand waarbij de realiteit op een verwarde manier wordt ervaren. Het kan leiden tot hallucinaties, wanen, verward denken en emoties die sterk schommelen. Mensen die een psychose ervaren, hebben vaak het gevoel de grip op de werkelijkheid kwijt te raken en voelen zich verward en angstig. 

Een psychose kan diverse oorzaken hebben, zoals drugsgebruik, stress, slaapgebrek of een psychiatrische aandoening. Bij afkickklinieken is het van groot belang dat er aandacht is voor de psychische gezondheid van patiënten, omdat het risico op het ontwikkelen van een psychose, bijvoorbeeld na het stoppen met drugsgebruik, aanwezig kan zijn. In dit artikel gaan we dieper in op het begrip psychose en hoe men hiermee om kan gaan.

Een psychose is een geestestoestand waarbij iemand de realiteit anders ervaart dan anderen om hen heen. Mensen die lijden aan een psychose kunnen hallucinaties, wanen, onsamenhangend denken en gedrag vertonen. Dit kan leiden tot problemen in de communicatie, sociale interacties en het dagelijks functioneren. Het is een ernstige aandoening die van invloed kan zijn op alle aspecten van iemands leven, inclusief relaties, werk en persoonlijk welzijn.

Hoewel een psychose kan worden behandeld, kan het toch een langdurige impact hebben op het leven van de persoon en hun familie en vrienden. Sommige mensen kunnen terugkeren naar hun normale functioneren na behandeling, terwijl anderen mogelijk blijvende symptomen houden die hun leven veranderen.

Het is belangrijk om mensen die een psychose doormaken te ondersteunen en te begrijpen. Mensen die een psychose doormaken, kunnen zich geïsoleerd, bang en verward voelen en hebben vaak moeite met het begrijpen van wat er met hen gebeurt. Het is belangrijk om hen te helpen omgaan met hun symptomen en hen te ondersteunen bij het vinden van de juiste behandeling.

Een psychose is een ernstige psychische aandoening die wordt gekenmerkt door verlies van contact met de werkelijkheid. Het is een toestand waarin iemand de realiteit anders waarneemt dan deze in werkelijkheid is. 

Psychose komt voor bij verschillende psychische aandoeningen, zoals schizofrenie, bipolaire stoornis en depressie met psychotische kenmerken. Het kan ook voorkomen bij andere medische aandoeningen, zoals een hersentumor of drugsgebruik.

Een psychose is een mentale toestand waarbij het individu de realiteit anders ervaart dan mensen zonder psychose. Het kan gepaard gaan met symptomen zoals hallucinaties, wanen, desorganisatie van denken en spraak, en veranderingen in emoties en gedrag. Het kan zeer verontrustend zijn voor zowel de persoon die het ervaart als voor de mensen om hen heen. 

Hoewel de exacte oorzaken van psychose niet volledig begrepen worden, is er wel een aantal factoren die worden geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een psychose.

Genetische aanleg

Een van de belangrijkste factoren die wordt geassocieerd met psychose is een genetische aanleg. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een eerste- of tweedegraads familielid hebben met een psychose een verhoogd risico lopen op het ontwikkelen van een psychose zelf. Er zijn verschillende genen geïdentificeerd die betrokken zijn bij het reguleren van de hersenfunctie en die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van psychose. Er is echter niet één specifieke genetische factor die verantwoordelijk is voor het ontstaan van psychose. Het lijkt erop dat een combinatie van verschillende genen en omgevingsfactoren het risico verhoogt.

Drugs en alcohol

Een andere factor die in verband wordt gebracht met het ontstaan van psychose is het gebruik van drugs en alcohol. Het is bekend dat het gebruik van sommige drugs, zoals cannabis, amfetamines en cocaïne, kan bijdragen aan de ontwikkeling van psychose. Het is echter belangrijk om op te merken dat niet iedereen die drugs gebruikt, een psychose ontwikkelt, en dat er veel andere factoren zijn die bijdragen aan het ontstaan van psychose.

Traumatische gebeurtenissen

Stressvolle levensgebeurtenissen, zoals traumatische ervaringen, kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van psychose. Mensen die herhaaldelijk blootgesteld zijn aan stressvolle omstandigheden, zoals armoede, huiselijk geweld of sociale isolatie, lopen een verhoogd risico op het ontwikkelen van psychose. Dit komt doordat langdurige stress de hersenen kan beschadigen en kan leiden tot veranderingen in de hersenfunctie die geassocieerd worden met psychose.

Verstoorde slaapcyclus

Een verstoorde slaapcyclus kan ook een risicofactor zijn voor het ontstaan van psychose. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die moeite hebben met slapen een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van psychose. Dit kan te maken hebben met het feit dat slaap een belangrijke rol speelt bij het herstel van de hersenen en bij het reguleren van de stemming en emoties.

Tekort aan voedingsstoffen

Ten slotte kan een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine B12 en foliumzuur, ook bijdragen aan het ontstaan van psychose. Deze voedingsstoffen zijn belangrijk voor een gezonde hersenfunctie en een tekort kan leiden tot veranderingen in de hersenstructuur.

Een psychose wordt gekenmerkt door een verandering in de perceptie en het denken van een persoon. De symptomen van een psychose zijn vaak beangstigend en verwarrend voor de persoon die eraan lijdt en voor degenen om hen heen. In dit artikel zal ik de meest voorkomende symptomen van een psychose beschrijven.

  • Hallucinaties

Hallucinaties zijn waarnemingen die niet echt zijn. Ze kunnen voorkomen in elk zintuig, maar de meest voorkomende zijn auditieve hallucinaties. Dit zijn geluiden of stemmen die de persoon hoort, maar die er niet echt zijn. Andere soorten hallucinaties zijn visuele hallucinaties, waarbij de persoon dingen ziet die er niet zijn, en tactiele hallucinaties, waarbij de persoon iets voelt wat er niet is.

  • Wanen

Wanen zijn overtuigingen die niet gebaseerd zijn op de werkelijkheid. De persoon kan bijvoorbeeld denken dat iemand hem probeert te vermoorden, of dat de overheid hem in de gaten houdt. Deze overtuigingen zijn vaak erg sterk en de persoon kan moeilijk worden overtuigd dat ze niet waar zijn.

  • Verward denken

Mensen met een psychose kunnen moeite hebben om hun gedachten te organiseren en te verwoorden. Hun taal kan onsamenhangend zijn en moeilijk te begrijpen. Ze kunnen ook moeite hebben om hun aandacht bij één onderwerp te houden en snel van onderwerp veranderen.

  • Terugtrekking uit sociale activiteiten

Mensen met een psychose kunnen zich terugtrekken uit sociale activiteiten en het contact met anderen vermijden. Dit kan komen doordat ze zich schamen voor hun symptomen, of doordat ze zich bedreigd voelen door andere mensen.

  • Verminderd functioneren

Een psychose kan het dagelijks functioneren van de persoon belemmeren. Ze kunnen moeite hebben met het uitvoeren van dagelijkse taken, zoals zichzelf verzorgen of het huishouden doen.

  • Emotionele vlakheid

Mensen met een psychose kunnen emotioneel vlak lijken. Ze kunnen moeite hebben om emoties te uiten of te herkennen bij anderen.

  • Angst en achterdocht

Mensen met een psychose kunnen zich angstig en achterdochtig voelen. Ze kunnen denken dat anderen slechte bedoelingen hebben of dat ze gevaar lopen.

  • Problemen met slapen

Een psychose kan leiden tot slaapproblemen. Mensen kunnen moeite hebben om in slaap te vallen of om door te slapen.

  • Problemen met het geheugen en de concentratie

Mensen met een psychose kunnen problemen hebben met hun geheugen en concentratie. Ze kunnen moeite hebben om informatie te onthouden of om zich te concentreren op een taak.

  • Ongebruikelijk gedrag

Mensen met een psychose kunnen ongebruikelijk gedrag vertonen, zoals het dragen van ongepaste kleding of het doen van vreemde bewegingen.

De duur van een psychose varieert sterk, afhankelijk van de onderliggende oorzaak en het individuele verloop van de aandoening.

In het algemeen kan een psychose enkele dagen tot enkele weken duren, maar sommige gevallen kunnen maanden tot zelfs jaren duren. In sommige gevallen kan de psychose na behandeling volledig verdwijnen, terwijl andere gevallen langdurige of zelfs chronische symptomen kunnen veroorzaken.

Volgens een onderzoek hebben patiënten met een eerste psychose een gemiddelde episode-duur van 4-12 weken. Na een tweede psychose wordt de episode-duur vaak verlengd tot 6 maanden. Bij patiënten met een terugkerende psychose kan de duur verder worden verlengd. Het onderzoek toont aan dat bij ongeveer 25% van de patiënten de psychose chronisch wordt en het individu levenslang last kan houden van de symptomen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de duur van een psychose afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de onderliggende oorzaak, de behandeling en het individuele verloop van de aandoening. Daarom is het essentieel om professionele hulp te zoeken bij het eerste teken van een psychose, zodat de symptomen snel en effectief kunnen worden behandeld.

Professionele hulp zoeken bij de eerste tekenen van een psychose kan helpen om de duur en de ernst van de symptomen te verminderen en de prognose van de aandoening te verbeteren.

Als je op zoek bent naar een oplossing om je psychose onder controle te krijgen en weg te zijn van alle triggers, dan is Balance de juiste keuze voor jou. Balance is een luxe afkickkliniek op verschillende locaties in Europa, waar je hoogwaardige zorg krijgt van ervaren therapeuten. Het voordeel van het afkicken in het buitenland is dat je uit je dagelijkse routine wordt gehaald en niet blootgesteld wordt aan negatieve triggers die je misschien wel thuis ervaart.

Kies voor de vooraanstaande kliniek Balance, waar de focus ligt op persoonlijke zorg. De behandeling wordt volledig afgestemd op jouw aandoening en de ernst ervan, zodat je zo snel mogelijk kunt herstellen en je leven weer kunt oppakken.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Mentale Gezondheid

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Mentale Gezondheid

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Mentale Gezondheid BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Mentale Gezondheid Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Mentale Gezondheid
stemmingswisselingen vrouw
Stemmingswisselingen: Begrijpen, Omgaan en Beheersen

Stemmingswisselingen zijn een veelvoorkomend fenomeen in het menselijk leven, maar ze kunnen soms behoorlijk verstorend zijn, zowel voor de persoon die ze doormaakt als voor hun omgeving

Lees verder
Hoogsensitief kenmerken
Ben jij hoog sensitief? Begrijpen, herkennen en behandelen

Hoogsensitiviteit, ook wel bekend als hooggevoeligheid, is een persoonlijkheidskenmerk dat zowel positieve als negatieve gevolgen kan hebben voor het leven van een individu

Lees verder
liefdesverdriet
Wat helpt tegen liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is een emotionele reactie op het einde van een romantische relatie. Het kan worden veroorzaakt door verschillende omstandigheden, zoals een scheiding

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes