ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: ZÜRICH, MALLORCA, LONDEN, NEW YORK

6 Minuten

Bewerkt en klinisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Bindingsangst is een psychisch probleem waarbij iemand angst heeft om zich aan iemand te binden en relaties aan te gaan. Je gaat relaties uit de weg, of zorgt ervoor dat relaties oppervlakkig blijven en niet te veel diepgang hebben. Zodra een relatie iets te intiem wordt, wordt het individu angstig. Deze paniek is de angst om verlaten of gekwetst te worden en verminderd zelfvertrouwen. Deze angstige gedachten komen voort uit eerdere gebeurtenissen of ervaringen.

Veel mensen die last hebben van bindingsangst zijn hier niet van bewust. Ze hebben de bindingsangst al een lange tijd, en gaan ervanuit dat de gevoelens deel uit maken van hun karakter.

Bindingsangst is een psychische aandoening waarbij het individu veel waarde hecht aan zijn of haar onafhankelijkheid en vrijheid. Bindingsangst man komt net zo vaak voor als bindingsangst vrouw. De aandoening houdt in dat een individu moeite heeft zich aan iemand te hechten. Dit kan zich voordoen in zowel liefdesrelaties als vriendschappen.

Kenmerkend is dat het individu intiem contact fysiek en emotioneel uit de weg gaat, omdat dit hem of haar het gevoel geeft de vrijheid te verliezen. Relaties en contacten blijven daarom oppervlakkig. Het individu bewaart een afstand tussen zichzelf en anderen en doet dan ook weinig moeite voor en in relaties. Iemand met bindingsangst doorloopt verschillende fases. De fases bindingsangst zijn voor ieder individu anders en fluctueren tussen het zoeken van contact en het afweren van contact.

Bindingsangst wil niet zeggen dat het individu geen behoefte heeft aan liefde, of contact met anderen niet belangrijk vindt. Hij of zij heeft wel degelijk liefde nodig, echter heeft het individu last van angst die hem of haar belemmert in het opzoeken van dieper contact. De angst is vaak de angst om gekwetst of afgewezen te worden. Degene met bindingsangst vindt het veiliger en minder risicovol om niet aan relaties te beginnen. 

Bindingsangst kan zich opeens uit het niets zich voordoen, zonder dat je hier eerder last van hebt gehad. Vaak gebeurt dit wanneer er een belangrijke stap in een relatie aankomt, zoals verloven, of het kopen van een huis. Maar ook wanneer symptomen zich voordoen zijn veel mensen zich er niet van bewust dat het om bindingsangst gaat..

Toch kan het ook voorkomen dat iemand ervan wordt beschuldigd bindingsangst te hebben terwijl dit niet het geval is. Iedereen hecht zich aan anderen met een andere snelheid aan anderen. Wanneer iemand langzamer hecht, wil dit niet direct zeggen dat hij of zij bindingsangst heeft.

De oorzaak van de bindingsangst kan verschillen per persoon. Wel is duidelijk dat erfelijkheid bij het ontwikkelen van bindingsangst geen rol speelt. Wel ontstaat bindingsangst door problemen met hechting in het verleden. Dit kan bijvoorbeeld onveilige hechting zijn met de ouder in de jeugd van het individu, of geschade hechting tijdens een voorgaande relatie.

Onveilige hechting in de jeugd omvat een situatie waarbij de ouders geen goede band creëerde met het kind. In milde gevallen is dit van toepassing wanneer een ouder weinig tijd had voor zijn of haar kind. In ernstige gevallen kan het gaan om emotionele of fysieke mishandeling, het overlijden van een ouder, of door langdurig pesten.

Wanneer hechting is geschaad in een voorgaande relatie, is het vaak het geval dat het individu is gekwetst door degene waarmee het individu een relatie had. Dit kan komen door vreemdgaan,emotionele afwezigheid, of mishandeling.

Hoe komt het dat eerdere gebeurtenissen en relaties jouw hechtingsvermogen beïnvloedt? Dit komt doordat de relaties die je, vooral in jouw jeugd, ziet, bepalend zijn voor hoe jij denkt dat relaties horen te zijn. Het schetst als het ware een beeld van relaties. Je denkt, wellicht onbewust, dat dit gezonde relaties zijn. Daarom ga je in toekomstige relaties op zoek naar soortgelijke situaties.

Het komt bij bindingsangst veel voor dat men in zijn of haar jeugd vaak niet zijn gevoel mocht uiten, of dat hier geen aandacht aan werd besteed. Dit zorgt er op latere leeftijd voor, als iemand bindingsangst ontwikkelt, dat hij of zij het gevoel niet uit naar andere mensen toe. Ook komt het voor dat het individu zijn of haar eigen gevoel zelfs niet herkent.

“Heb ik bindingsangst?” Hoewel veel mensen zich er niet van bewust zijn wanneer ze symptomen van bindingsangst vertonen, zijn de bindingsangst symptomen erg kenmerkend. Ook kunnen er extreme bindingsangst symptomen zich voordoen. Hoewel deze van het ene individu tot het andere sterk kunnen verschillen, zijn het type bindingsangst symptomen van dezelfde aard:

  • Je gaat relaties uit de weg, of breekt relaties af wanneer er sprake is van teveel diepgang.
  • Je voelt je angstig wanneer je denkt aan een serieuze relatie.
  • Je bent vrijwel nooit overtuigd dat iemand voor jou de juiste is.
  • Je bent erg kritisch op mensen waarmee je een relatie aangaat.
  • Je bent bang om gekwetst te worden.
  • Je houdt niet van intimiteit
  • Je vertrouwt de mensen om je heen niet.
  • Je bouwt geen emotionele relaties op me vrienden of geliefden.
  • Je wilt de controle houden over de relatie.
  • Paniek en woede wanneer je het gevoel hebt de controle te verliezen.
  • Je doet weinig moeite voor jouw partner
  • Je hebt het gevoel vreemd te willen gaan.
  • Je praat niet veel over jouw gevoelens.
  • Je praat niet graag over de toekomst.

Bij bindingsangst zijn verschillende fases te onderscheiden. Aan deze fases kun je herkennen hoe ver de bindingsangst gevorderd is.

In de eerste fase probeer je relaties aan te gaan. In deze fase heb je nog geen symptomen van bindingsangst. Je praat over jouw gevoel en voelt je niet angstig.

In de tweede fase ben je de relatie aangegaan. Je hebt het doel bereikt. Langzaam aan begint er angst op te komen. Je begint te twijfelen over de prille relatie, en trekt je wat terug om een afstand te creëren.

In fase 3 beginnen de gevoelens van de partner te groeien. Hierdoor wordt er bij het individu met bindingsangst alleen maar meer angst opgeroepen. Hij of zij heeft het gevoel de vrijheid en onafhankelijkheid te verliezen. 

In de vierde fase ga je contact met jouw partner zo veel mogelijk uit de weg. Dit doe je uit zelfbescherming. Je zorgt ervoor dat je het gevoel van vrijheid weer deels terug krijgt in jouw leven.

In de vijfde fase: door bindingsangst relatie verbreken. Na de breuk ervaar je eerst een gevoel van vrijheid en blijheid, alsof er een last van je schouders is. Toch begin je na enige tijd de relatie en de liefde te missen waardoor je de relatie weer opzoekt.

Bindingsangst is bescherming door je niet aan iemand te binden. Dit heeft er een lange tijd voor gezorgd dat je niet bent gekwetst en geen emotionele pijn hebt ervaren.

Om bindingsangst op te lossen is het nodig je kwetsbaar op te stellen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Dit kan voor mensen zonder bindingsangst al angstaanjagend zijn. Voor mensen met bindingsangst is dit ondenkbaar.

Wanneer iemand last heeft van daadwerkelijke bindingsangst is het ten eerste van belang dat hij of zij de psychische aandoening opmerkt en erkent dat de aandoening aanwezig is. Dan pas kan er actie ondernomen worden om de symptomen te verlichten.

Symptomen kunnen enkel verlicht worden wanneer de oorzaak van de bindingsangst achterhaald kan worden. Dit is voor jou alleen vaak een grote opgave omdat je niet goed kunt herkennen wanneer er onveilige hechting heeft plaats gevonden. Voor jou was dit immers heel ‘normaal’ omdat je niet anders gewend bent. Een ander perspectief, van bijvoorbeeld een psycholoog, kan je helpen om de daadwerkelijke oorzaak van de bindingsangst te achterhalen.

Bindingsangst heeft invloed op zowel het individu zelf als zijn of haar partner. Als je erkent dat je bindingsangst hebt, en je hebt met een psycholoog de oorzaak weten te achterhalen, dan kun je werken om de bindingsangst te minimaliseren.

Bindingsangst kan niet worden verholpen met medicatie. De enige behandeling die kan werken bij bindingsangst is het volgen van therapie.

Bij bindingsangst oplossen of verhelpen wordt vooral gebruik gemaakt van cognitieve gedragstherapie. De bindingsangst ontstaat uit gedachtepatronen die voortkomen uit voorgaande ervaringen in de jeugd of de volwassenheid. De overtuigingen die toen zijn ontstaan, leven voort in huidige contacten en relaties. Bij cognitieve gedragstherapie wordt daarom dieper ingegaan op deze gedachten en overtuigingen. Door deze uitvoerig te bespreken realiseer je je als patiënt steeds meer dat deze geen beeld vormen van een ‘gezonde’ relatie. Je merkt dat jouw beeld van realities niet een accuraat beeld is van hoe relaties in elkaar zitten. Hierdoor zul je vanzelf steeds meer binding en steeds meer intiem contact toelaten.

Laat jouw bindingsangst nu behandelen bij een hoogwaardige kliniek zoals de Balance kliniek. Deze kliniek biedt een enorme expertise door ervaren psychotherapeuten, en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van behandelingen. 

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Mentale Gezondheid

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Mentale Gezondheid

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Mentale Gezondheid BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Mentale Gezondheid Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Mentale Gezondheid
Dwangstoornis oorzaak
Dwangmatig gedrag: Wat is dwangneurose en wat zijn de symptomen?

Dwangstoornis, ook wel bekend als obsessief-compulsieve stoornis (OCD), kent een veelzijdige oorsprong die een samenspel is van diverse factoren

Lees verder
intergenerationeel trauma
Hoe doorbreek je intergenerationeel trauma?

Intergenerationeel trauma is een complex fenomeen dat de overdracht van psychologische en emotionele wonden van de ene generatie op de andere beschrijft

Lees verder
Bipolaire stoornis en seksualiteit
Bipolaire stoornis en seksualiteit: hoe hangen deze samen?

De impact van bipolaire stoornis op seksualiteit is een complex en veelzijdig onderwerp dat diepgaand begrip vereist

Lees verder
Emotionele verwaarlozing
Emotionele verwaarlozing: symptomen en gevolgen

Emotionele verwaarlozing is een complexe vorm van mishandeling die vaak onopgemerkt blijft, maar diepgaande gevolgen kan hebben voor het welzijn van individuen en relaties

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Live Science
Mallorca Magazin
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Business Leader
Dazed
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes