ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: MALLORCA, ZÜRICH, LONDEN, OFFSHORE

7 Minuten

Bewerkt en medisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Faalangst komt voor in wel 40% van scholieren en een aanzienlijk aantal volwassenen heeft last van faalangst. Grote kans dat jij er in jouw omgeving mee te maken krijgt. Belangrijk is het dus te weten hoe een faalangst behandeling in zijn werk gaat en wat voor een behandelingen er beschikbaar zijn binnen Nederland. Zo kun jij de beste manier ontdekken om faalangst te reduceren.

Het hebben van faalangst wordt vaak door een arts vastgesteld aan de hand van de symptomen. Er zijn specifieke symptomen die komen kijken bij het hebben van faalangst. Deze zullen worden onderzocht wanneer een individu bij de huisarts meldt dat hij of zij faalangst denkt te hebben.

De meest voorkomende aspect van faalangst waar door artsen en psychologen naar gekeken wordt is de mate waarin stress symptomen voorkomen. Iedereen is soms wel eens zenuwachtig om een tentamen te maken of een presentatie te doen. De stress wordt pas als problematisch ervaren wanneer het individu de stress en de bijkomende symptomen niet meer onder controle heeft.

Een arts zal ook kijken naar nachrust, eeneventueel negatief zelfbeeld en het perfectionisme van het individu. Daarnaast is het ook belangrijk te weten hoe vaak het individu last heeft van faalangst en hoe hevig de angst reactie is. Mogelijke reacties zijn blozen, verhoogde hartslag, duizeligheid, en moeizame ademhaling. De arts zal dan besluiten of er sprake is van faalangst en of verdere behandeling aan te raden is.

Faalangst Oorzaken en symptomen Nederland

Er is geen officiele test beschikbaar om faalangst vast te stellen. Volgens een Amerikaans diagnose-instrument, is faalangst geen aparte stoornis. Faalangst maakt volgens dit erkend instrument deel uit van sociale angst of gegeneraliseerde angst. Dit houdt in dat volgens de DSM-5 faalangst deel uitmaakt van de algemene angststoornissen.

Wel zijn er binnen Nederland verschillende vragenlijsten beschikbaar die een indicatie kunnen geven of dat u te maken heeft met een vorm van faalangst. Zo’n test is de Prestatie Motivatie Test voor Kinderen (PMT-K). Dit is een vragenlijst van 89 vragen die het prestatiemotief, positieve en negatieve faalangst en sociale wenselijkheid voor kinderen van 10-16 jaar zal vaststellen.

Nu er een indicatie is dat u of iemand in uw naaste omgeving last heeft van faalangst is het bealngrijk naar de volgende stap te kijken: de behandeling.

De behandelingsmogelijkheden lopen uiteen. Wilt u geholpen worden door een professional en is de faalangst zeer hevig? Dan is therapie hoogstwaardschijnlijk de beste behandeling.

Ook zijn er verschillende handelingen die je zelf kunt implementeren om de faalangst van een kind te verminderen. Zeker als ouder zijn dit belangrijke factoren om rekening mee te houden.

 • Wees realistisch over mogelijke prestaties. Dit zal de prestatiedruk verminderenen. Let op! Schat uw kind ook niet te laag in. Dit kan namelijk een averechts effect hebben.
 • Laat uw kind zelf dingen doen, zoals school opdrachten maken, en laat hem of haar zo zelfvertrouwen opbouwen. Het kind zal het gevoel krijgen dat hij of zij wel bekwaam is.
 • Positieve reactie ook als iets mislukt. Heeft uw kind niet gepresteerd wat u had gehoopt? Geef uw kind alsnog positieve feedback. Dit zal de druk voor het volgende proefwerk verminderen waardoor het kind zich beter kan concentreren en wellicht ook beter presteert.
 • Bespreek de faalangst. Een belangrijke stap in het proces is het bespreken van de faalangst. Zodra het onderwerp geen taboe is en het kind erover durft te praten, zal dit veel stress wegnemen voor het kind.

Ook voor volwassenen zijn therapieënbeschikbaar voor ernstige faalangst. Alternatieve behandelingen om faalangst te verminderen zijn handelingen die vaak door het individu zelf moeten worden uitgevoerd.

Een volwassen individu dat last heeft van faalangst kanzelf bepaalde gedragspatronen doorbreken door de volgende oefeningen uit te voeren:

 • Wees ten eerste bewust van jouw gedachten en schrijf op wanneer jouw negatieve gedachten niet klopten. Bijvoorbeeld wanneer je een presentatie had en ervan overtuigd was dat het niet ging lukken. Heb je de presentatie toch goed uitgevoerd? Schrijf deze situatie dan op. Dit bouwt het vertrouwen dat de negatieve uitkomst of doemsituatie die je in je hoofd hebt vaak niet werkelijkheid wordt.
 • Geef jezelf advies zoals je tegen een vriend of vriendin zou praten. Tegen een vriend of vriendin zou je eerlijk zijn, realistisch en zo positief mogelijk. Probeer jezelf net zo goed te behandelen.

Er zijn talloze manieren waarop de symptomen van faalangst en angst in het algemeen onder controle kunnen worden gehouden. Deze manieren hebben een bewezen positief effect op het verminderen van angstige gevoelens voor alle leeftijden.

 1. Lichaamsbeweging. Bij lichaamsbeweging worden er verschillende hormonen zoals endorphines vrijgegeven door het lichaam waardoor jouw gemoedstoestant verbeterd en stress verlaagd wordt.
 2. Efficiente werk methode en werken met deadlines. Dit zorgt ervoor dat je niet de hele dag door aan het werken bent aan een taak die jou faalangst triggert. Stel daarom werktijden vast waarop je aan de taak werkt. Leg de taak daarna opzij zodat je kunt relaxen en herstellen van de angst gevoelens.
 3. Vaste tijd op staan en naar bed. Dit zorgt ervoor dat je genoeg nachtrust krijgt. Voldoende nachtrust is erg belangrijk bij het onder controle houden van faalangst symptomen. Een verminderde nachtrust versterkt de symptomen namelijk, waardoor jouw angst gevoelens erger kunnen worden.
 4. Ademhalingsoefeningen. Ademhalingsoefeningen kunnen op elk moment worden uitgevoerd, maar hebben het meeste profijt wanneer je stress of faalangst voelt opkomen. Een aantal minuten focussen op de ademhaling kan je hartslag weer op een normaal tempo brengen.
 5. Beloon jezelf. Heb je een taak afgerond waar je angstig voor was? Dan is het belangrijk jezelf hiervoor te belonen. Zo leer je iets positiefs te associërenmet het afronden van een taak, zonder te veel waarde te hechten aan de uitkomst ervan.

Zijn de faalangst symptomen te hevig of kom je er niet vanaf? Dan kan therapie een goede oplossing bieden. Therapie geeft je stappen die je kunt gebruiken om op een goede manierom te gaan met faalangst. Wanneer je in het gevolg het gevoel van angst krijgt, weet je precies hoe je dit gevoel kan reduceren of accepteren.

Uitvoerende behandeling van agorafobie

Therapie kijkt vaak naar de oorzaak van faalangst. Door de oorzaak aan te pakken kan faalangst worden verholpen of op zijn minst begrepen worden door de persoon die faalangst heeft. Zo kan het individu de symptomen beter relativeren en er minder door aangedaan zijn.Therapie geeft je, naast verschillende oefeningen om met hoge verwachtingen om te gaan, ook oefeningen voor een beter zelfbeeld.

Er zijn verschillende soorten therapie beschikbaar in Nederland. Welke soort therapie voor jou het beste is zal samen met jouw huisarts worden besloten.

Misofonie Intramuraal Revalidatiecentrum Nederland

EMDR-therapie is een therapie waarbij negatieve gebeurtenissen worden gekoppeld aan iets neutraals. Zo zal je de volgende keer dat zo’n situatie zich voordoet, minder snel angst of stress gevoelens ervaren.

Voor dit kan worden gedaan wordt er eerst gezocht naar de negatieve ervaring die het individu heeft opgelopen. Ook wordt aan het individu uitgelegd hoe die gebeurtenis heeft bijgedragen aan het manifesteren van de faalangst in het hedendaagse gedrag van het individu. Door te begrijpen wat de faalangst heeft veroorzaakt en hoe irrationeel de angst is, kan het individu een nieuwe weg inslaan en faalangst achter zich laten.Dit gebeurt onder begeleiding van een psycholoog.

Een andere therapie is cognitieve therapie. Bij cognitieve therapie helpt de psycholoog jou te kijken naar waar je negatieve gedachten vandaan komen. Samen met de psycholoog zul je leren hoe je deze omzet in positieve gedachten. Het gaat hierbij om het reframen van jouw gedachten. Dit zal uiteindelijk voorkomen dat faalangst zich voordoet als gevolg van negatieve gedachten.

Er zijn naast therapieënmeerdere faalangst trainingen beschikbaar die jou kunnen helpen om te gaan met jou faalangst. Trainers maken vaak gebruik van verschillende methoden die ook bij cognitieve gedragstherapie worden gebruikt. Zo leer je onder begeleiding van een trainer zelf om te gaan met jouw faalangst. Deze trainingen worden vaak gegeven op groepsbasis.

Ook op scholen wordt steeds vaker aandacht besteedt aan angststoornissen als faalangst. Deze initiatieven worden veelal georganiseerd door organisaties als JGZ.

Een voorbeeld van een training op school is de training ‘Je bibbers de baas’. Trainers helpen kinderen van 9-12 jaar om te gaan met zenuwen of angsten die ontstaan door te moeten presteren binnen of buiten school. Op deze manier wordt via een groepsbijeenkomst de kinderen verschillende vaardigheden aangeleerd, die zijn gebaseerd op gedragstherapie en ontspanningstechnieken.

OCD Behandeling Nederland

Een andere training is de ‘Praten op school’ training. Hierbij worden kinderen vanaf een jonge leeftijdgeholpen om de angst om iets verkeerds te zeggen te overwinnen. Dit wordt onder begeleiding stapsgewijs gedaan waardoor het spreekgedrag per individu kan worden gestimuleerd en aanwezige faalangst kan worden geaddresseerd.

Als jij iemand bent die last heeft van faalangst en hulp zoekt om op een betere manier met de angststoornis om te kunnen gaan, dan zijn er meerdere behandelingen waar je uit kunt kiezen. Probeer zelf bepaalde oefeningen uit te voeren of schakel de hulp in van een faalangst trainer. Wil je nog intensiever de faalangst behandelen? Kies dan voor EMDR-therapie of cognitieve therapie. Bespreek met jouw huisarts bij welke therapie jij het meeste baat zal hebben.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Mentale Gezondheid

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Mentale Gezondheid

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Mentale Gezondheid BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Mentale Gezondheid Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Mentale Gezondheid
liefdesverdriet
Wat helpt tegen liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is een emotionele reactie op het einde van een romantische relatie. Het kan worden veroorzaakt door verschillende omstandigheden, zoals een scheiding

Lees verder
Morfine bijwerkingen
Morfine en Morfinepleisters: hoe werken ze en wat zijn de risico's

Oudere volwassenen zijn vaak gevoeliger voor de bijwerkingen van morfine, en het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn bij het voorschrijven en toedienen van dit medicijn aan deze populatie.

Lees verder
POLYVAGAAL THEORIE
De Polyvagaal theorie: een aanvulling op therapie

De Polyvagaal Theorie is een theorie ontwikkeld door Dr. Stephen Porges. Het biedt inzicht in de complexe interactie tussen ons zenuwstelsel en ons welzijn

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Dazed
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Live Science
Mallorca Magazin
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Khaleej Times
Business Leader
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes