ZWITSERSE MEDISCHE EXPERTISE: ZÜRICH, MALLORCA, LONDEN, NEW YORK

6 Minuten

Bewerkt en klinisch beoordeeld door THE BALANCE Team
Feit gecontroleerd

Ledereen drinkt wel eens alcohol. Drink je meer  dan jouw lichaam aankan, dan word je dronken. Dat wordt alcoholintoxicatie genoemd. Ga je door met drinken, dan kan dit overgaan tot alcoholvergiftiging. Alcoholvergiftiging komt niet alleen voor bij alcoholverslaafden. Het komt ook voor bij ‘binge-drinkers’ of mensen die meer drinken dan ze gewend zijn.

Alcoholvergiftiging komt vaak voor onder jongeren. In deze leeftijdscategorie is er veel groepsdruk om te drinken. Ieder jaar belanden zo’n 1000 jongeren in het ziekenhuis als gevolg van alcoholvergiftiging.

Een alcoholvergiftiging ontstaat wanneer je meer alcohol drinkt dan jouw lichaam aan kan. Alcohol is een giftige stof. In kleine hoeveelheden kan alcohol gedronken worden. De lever haalt de giftige stoffen dan zelf uit jouw lichaam.

Drink je echter te veel? Dan kan de lever de giftige stoffen niet snel genoeg het lichaam uit krijgen omdat de hoeveelheden te groot zijn. De giftige stoffen, die uit alcohol afkomstig zijn, blijven dan in het lichaam circuleren. Het alcohol gehalte in het bloed is dan te hoog waardoor de giftige stoffen in jouw organen gaan zitten. Zo ook in de hersenen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw hersenen niet goed meer kunnen functioneren. Bepaalde functies kunnen dan uitvallen waardoor je niet op bepaalde prikkels reageert. Ook kun je buiten bewustzijn raken, of kun je zelfs in coma raken. Alcoholvergiftiging kan in ernstige gevallen ook fataal zijn. Doordat de hersenen worden vergiftigd kan bijvoorbeeld de ademhalingsfunctie uitvallen.

De hoeveelheid alcohol waarbij alcohol vergiftiging ontstaat verschilt per persoon. De hoeveelheid alcohol wordt uitgedrukt in bloedalcoholgehalte (BAG) of alcoholpromillage. Over het algemeen treedt bij volwassenen alcohol vergiftiging op vanaf een alcoholpromillage van 4. Bij een alcoholpromillage van 5 of meer kun je in coma raken. In een standaard glas alcohol geeft een promillage van 0,2 tot 0,3.

Bij jongeren ligt het promillage waarbij alcoholvergiftiging optreedt lager. Vaak is dit al bij een promillage tussen 1,5 en 2.

Hoeveel alcohol iemand precies kan drinken voordat het dronken zijn over gaat in alcoholvergiftiging is afhankelijk van enkele factoren:

  • Heeft het individu vooraf gegeten? Wanneer dit niet het geval is kan de alcohol sneller in het bloed worden opgenomen waardoor het meer effect heeft op het lichaam.
  • Of iemand vaker drinkt. Wanneer iemand nooit drinkt kan dit sneller voor alcoholvergiftiging zorgen. Je lichaam is niet ingesteld op zwaar alcohol gebruik.
  • Geslacht. Vrouwen kunnen minder alcohol verdragen dan mannen.
  • Gewicht. Een klein en licht persoon kan minder alcohol verdragen en dus sneller last krijgen van alcoholvergiftiging.
  • De soort drank. Drink je sterke drank dan krijg je sneller een hoog alcoholpercentage binnen.
  • Hoe snel je achter elkaar de alcoholische dranken nuttigt. Hoe sneller je drinkt, hoe minder kans de lever heeft hiervan te herstellen. Dit verhoogt de kans op alcoholvergiftiging.

Iedereen weet dat alcohol effect heeft op het lichaam. Voor veel mensen is dit effect in mate gewenst. Je voelt je was losser en meer relaxt als je wat hebt gedronken. Drink je echter grote hoeveelheden, dan is ook het effect van de alcohol erg versterkt. Dit kan negatieve gevolgen hebben op het lichaam, zoals bij alcoholvergiftiging het geval is.

Maar hoe herken je nu alcoholvergiftiging? Wat zijn de kenmerken alcoholvergiftiging? Waaraan kun je merken dat iemand alcoholvergiftiging heeft en niet gewoon dronken is? Deze alcoholvergiftiging symptomen zijn specifiek typerend voor alcoholvergiftiging:

  • Je reageert niet of weinig van signalen van buiten af. Zo hoor je het niet wanneer iemand tegen je praat, of heb je niet door dat iemand je vastpakt.
  • Je bent erg bleek geworden in het gezicht.
  • Je bent gedesorienteerd
  • Je kunt niet duidelijk praten en kunt niet meer normaal bewegen.
  • Je verliest bewustzijn
  • Er doet zich een epileptische aanval voor. Dit kan het geval zijn bij ernstige alcoholvergiftiging.
  • De hartslag is abnormaal. De hartslag is opeens erg snel. Je kunt dit vaak voelen aan de pols.
  • Het individu stopt af en toe met ademen

Ben je een avond uit en zie je iemand die aan een aantal van de bovenstaande symptomen voldoet, dan is dit reden tot zorg. Wanneer je de indruk hebt dat iemand te maken heeft met alcoholvergiftiging moet er snel gehandeld worden. Er zijn een aantal handelingen die je kunt uitvoeren om het individu veilig te stellen.

Wat is een alcoholist?

Zorg ten eerste dat je hulp inschakelt. Dit kun je het beste doen door een ambulance te bellen. Zij zijn vaak binnen enkele minuten ter plaatse. Mocht de situatie verslechteren, dan zijn er experts in de buurt die de juiste zorg kunnen bieden.

Het is belangrijk dat het individu niet te veel afkoelt. Doordat de hersenen worden vergiftigd door de alcohol, kunnen sommige ignalen wegvallen. Zo ook het signaal het lichaam warm te houden. Als dit niet wordt gedaan kan dit effect hebben op de functie van andere organen. Je kunt dus het beste een deken of jas over het individu heen leggen.

Het individu moet de alcohol ‘weg slapen’. Als de symptomen niet verergeren is dit de enige manier om van de alcoholvergiftiging af te komen. Wel is belangrijk dat regelmatig de hartslag en de ademhaling van het individu wordt gecheckt. Zorg er bovendien voor dat het individu op zijn of haar zij slaapt voor het geval hij of zij in de slaap overgeeft. Slaapt iemand op de rug, dan kan iemand hierdoor stikken. Wees er op voorbereid dat het individu 2 dagen misselijk na alcohol drinken kan zijn.

Hoewel er verschillende gevolgen direct kunnen worden ervaren van een alcoholvergiftiging, kunnen er ook langdurige symptomen ervaren worden. Deze gevolgen worden niet bij iedere persoon opgemerkt en hoeven ook niet altijd chronisch te zijn. De volgende gevolgen kunnen voorkomen naar aanleiding van alcoholvergiftiging:

  • Schade aan de lever. Je lever is een orgaan dat zichzelf snel kan herstellen wanneer er niet langer giftige stoffen worden ingenomen. Schade aan de lever kan zich in veel gevallen dus wel herstellen.
  • Nierfalen. De nieren herstellen zich minder goed dan de lever. Wel kun je nog goed leven met een enkele goed werkende nier. Is er schade aan beide nieren dan kan dit wel significante gezondheidsgevolgen hebben.
  • Geheugenverlies of gedragsveranderingen. Deze ontstaan voornamelijk door schade aan de hersenen door de giftige stoffen die tijdens de alcoholvergiftiging in het bloed zaten.
  • Schade aan het hart en de bloedvaten. Dit kan een hoge bloeddruk veroorzaken met de nare gevolgen van dien.
  • Schade aan de maag en darmen. De alcohol heeft schade aangericht aan het spijsverteringsstelsel waardoor de maag en darmen extra gevoelig zijn geworden. Je kunt bepaalde dingen niet meer eten of drinken.

Wanneer iemand in het ziekenhuis belandt bij een lichte alcoholintoxicatie, of lichte alcoholvergiftiging symptomen, wordt in de meeste gevallen geen ingrijpende behandeling toegepast. Het individu wordt nauw gemonitord zodat ernstige wendingen in de situatie snel kunnen worden opgemerkt. Zo wordt er gekeken naar de hartslag, bloeddruk, de ademhaling, bloedsuikers, en andere belangrijke waarden van vitale organen. Ook wordt vocht toegediend om de giftige stoffen zo snel mogelijk het lichaam uit te krijgen.

Gaat het echter om een ernstige alcoholvergiftiging waarbij men bewusteloos is geraakt, dan kan er wel medisch worden ingegrepen. Wanneer de alcohol pas is gedronken wordt vaak de maag direct leeggepompt, ook wel een maagspoeling genoemd. Op deze manier wordt de vergiftiging van het lichaam zo veel mogelijk verminderd. Is dit niet voldoende en bevindt het individu zich in een levensbedreigende situatie, dan kan ook een nierdialyse worden toegepast om verdere giftige stoffen uit het lichaam te filteren.

Heb jijzelf, of heeft iemand in jou omgeving alcoholvergiftiging opgelopen? Dan is het belangrijk te zoeken naar de oorzaak van het drank gebruik. Het kan daarom een goed idee zijn om met een therapeut of specialist te praten. De specialist kan samen met jou achterhalen waar het drankgebruik vandaan komt en kan inschatten wat het risico op herhaling is.

Wat is een afkickkliniek alcohol?

Gaat het daadwerkelijk om een alcoholverslaving, dan kun je gebruik maken van de diensten van verschillende hoogwaardige afkickklinieken, waaronder Balance. Deze klinieken zijn speciaal voor mensen die kiezen voor luxe en comfort. De klinieken zijn voorzien van de meest luxe faciliteiten en bezitten over de nieuwste en beste behandelingen. Bovendien heb je veel individuele ruimte en kun je in alle rust en comfort de beste behandeling volgen voor jouw situatie.

HOE DE BALANS KAN HELPEN BIJ Verslaving

De Balance RehabClinic is een toonaangevende leverancier van luxe verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg voor welvarende individuen en hun gezinnen, en biedt een mix van innovatieve wetenschap en holistische methoden met ongeëvenaarde geïndividualiseerde zorg.

EEN UNIEKE METHODE BEHANDELEN Verslaving

een succesvol en bewezen concept gericht op achterliggende oorzaken
ENKEL EEN KLANT PER KEER
DUURZAME AANPAK OP MAAT
BIOCHEMISCHE RESTORATIE
MULTI-DISCIPLINAIR & HOLISTISCH
OP TECHNOLOGIE GEBASEERDE BEHANDELING
TRAUMA GEÏNFORMEERDE THERAPIE

Verslaving BEHANDELING DUURZAME AANPAK

0 Voor

Toelatingsverzoek verzenden

0 Voor

Behandeldoelen definiëren

1 week

Assessments & Detoxen

1-4 week

Psychologische en holistische therapie

4 week

Gezinstherapie

5-8 week

Nazorg

12+ week

Opfrisser bezoek

Verslaving Inzichten

laatste nieuws & onderzoek op Verslaving
PCP
De wereld van PCP: Ontdek de impact van Angel Dust

Afkicken van Angeldust drugs vereist gespecialiseerde zorg en een omgeving vrij van dagelijkse triggers.

Lees verder
Flakka bijwerkingen
Flakka: de nieuwe drug die voor ophef zorgt

Ja, flakka heeft het potentieel om verslavend te zijn. De stimulerende effecten en intense euforie die het teweegbrengt, kunnen leiden tot herhaaldelijk gebruik in een streven naar het behouden van deze sensaties

Lees verder
Ayahuasca
Ayahuasca: wat doet deze drug met je?

Ayahuasca drugs werken op een complexe manier, waarbij zowel fysiologische als psychologische processen een rol spelen

Lees verder
Pregabaline verslavend
Pregabaline afbouwen: wat moet je weten?

Het stoppen met pregabaline kan leiden tot afkickverschijnselen, vooral als je het medicijn lange tijd hebt gebruikt of in hoge doses

Lees verder

Accreditaties

 
AMF
British Psychological Society
COMIB
COPAO
EMDR
EPA
FMH
Focus
ifaf
Institut de terapia neural
MEG
neuroCademy
Neurocare
OGVT
pro mesotherapie
Red GDPS
SEMES
SFGU
SMGP
Somatic Experience
ssaamp
TAA
WPA
 

Media

 
Live Science
Mallorca Magazin
Woman & Home
National World
American Banker
Marie Claire
BBC
La Nacion
Metro UK
General Anzeiger
Business Leader
Dazed
Apartment Therapy
Express UK
Bloomberg
Cosmopolitan
Morgenpost
Manager Magazin
Entrepreneur ME
Guardian
Daily Mail
Mallorca Zeitung
Mirror UK
The Standard
The Stylist
The Times
Highlife
abcMallorca
Businesinsider
DeluxeMallorca
LuxuryLife
ProSieben
PsychologyToday
PsychReg
Sat1
Taff
Techtimes