ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

7 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

2 miljoen Nederlanders hebben tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd. Een van de meest voorkomende oorklachten. Bij de meeste mensen komt oorsuizen in mindere mate voor, waardoor het niet storend is. Bij een deel zijn de klachten echter ernstig, en belemmeren het dagelijks functioneren. Dit is voor zo’n 2% van de Nederlanders het geval. De tinnitus kan bij een klein aantal gevallen zelfs tot andere psychische stoornissen leiden als depressie.

Wanneer iemand tinnitus heeft, hoort hij of zij geluiden die er niet echt zijn. Dat wil zeggen de geluiden zijn niet afkomstig uit de omgeving, zoals andere geluiden. Het oorsuizen kan een aantal verschillende oorzaken hebben. Zo kan er sprake zijn van afwijkingen aan gehoorbeentjes of bloedvaten. Ook kan tinnitus worden veroorzaakt door overactieve zenuwcellen en hersencellen.

Er bestaan geen behandelingen voor tinnitus die de aandoening volledig genezen. Wel zijn er een verscheidenheid aan behandelingen mogelijk die een leven met tinnitus makkelijker maken. Behandelingen doelen er over het algemeen op om klachten te minderen. Wanneer je minder last hebt van de symptomen van oorsuizen, heb je een grotere kans dat je een normaal leven kunt leiden.

Geluid horen wat er niet is, wordt het oorsuizen of tinnitus genoemd. Komt veel voor bij mensen die slechthorend zijn. De geluiden verschillen per persoon, echter komen de volgende geluiden vaak voor bij tinnitus: zoemen, fluiten, piepen, ruisen. Het geluid komt echter niet van buitenaf, het zit in uw hoofd of oor. Harde geluiden uit de omgeving verminderen de focus op het oorsuizen, hoewel dit vaak wel nog aanwezig is.

Er zijn meerdere manieren waarop het oorsuizen kan ontstaan. Wanneer iemand last heeft van oorsuizen is de oorzaak niet altijd duidelijk.

Het is mogelijk dat de zenuwcellen in je oor of oren zijn beschadigd, bijvoorbeeld door blootstelling aan harde geluiden of door een oor ontsteking. Omdat de zenuwcellen niet meer werken zoals zou moeten, sturen ze continu signalen naar jouw hersenen toe. Jouw hersenen vertalen dit signaal naar een geluid dat vaak eentonig is.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van tinnitus is een vernauwd bloedvat langs uw oor. De zenuwcellen in jouw oor pakken het geluid van de bloedstroom dan op en signaleren naar de hersenen dat je geluid hoort.

Ook ouderdom of bepaalde medicatie kunnen bijdragen aan het ontstaan van oorsuizen.

Tinnitus uit zich in elk individu op een ietwat andere manier. Dit komt door de verschillende oorzaken die tinnitus kan hebben. Wat tinnitus bij elk individu vaak kenmerkt is het herhaaldelijk horen van een geluid dat niet van de buitenomgeving afkomstig is.

Te exacte toon van het geluid kan sterk verschillen. Ook kunnen geluiden hard of zacht klinken, dichtbij of ver weg. Daarnaast is het mogelijk dat het geluid slechts uit een oor lijkt te komen, of uit beide oren. Het komt ook voor dat er sprake is van pulserende tinnitus.

De ernst van de tinnitus is ook verschillend per geval. Mensen met ernstige tinnitus kunnen de volgende kenmerken vertonen:

Wil je erachter komen of je daadwerkelijk tinnitus hebt? Dan kun je het beste naar de arts, of een speciale KNO-arts gaan. De arts probeert middels een tinnitus test te achterhalen of er sprake is van oorsuizen. Dit doet de arts door de volgende Tinnitus testen uit te voeren:

  • Vragenlijst over uw symptomen. Zo kan de arts de ernst van het oorsuizen inschatten en het effect ervan op jouw dagelijks leven.
  • Gehoor Meeting. De gehoormeting zal uitwijzen of er ook beperkingen zijn in het horen. De reden hiervoor is dat slechthorendheid veel voorkomt in combinatie met oorsuizen.
  • Meting van het tinnitus geluiden. Door het tinnitus geluid te meten kan eventueel de oorzaak van het oorsuizen worden bepaald.

Daarnaast zal de arts verder onderzoek uitvoeren om de oorzaak van tinnitus te achterhalen mocht dit nodig zijn. De oorzaak van de tinnitus is bepalend voor het type behandeling dat wordt gekozen. In veel gevallen is het alsnog niet mogelijk de oorzaak van het oorsuizen te achterhalen. Tinnitus behandelingen moeten dan worden uitgetest om te zien welke behandeling bij de patiënt aanslaat, en zorgt voor verlichting van de symptomen.

Behandeling tinnitus bestaat niet. Er is geen tinnitus behandeling 2022 die je van tinnitus af helpt. Wel zijn er behandeling beschikbaar die ongewenste symptomen tegengaat. Welke behandeling nodig is voor de klachten van tinnitus verhelpen, is sterk afhankelijk van de oorzaak. De volgende behandelingen worden aangeboden tegen tinnitus.

Tinnitus Revalidatie

De focus van een tinnitus behandeling is naast de klachten van tinnitus verminderen, ook gericht op het accepteren van de aandoening. Door het oorsuizen te accepteren als onderdeel van jouw leven, zal je er minder gefrustreerd door worden, en zal de tinnitus minder invloed uitoefenen op je gemoedstoestand. Deze behandeling wordt tinnitusrevalidatie of Tinnitus Retraining Therapy genoemd. . Deze behandeling wordt zowel individueel als in een groep aangeboden.  De behandeling kun je volgen bij verschillende hoogwaardige klinieken en behandelcentra binnen de geestelijke gezondheidszorg. Een voorbeeld van een vooraanstaande kliniek waar tinnitus kan worden behandeld is Balance. Ervaren artsen en psychologen kijken naar jouw specifieke situatie en stellen een individueel behandelplan op om de symptomen van jouw tinnitus in een luxe, comfortabele omgeving, te minimaliseren

Hoortoestel

Aangezien tinnitus vaak gepaard gaat met slechthorendheid, kan een hoortoestel symptomen van het oorsuizen verlichten. Wanneer iemand slecht hoort, treedt het oorsuizen continu op de voorgrond. Geluid uit de omgeving wat het tinnitus geluid als het ware ‘opslokt’ kan de focus op het oorsuizen doen verdwijnen. Door een hoortoestel te plaatsen kan het individu meer omgevingsgeluid oppikken, waardoor het oorsuizen minder gevolgen heeft voor het mentale welzijn.

Tinnitus maskeerder

Een tinnitusmaskeerder is een apparaat dat een eentonig, maar toch aangenaam, geluid geeft. Dit geluid doet het oorsuizen naar de achtergrond treden. Zo ligt jouw focus niet zozeer op het geluid van jouw tinnitus.

Neuromodulatie

Aangezien het oorsuizen afkomstig kan zijn van beschadigde zenuwcellen, kan een oorsuis behandeling voor deze zenuwcellen een oplossing bieden. Wanneer de zenuwcellen in het oor, en in de hersenen die samenhangen met het gehoor, beschadigd zijn, kunnen deze overactief worden. Ze sturen dan te veel prikkels naar de hersenen waardoor je het idee hebt continu een geluid te horen.

Door neuromodulatie toe te passen op deze overactieve delen, kan de werking van deze zenuwen worden gecorrigeerd. Dit gebeurt onder andere door middel van meerdere elektrodes.

Corticosteroiden

Wanneer het oorsuizen is ontstaan door te hard geluid, zoals harde muziek, is de tinnitus ontstaan door beschadiging aan het binnenoor. Wanneer je op tijd start met oorsuizen behandelen, kunnen corticosteroïden de schade significant verbeteren waardoor ook de tinnitus wordt beperkt.

Er zijn geen medicijnen beschikbaar die tinnitus genezen. Er is geen oplossing tegen oorsuizen. Wel kunnen symptomen van tinnitus dikwijls worden behandeld met medicatie. Dit is echter afhankelijk van de oorzaak van tinnitus.

Is de tinnitus ontstaan door een verkoudheid, en is er dus sprake van tijdelijk oorsuizen? Dan kunnen middelen tegen verkoudheid de tinnitus symptomen opklaren. Denk bijvoorbeeld aan xylometazoline.

Ook kan het voorkomen dat psychische symptomen zich voordoen als gevolg van tinnitus. Iemand kan zich somber voelen en het gevoel hebben niet veel energie te hebben. Deze neerslachtige gevoelens kunnen behandeld worden met verschillende medicatie, waaronder antidepressiva. Wanneer deze symptomen worden verlicht, kan het individu zich focussen op het accepteren van de tinnitus en ermee leren leven.

Het is duidelijk dat er over tinnitus nog lang niet alles bekend is. Oorzaken van oorsuizen zijn vaak moeilijk te achterhalen, en er bestaat geen oorsuizen behandeling die de tinnitus helemaal weg neemt. Om meer te weten te komen over het oorsuizen en het behandelen ervan worden er door Nederland verschillende onderzoeken uitgevoerd. Wellicht is de oplossing tinnitus nabij.

De MinT studie: Mindfulness vs cognitieve gedragstherapie

Deze studie focust zich op de effectiviteit van verschillende tinnitus therapie. De behandelingen die bij deze studie worden onderzocht zijn mindfulness en cognitieve gedragstherapie. Hierbij wordt gekeken naar de resultaten van beide behandelingen in de onderzoeksgroep. Op deze manier komt men meer te weten over de behandeling die resulteert in een significante verbetering van de tinnitus.

De Tinnitus Implant Studie

Deze studie vergelijkt het effect van een nieuwe behandeling tinnitus, het plaatsen van een implant, met het niet plaatsen van een implant bij ernstige gevallen van tinnitus. Blijkt het implant significante verbetering in de kwaliteit van leven op te leveren, dan kan dit mogelijk een goede behandeling zijn voor een breder publiek.

Hoewel behandelingen symptomen kunnen verlichten, kun je ook zelf veel doen tegen oorsuizen. De onderstaande tips kun je dagelijks toepassen om jouw functioneren in de samenleving te vergemakkelijken.

  • Luister muziek die het suizen op de achtergrond doen treden. Zo focus je niet op het oorsuizen maar op de muziek die je hoort. Let wel op dat je geen te harde muziek luistert, dit kan namelijk gehoorbeschadiging opleveren wat bij kan dragen aan oorsuizen.
  • Sporten. Wanneer je sport ligt je aandacht niet zozeer op het oorsuizen, maar meer op de intensieve bewegingen die je uitvoert.
  • Ontspanningsoefeningen zoals meditatie of yoga. Zo zorg je ervoor dat de tinnitus psychisch een minder groot effect zal hebben. Deze ontspanningsoefeningen houden jou rustig.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Chronische Stoornis

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Chronische Stoornis

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Chronische Stoornis BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Chronische Stoornis Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Chronische Stoornis

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes