ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

6 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

De corona crisis is al een aantal jaren gaande. Dat de verspreiding van het virus grote gezondheidsgevolgen heeft gehad is iedereen duidelijk. Het virus heeft veel mensen geïnfecteerd, en heeft veel levens geëist. 

Maar los van de fysieke gezondheidsproblemen die corona heeft veroorzaakt, zijn er ook psychische gezondheidsproblemen die het coronavirus heeft veroorzaakt of versterkt. Zo is de laatste jaren een sterke toename gezien in psychische klachten binnen de Nederlandse bevolking en zijn er mensen depressief door corona. Deze toename is vooral aanzienlijk binnen de leeftijdscategorie 20-35 jaar. De klachten die voorkomen zijn veelal depressie en angststoornissen. Er wordt gedacht dat deze ontwikkeling vooral is toe te schrijven aan het verminderd sociaal contact.

Hoe komt het dan dat een corona pandemie zulke hevige psychische gevolgen kan hebben? Tijdens de pandemie, en de talloze ‘lock downs’ die daarbij kwamen kijken, was iedereen meer op zichzelf. Je had tijdens deze periode maar weinig tot geen sociaal contact. Contact met de buitenwereld liep voornamelijk via een beeldscherm. Daarnaast was het niet mogelijk  activiteiten te volgen en er was onder de gehele Nederlandse bevolking sprake van minder beweging door het sluiten van sportscholen en sportclubs. Het ontbreken van structuur in het dagelijks leven heeft er bij talloze mensen voor gezorgd dat psychische problemen konden ontstaan.

Long Covid Klachten Nederland

Daarnaast hadden velen de angst om zelf ziek te worden, of angst dat hun naasten ziek werden. De media stond er vol mee. Door verschillende media werd continu alarmerend nieuws uitgezonden met betrekking tot de pandemie dat stress deed opkomen..

Dit alles resulteerde bij velen in onzekerheid, spanning, angst, somberheid, piekeren en slaapproblemen.

Als we kijken naar de psychische problemen als gevolg van corona, zijn er drie groepen te onderscheiden:

  1. Mensen die al psychische aandoening hadden. Deze groep heeft te maken gehad met psychische symptomen die de laatste paar jaren zijn versterkt. Als iemand bijvoorbeeld voor de pandemie al depressief was, kunnen symptomen nu dermate zijn verergerd dat iemand nu suïcidaal is of kampt met ernstige depressie klachten.
  2. Mensen die voor de pandemie nog geen psychische aandoening hadden. Bij deze mensen zijn tijdens de pandemie symptomen ontstaan zoals depressie of angst als gevolg van de maatregelen die het volk zijn opgelegd.
  3. Ook is het mogelijk dat een ernstige corona infectie ertoe heeft geleid dat iemand psychische problemen heeft gekregen. Dit is het geval bij 30% van de corona patiënten. De kans is hoger om last te krijgen van psychische stoornissen, waaronder stemmingsstoornissen en angststoornissen, wanneer er sprake was van IC opname door corona.

Hoe weet je nu of je te maken hebt met stress door corona of depressie door corona? Wanneer depressie, angst of stress symptomen zijn opgekomen tijdens de pandemie, is het mogelijk dat de depressie veroorzaakt of versterkt is door de getroffen maatregelen en ziekte.

De volgende symptomen kunnen erop wijzen dat je te maken hebt met angst of depressie als gevolg van de corona pandemie:

  • Prikkelbaarheid: je bent snel geïrriteerd en wordt snel boos of emotioneel.
  • Spanning en angst: Je voelt je continu nerveus, angstig of gespannen, alsof er iets belangrijks gaat gebeuren. Er is hier echter geen concrete rede toe.
  • Neerslachtigheid: Je zit vaak in een dip waarbij je je somber en lusteloos voelt.
  • Piekeren: Doordat je steeds piekert over bepaalde onderwerpen met betrekking tot de pandemie, kan dit ook invloed hebben op jouw slaappatroon. Je komt bijvoorbeeld niet goed in slaap doordat je wakker ligt te piekeren over gezondheid, financien, werk etc.
  • Nachtmerries: Wanneer je in slaap komt schrik je vaak wakker doordat in je hoofd zich ernstige situaties voordoen.

Is jouw kind depressief door corona? Hij of zij is niet de enige. 50% van jongeren tussen hebben sinds het begin van de pandemie toenemende psychische symptomen. Voorheen was een normaal percentage jongeren met psychische klachten 15%.

Hoewel de maatregelen, nu jaren na de start van de pandemie, steeds meer worden verzwakt, blijven de psychische stoornissen onder de jongeren alsmaar toenemen. Gedacht wordt dat de pandemie en alles wat daarbij kwam, een enorm effect heeft gehad op het mentale welzijn van de jongeren, waardoor de psychische klachten nog steeds toenemen. Deze toename is vooral te herkennen in de groep jongeren die voorheen nooit last had gehad van psychische klachten.

Hoe komt het nu dat vooral jongeren het effect van de pandemie op hun mentale gezondheid zo sterk voelen? Dit komt vooral omdat jongeren nog volop in ontwikkeling zijn. Het is een periode waarin zij hun eigen identiteit creëren, en ervaringen opdoen. Dit doen zij over het algemeen door nieuwe dingen te proberen, risico te nemen, en sociale contacten te leggen. Tijdens de pandemie zijn deze behoeften, die essentieel zijn voor een gezonde ontwikkelen, onderdrukt. Hierdoor kunnen angst en depressieve gevoelens opkomen.

Omgaan met de corona crisis en de bijkomende maatregelen is voor ieder individu binnen Nederland een uitdaging geweest. Wanneer je echter, al dan niet door de corona pandemie, een depressie of angststoornis hebt, kan dit voor extra moeilijkheden zorgen. Naast het zoeken naar professionele hulp zijn er ook een aantal andere dingen die je kunt doen om jezelf door de pandemie en de bijkomende maatregelen heen te slepen. Deze tips zijn bedoeld om het omgaan met depressie tijdens corona te vergemakkelijken:

  • Sport of beweeg regelmatig. Wanneer je beweegt komen er stofjes vrij in de hersenen waardoor je je positiever voelt en emoties beter in toom kunt houden.
  • Blijf gezond eten. Voeding waarin veel vitaminen en mineralen zitten verbeteren jouw algehele gezondheid. Wanneer je jezelf gezond laat eten heb je vaak ook een beter, positiever zelfbeeld. Andersom is ook het geval. Wanneer je erg ongezond en vet eet, gaat dit vaak samen met een negatief zelfbeeld. Dit kan weer bijdragen aan depressie en angst gevoelens.
  • Praat met familie of vrienden over jouw gevoelens. Dit lucht op en zorgt er voor dat je de situatie beter aankunt.
  • Breng structuur aan in jouw dag. Wanneer je op een vaste tijd opstaat, je werk doet, eet, en naar bed gaat, geeft dit rust in jouw hoofd.
  • Probeer zo veel mogelijk te focussen op positieve factoren. Kijk bijvoorbeeld niet dag in dag uit het nieuws.
  • Doe dingen die je graag doet, of die je voorheen graag deed. Dit helpt je in te zien dat er ook veel leuke dingen zijn waar je van kunt genieten.
  • Ga middelengebruik uit de weg. Alcohol en drugs versterken enkel de angstige en depressieve gevoelens.

Heb je last van coronastress tijdens de pandemie, dan is het raadzaam een aantal tips op te volgen die jou kunnen helpen om stressvolle periodes de baas te blijven. Dit is van belang omdat stress symptomen na enige tijd kunnen overgaan in een depressie of angststoornis. Dit kun je doen wanneer je stress door corona tegen wilt gaan:

  • Doe regelmatig ontspanningsoefeningen. Dit kan meditatie zijn, of misschien doe je liever ademhalingsoefeningen of yoga. Deze oefeningen zorgen ervoor dat de coronastress levels afnemen.
  • Maak dagelijks een lijst van de dingen die je goed hebt gedaan. Dit biedt perspectief waardoor stress niet de overhand neemt.
  • Accepteer de emoties die er bij je opkomen, al zijn het soms negatieve emoties.
  • Praat met mensen die je vertrouwt wanneer je je gestrest voelt.
  • Blijf bewegen. Dit helpt je hoofd leeg te maken en emoties te kunnen verdragen.

Heb je last van angstige of depressieve gevoelens die je zelf niet goed onder controle kunt houden, dan is het raadzaam om een afspraak te maken met jouw huisarts. De huisarts zal middels gesprekken, vragenlijsten en lichamelijk onderzoek een diagnose stellen. Wanneer een depressie, een stressstoornis of een angststoornis wordt vastgesteld, worden er ook verschillende behandelingen voorgesteld die voor verlichting kunnen zorgen. Behandeling kan in een kliniek, of ambulant worden gevolgd. Welk type behandeling bij jou past zul je bespreken met de huisarts.

Bij Balance kun je een hoogwaardige behandeling krijgen voor depressie of angst, die speciaal is ontwikkeld voor patiënten die van luxe houden. De vooraanstaande faciliteiten zorgen voor optimaal comfort, en een individueel behandelplan zorgt ervoor dat je je snel weer de oude voelt.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Mentale Gezondheid

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Mentale Gezondheid

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Mentale Gezondheid BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Mentale Gezondheid Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Mentale Gezondheid
Liegen door verslaving
Gedrag verslaafde: Waarom komt liegen zo vaak voor?

Liegen door verslaving is een complex fenomeen dat vaak voorkomt bij mensen die worstelen met een verslavingsprobleem

Lees verder
Kratom
Kratom en de werking ervan op het lichaam

Kratom is een middel dat nog beperkt is onderzocht. Wel is bekend dat het gebruik van kratom gepaard gaat met risico's.

Lees verder
Zelfbeschadiging
Zelfbeschadiging: Wat is het en hoe stop je het?

Zelfbeschadiging, ook bekend als zelfverwonding of zelfdestructief gedrag, verwijst naar het opzettelijk toebrengen van letsel aan het eigen lichaam

Lees verder
Borderline en Seksualiteit
Borderline en Seksualiteit: seksuele verlangens navigeren bij een borderline diagnose

De relatie tussen borderline en seksualiteit is complex en kan variëren van persoon tot persoon. Sommige individuen met borderline ervaren een intens verlangen naar intieme relaties en seksuele activiteit

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Entrepreneur ME
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Dazed
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
BBC
Khaleej Times
Hello magazine
Newsweek
Ok magazine
Yahoo
Revamp
Healthline
Epoch Times
Best Life
Square Mile
Telegraph
Marie Claire
The Times
The Stylist
The Standard
Mirror UK
Mallorca Zeitung
Daily Mail
Business Leader
Mallorca Magazin
Woman & Home
National World
American Banker
Guardian
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes