ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: ZÜRICH, MALLORCA, LONDEN, NEW YORK

6 Minuten

Bewerkt en klinisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

De eetstoornis anorexia wordt vaak genoemd. Boulimia komt echter veel vaker voor. Met wel 22.000 mensen die in Nederland boulimia hebben, komt boulimia zo’n vier keer vaker voor dan anorexia.

Bij de eetstoornis boulimia is het individu volledig geobsedeerd met gewichtscontrole, en eetgedrag. Deze eetstoornis kenmerkt zich voornamelijk door hevige eetbuien waarna het individu zo snel mogelijk van de calorieën af probeert te komen. Dit doet hij of zij meestal door te braken of laxeermiddelen te gebruiken. Dit is typerend voor de eetstoornis boulimia.

Boulimia is vaak moeilijk te herkennen. Wanneer boulimia wel herkend wordt, zijn er echter zeer vooraanstaande boulimia behandelingen mogelijk om de psychische stoornis tegen te gaan. Wordt de eetstoornis boulimia niet opgemerkt, dan kunnen hier hevige negatieve gevolgen voor de gezondheid door worden veroorzaakt.

Iemand met boulimia heeft de angst om aan te komen. Toch heeft het individu continu last van hevige eetbuien waarbij hij of zij de volledige controle verliest over het eetgedrag. Het individu eet tijdens een eetbui niet omdat hij of zij honger heeft, het individu eet vaak uit dwang. Ook komt het voor dat mensen met boulimia eten omdat ze hun ongewenste gevoelens willen ontvluchten. Wanneer ze eten voelen ze niet de angst of somberheid die ze normaal gesproken misschien wel voelen.

Wanneer de eetbui voorbij is, heerst er een overweldigend schuldgevoel. Het individu schaamt zich enorm dat hij of zij de controle heeft verloren, en wilt niet aankomen. Het negatieve zelfbeeld dat het individu heeft, in combinatie met de obsessie met gewicht en de controle ervan, zetten het individu ertoe zo snel mogelijk van de gegeten calorieën af proberen te komen. Dit wordt meestal gedaan door braken, het innemen van laxeermiddelen, sporten of vasten.

Het ontstaan van boulimia kan meerdere oorzaken hebben. Vaak gaat het om een combinatie van erfelijkheid, intrinsieke onzekerheid van het individu, de invloed van de omgeving en negatieve ervaringen of trauma’s die het individu heeft doorgemaakt.

Boulimia herkennen is geen gemakkelijke taak. Doordat de boulimia patiënt vaak normaal gewicht heeft, wordt vaak niet direct opgemerkt dat iemand boulimia heeft. Wanneer anderen eten normaal mee eet, zal niemand hier achterdochtig van worden. De hevige eetbuien houd je voor zo ver mogelijk verborgen voor de buitenwereld.

Aan de volgende symptomen kun je boulimia herkennen:

  • Regelmatige eetbuien waarbij je niet eet omdat je honger hebt. Hierbij verlies je de controle om te kunnen stoppen
  • Je doet er alles aan om niet aan te komen door de eetbuien.
  • Je voelt je ontzettend schuldig en teleurgesteld in jezelf na het hebben van een eetbui.
  • Je doet er alles aan om de eetbuien geheim te houden.
  • Je bent onzeker en hebt een negatief beeld van jezelf en jouw uiterlijk.
  • Je vindt dat je te dik bent, ook wanneer dit medisch gezien niet het geval is.
  • Je houdt je continu bezig met gewicht.

Wanneer boulimia een lange tijd onopgemerkt gaat, kan dit hevige gevolgen hebben voor de gezondheid. Sommige gevolgen boulimia verdwijnen wanneer je van boulimia genezen bent, andere gevolgen kunnen na verloop van tijd niet meer hersteld worden en zijn dus blijvend. De ernst van de gevolgen is sterk afhankelijk van de ernst van de eetstoornis boulimia.

De volgende gevolgen kunnen zich voordoen bij boulimia:

  • De menstruatie blijft uit of wordt onregelmatig. Dit is een zeer belangrijk gevolg aangezien 95% van de boulimia patiënten vrouw is.
  • Uitdroging door regelmatig gebruik van laxeermiddelen. Deze uitdroging zorgt ervoor dat organen, waaronder ook de hersenen in mindere mate kunnen functioneren. Hierdoor kun je je vaak moe voelen en niet goed kunnen concentreren.
  • Ernstige last van de slokdarm door het regelmatige braken. De slokdarm raakt beschadigd door herhaaldelijk braken.
  • Slechte mondhygiëne doordat het tandglazuur wordt aangetast door de zuurgraad waaraan het wordt blootgesteld bij het braken.
  • Je hebt het gevoel ‘niet goed genoeg’ te zijn en denkt zeer negatief over jezelf. Het schuldgevoel dat opkomt na de eetbuien draagt hieraan bij en versterkt het gevoel. Dit kan leiden tot verschillende stoornissen zoals een angststoornis of depressie.
  • ·Verminderde inname van vitale voedingsstoffen leidt tot verminderd functioneren van bepaalde organen. Ook leidt dit tot verminderde energie en moeheid.

Zoals je hebt gelezen, kan het voor omstanders moeilijk zijn om boulimia op te merken in een ander. De persoon zelf die last heeft van de boulimia symptomen ontkent dit vaak tegenover de omgeving, maar ook tegenover zichzelf. Zij hebben het valse gevoel de controle nog te hebben over hun eetgedrag en hebben de indruk dat er niets aan de hand is. Dit kan het starten van een boulimia behandeling bemoeilijken.

Om te kunnen herstellen van boulimia is behandeling nodig. De eetstoornis boulimia genezen zonder hier behandeling voor te krijgen is vrijwel niet mogelijk. De psychische stoornis heeft zijn grip op jou. Alleen met de juiste therapie kun je de controle over jouw leven herpakken.

De therapieën die beschikbaar zijn voor het behandelen van boulimia, leggen de focus op het achterhalen van de oorzaak van de stoornis. Door de weg van de oorzaak tot de eetstoornis te volgen, kan de therapeut met verschillende technieken ingrijpen wat ervoor zorgt dat de aanwezige oorzaak of oorzaken, niet langer resulteren in de eetstoornis boulimia.

Behandelingen kan in verschillende soorten en maten worden uitgevoerd. Zo is het mogelijk boulimia behandeling deels in een groep te volgen, of juist individueel. Groepstherapie biedt patiënten de mogelijkheid om lotgenoten te spreken, elkaar te steunen, en gedachten en ervaringen uit te wisselen. Dit draagt bij aan nakoming van de behandel opdrachten.

Daarnaast kun je er samen met de behandelende therapeut voor kiezen om ambulant te worden behandeld of door middel van een klinische opname. 

Een ambulante boulimia behandeling is een behandeling waarbij je een aantal malen per week naar de kliniek gaat om te worden behandeld. Je blijft echter thuis wonen en slaapt ook thuis. Een andere mogelijkheid is klinische opname. Bij deze optie volg je in de kliniek een intensieve behandeling. Daarnaast verblijf je ook in de kliniek gedurende de behandelperiode. Deze optie wordt gekozen wanneer de boulimia ernstig is, of wanneer eerdere ambulante boulimia behandeling niet succesvol is geweest.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is de belangrijkste psychische behandeling voor het herstellen van boulimia. Deze therapie helpt de patiënt in te zien dat de denkpatronen die hij of zij zichzelf eigen heeft gemaakt, niet bevorderlijk zijn voor zijn of haar welzijn. Door gedachten over eten, gewicht en zelfbeeld herhaaldelijk te bespreken wordt de patiënt gestimuleerd om realistisch naar deze gedachte gangen te kijken. Zo kan de patiënt bepalen of deze kloppen of dat hij of zij zich in bepaalde gedachtegangen heeft vergist. Zo wordt het gedrag langzaam veranderd. 

Er is geen medicatie beschikbaar die iemand van de eetstoornis boulimia doet herstellen. Medicatie kan echter wel helpen bepaalde vervelende symptomen, zoals angst en somberheid, te bestrijden. Hierdoor kan het individu zich beter focussen op de psychische behandeling.

Denk je zelf boulimia te hebben en wil je een aantal boulimia tips die de eetstoornis dragelijker maken? Wanneer je het vermoeden hebt boulimia te hebben is het altijd raadzaam jouw huisarts te raadplegen. Boulimia gaat vrijwel nooit weg zonder een specialistische behandeling. Als je niet weet waar je moet beginnen om te herstellen van boulimia, volg dan de volgende boulimia tips:

  1. Erken dat je een eetstoornis hebt. Boulimia is niks om je voor te schamen, al voelt dit voor veel patiënten wel zo. Toegeven dat je een eetstoornis hebt is juist een teken van kracht.
  2. Leer meer over boulimia. Als je weet wat de symptomen zijn en waarom bepaalde gevoelens opkomen, zul je jouw eigen gedrag beter begrijpen. Het gedrag resulteert dan minder in een negatief zelfbeeld.
  3. Praat met de mensen om jou heen. Kies een aantal vertrouwenspersonen uit en vertel over jouw situatie en jouw zorgen. Dit kan voor enorme opluchting zorgen. Het is dan niet langer een geheim dat verborgen moet worden.
  4. Neem contact op met jouw huisarts of een vooraanstaande kliniek als Balance. Bij Balance kun je in een luxe kliniek, voorzien van alle nodige faciliteiten herstellen van jouw eetstoornis. Je wordt dan behandeld door de beste, meest ervaren psychologen die precies weten met welke behandelingen en therapieën jij zo snel mogelijk verbetering zult zien. Neem contact op met Balance en volg een hoogwaardige, volledig afgestemde, behandeling op verschillende locaties, waaronder Majorca, Spanje.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Eetstoornis

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Eetstoornis

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Eetstoornis BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Eetstoornis Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Eetstoornis

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Live Science
Mallorca Magazin
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Business Leader
Dazed
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes