ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: ZÜRICH, MALLORCA, LONDEN, NEW YORK

8 Minuten

Bewerkt en klinisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Wel 5600 mensen hebben het afgelopen jaar anorexia gehad. Kenmerkend is dat het overwegend bij vrouwen voorkomt en vooral in de puberteit tot uiting komt. Ledereen kent anorexia als een psychische stoornis waarbij het individu stopt met eten of zeer weinig eet. Er speelt bij anorexia echter veel meer dan veranderd eetgedrag. Aan het gedrag ligt een dwang stoornis ten grondslag in combinatie met een negatief zelfbeeld. Het individu vindt zichzelf vaak te dik en doet er alles aan zo min mogelijk calorieën in te nemen, of de ingenomen calorieën te verbranden.

Aangezien anorexia wordt veroorzaakt door verschillende psychische mechanismen is psychische behandeling nodig om te kunnen herstellen van deze ziekte. Met behandeling anorexia is het mogelijk volledig te herstellen (35%), of om symptomen sterk te verminderen zodat je op een gezondere manier verder kunt leven (30%). Omdat anorexia een hardnekkige psychische stoornis is, is er 25% die het niet lukt zodanig te herstellen om zijn of haar leven op te kunnen pakken. Het is dan ook zaak om snel in te grijpen bij anorexia met de juiste anorexia behandeling. Hoe langer iemand namelijk anorexia heeft, hoe moeilijker het herstel zal worden.

Obsessief gedrag omtrent gewicht en eten. Verliest hierdoor veel gewicht. In hun ogen nog steeds te dik. Dit komt door angst om aan te komen. Wanneer hij of zij calorieën telt en hoeveelheid eten controleert en de verbranding van calorieën reguleert, geeft dit hem of haar een gevoel van controle en zelfvertrouwen. Een gevoel waar veel vraag en zoek naar is voor iemand met een negatief zelfbeeld. Bij anorexia wordt gezien dat dit gedrag het gehele dagelijks leven gaat beheersen.

Wanneer mensen in de omgeving van de anorexia patiënt hun zorgen uiten, zorgt dit er vaak voor dat de patiënt zich alleen maar verder terugtrekt. De patiënt zelf ziet niet in dat hij of zij anorexia heeft, en heeft het idee de controle te hebben terwijl dat niet het geval is. Daarom zal het individu de anorexia zoveel mogelijk verbergen

Anorexia is een zeer serieuze ziekte, waar ongeveer 5% van de anorexia patienten aan komt te overlijden. Met de juiste behandeling kan in de meeste gevallen de patiënt herstellen van anorexia of ermee leren leven. Dit is echter een lang proces met veel vallen en opstaan.

De exacte oorzaak van anorexia is tot nog toe onbekend. Het is niet precies duidelijk hoe deze psychische stoornis precies vormt. Wel is bekend dat deze stoornis ontstaat in de hersenen, en dat er een aantal factoren het risico op anorexia kunnen vergroten. Deze factoren zijn omgeving, erfelijkheid en psychische factoren. Vaak determineert een combinatie van deze factoren het ontwikkelen van anorexia.

De omgeving beïnvloedt het doen en laten van ieder individu. Wanneer jouw omgeving zeer veel waarde hecht aan het uiterlijk, sport, en gewicht, kan dit makkelijker doorslaan in een anorexia stoornis.

Komt anorexia in jouw familie voor? Ook dan is er een hogere kans dat ook jij anorexia kan ontwikkelen. Anorexia lijkt tot op bepaalde hoogte erfelijk te zijn.

Het hebben van een negatief zelfbeeld en verminderd zelfvertrouwen kan ook bijdragen aan de ontwikkeling van anorexia. De anorexia stoornis geeft hen de kans om de controle over iets te hebben: hun gewicht. Dit geeft hen zelfvertrouwen, waardoor het verstoorde eetgedrag zich voortzet.

Het komt vaak voor dat mensen opeens gezonder willen gaan eten, en meer willen gaan sporten. Hoewel dit een kenmerkt is, hoeft dit niet direct op anorexia te wijzen. Pas wanneer deze anorexia nervosa kenmerken voorkomen in combinatie met andere symptomen, is er reden tot zorg. Wl is het belangrijk dat je zo snel mogelijk symptomen opmerkt, aangezien de gevolgen van langdurige anorexia ernstig zijn.

Wanneer heb je anorexia? De volgende symptomen kunnen wijzen op anorexia:

  • Het individu is in een korte tijd veel afgevallen.
  • Het individu is er trots op als hij of zij niet eet.
  • Het individu sport meer dan normaal.
  • Het individu telt geregeld calorieën van eten.
  • Het individu bedenkt excuses om het ‘niet eten’ te verklaren.
  • Er wordt gebruik gemaakt van laxeermiddelen.
  • Het gewicht wordt meerdere malen per dag gecheckt.
  • Je hebt de angst dik te worden.
  • Je kauwt soms op je eten zonder het door te slikken. Je spuugt het vervolgens uit.
  • De controle die je hebt over jouw gewicht maakt je blij.

Anorexia is een erg serieuze ziekte. Wanneer deze ziekte te lang aanhoudt, of te lang onopgemerkt gaat, kan deze iemand fataal worden. Het is dan ook vanzelfsprekend dat bij anorexia gevolgen komen kijken die erg ernstig zijn. De gevolgen anorexia op lange termijn hebben niet alleen gevolgen voor je lichamelijke welzijn, ook je psychische welzijn en je omgeving lijdt eronder.

Lichamelijke gevolgen anorexia

  • Menstruatie stopt, onvruchtbaar door afwijkingen in de hormoon afgifte
  • Je hebt het koud omdat je lichaam niet meer de energie heeft om het lichaam te verwarmen. Dit begint bij je handen en voeten.
  • Donsachtige beharing op armen en gezicht door hersenaantasting
  • De maag zal krimpen waardoor een normale hoeveelheid eten steeds moeilijker wordt.
  • Botafbraak en spierzwakte door een tekort aan vitaminen en mineralen.
  • Flauwvallen.
  • Haaruitval
  • Groeiachterstanden
  • Problemen in diverse organen doordat ze te weinig voedingsstoffen toegediend krijgen.
  • Trage hartslag en lage bloeddruk door tekort aan essentiële voedingsstoffen.

Psychische anorexia gevolgen

  • Slechter geheugen
  • Angst en depressie
  • Verkeerd beeld van jouw lichaam
  • Suicidale gedachten

Heb ik anorexia?

Denk je anorexia te hebben? Kun je je vinden in meerdere symptomen die hierboven zijn genoemd? Hulp bij anorexia nodig? Dan is het tijd om aan de bel te trekken. Vaak wordt anorexia te laat opgemerkt omdat de patiënt zelf niet de indruk heeft dat hij of zij ziek is.

Anorexia is een aandoening die niet uit zichzelf over gaat. Wanneer je anorexia denkt te hebben kun je een anorexia test online uitvoeren om erachter te komen of deze stoornis overeenkomt met jouw symptomen. Is dit het geval, dan kun je het beste contact opnemen met jouw huisarts. Hij of zij kan verder onderzoek doen naar jouw gewicht, bloeddruk, urine etc. Aan de hand daarvan kan de diagnose anorexia worden gesteld. Je wordt vervolgens doorverwezen voor anorexia nervosa behandeling.

Wanneer je bent doorverwezen door de huisarts kun je kiezen uit een vooraanstaande behandelkliniek voor anorexia. Een kliniek waar ze niet alleen kennis van zaken hebben, maar ook op de hoogte zijn van de nieuwste behandelmethoden.

In overleg met de aangewezen therapeut zul je kiezen voor een behandeling waar jij het meeste profijt uit kunt halen. Ook kun je ervoor kiezen om behandeling online te volgen, op locatie, of te worden opgenomen in de kliniek. Dit houdt in dat je ook in de kliniek verblijft.

Er zijn meerdere behandelingen beschikbaar om anorexia te behandelen. Als je minderjarig bent worden ook je ouders bij de behandeling betrokken. De behandeling die overwegend het meest wordt gebruikt is cognitieve gedragstherapie.

Cognitieve gedragstherapie

De meest effectieve manier om van anorexia te herstellen is cognitieve gedragstherapie. Hoewel de negatieve effecten worden veroorzaakt door het ‘niet eten’, wordt het ‘niet eten’ veroorzaakt door bepaalde denkpatronen. Deze manieren van denken, gedachtegang, worden bij cognitieve gedragstherapie nader bekeken.

Tijdens deze therapie kijk je naar jouw manier van denken, en wat hier de reden voor is. Er wordt gekeken naar de oorzaak van deze manier van denken, en of de huidige gedachtegangen reëel zijn. Op deze manier worden jouw gedachten langzaam dichter bij de realiteit gebracht. Als gevolg zal hier automatisch ook het gedrag op aangepast worden. Deze behandeling duurt vaak 1-2 maanden.

Vaktherapie

Vaktherapie is een verzamelnaam voor therapieën waarbij een activiteit, of een ‘vak’ wordt uitgevoerd. Dit kan dans zijn, kunst, muziek, tekenen, of schrijven. Er zijn talloze vormen van vaktherapie. Deze therapie wordt vaak gegeven als aanvulling op cognitieve gedragstherapie, en geeft patiënten de mogelijkheid om door creativiteit nieuwe inzichten te krijgen in hun gedrag, en doen en laten.

Er is geen medicatie beschikbaar dat specifiek iemand herstelt van anorexia. De beste manier om te herstellen van anorexia is door psychotherapie. Medicijnen kunnen echter wel worden gegeven als aanvulling op de huidige therapeutische behandeling.

De medicatie gaat de stoornis niet tegen. De medicatie zorgt er enkel voor dat bepaalde symptomen, zoals angst of sombere gevoelens, minder hevig worden ervaren.

Wel worden er bij anorexia vaak mineralen en vitaminen toegediend om het functioneren van het algehele lichaam te bevorderen.

Er zijn meerdere klinieken in Nederland waar je terecht kunt voor een anorexia behandeling. Er worden verschillende behandelingen en behandelvormen aangeboden. De therapeut zal jou begeleiden in het maken van de juiste keuze voor jouw anorexia behandeling.

Een ambulante behandeling is de behandeling ie het meest wordt gevolgd. Voor deze behandeling slaap je gewoon thuis, echter kom je een aantal malen per week naar de anorexia kliniek Nederland om de specifieke behandeling te volgen. Deze behandeling wordt vaak aangeraden wanneer iemand nog niet eerder is behandeld.

Er wordt voor opname gekozen wanneer de anorexia ernstig is en deze zeer hevige gevolgen heeft veroorzaakt voor het functioneren van het lichaam. Opname in een kliniek houdt in dat je dag en nacht in de kliniek verblijft. Zo ben je continu onder toezicht zodat je snel geholpen kan worden in geval van nood.

Heb jij anorexia en wil je graag voor je behandeling start zelf al een aantal stappen zetten om van de psychische stoornis af te komen, volg dan de onderstaande tips bij anorexia:

  • Accepteer en erken dat je een eetstoornis hebt.
  • Praat erover met familieleden of vrienden.
  • Zoek contact met anderen met anorexia om gevoelens en valkuilen te delen.
  • Leer meer over anorexia. Je zult dan jouw eigen gedrag beter leren begrijpen.
  • Schrijf jouw gevoelens op en denk na over de realiteit hiervan.
  • Neem contact op met jouw huisarts om jouw situatie te bespreken.

FAQs

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Eetstoornis

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Eetstoornis

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Eetstoornis BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Eetstoornis Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Eetstoornis

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Live Science
Mallorca Magazin
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Business Leader
Dazed
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes